Nincs meglepetés: itt az MSZÉSZ új vezetősége

Kényszerű, másfél éves covid-szünet után, július 14-én találkozhattak végre ismét egymással a hazai szállodásokat tömörítő Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tagjai, valamint a leköszönő és a következő időszakra jelölt vezetőség, hogy megtartsák soron következő, 53. közgyűlésüket, ahová előzetesen 340-en regisztráltak.  

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MSZÉSZ közgyűlések egyik hagyománya, hogy a vendéglátó város képviselője köszönti a megjelenteket. Ez alkalommal Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója ki is használta a remek alkalmat, hogy a hazai szállodások krémjével hozta össze a jósors, és bemutatta, csapatával miképp képzelik el és építették fel Budapest turisztikai marketingjét annak érdekében, hogy minél több turista látogasson a fővárosba. 

 

Három hívószó, és talán lesz karácsonyi vásár is

Sokszínűség, fenntarthatóság, biztonság – e három hívószóra alapozzák koncepciójukat, azt azonban külön hangsúlyozta, hogy a belföldi vendégek fővárosba csábítása sosem fogja betölteni azt az űrt, amit a külföldről érkezők tömeges elmaradása okoz immár az első hullám óta. 

Egységes Budapest brand-ről beszélt, ahol élmények várják a turistákat (egyik példaként említette Samut, az Állatkert nemrég született kiselefántját is), és külön kitért arra, hogy fontosnak tartják, ne csak a belső négy kerületbe érkezzenek a vendégek, hanem turisztikai stratégiája alapján kiszélesítik a területet, reményeik szerint hamarosan mind a 23 kerületre.

Megjegyezte azt is, az elkövetkezőkben nem azok az idők járnak,  amikor kényünkre kedvünkre válogathatunk a hozzánk érkezőkben, hanem „abból főzünk, ami van”, azaz az angol bulituristáknak éppúgy örülni kell, ha visszatérnek, mint a bárhonnan máshonnét érkezőknek.

„Az idei nyárnak annyi”, összegezte az idei főszezont, és hozzá tette még, nincs az a Forma 1, vagy pápalátogatás, ami az idei nyári számokat megmentené.

Végül, biztatásképp hozzátette, volt Budapesti Tavaszi Fesztivál, Rakpart, épül a Pop-up Park, és reményeik szerint lesz télen karácsonyi vásár is – feltéve persze, ha nem sodorja el az előkészületeket a közelgő negyedik hullám.

 

Otthon már behűtve a pezsgő, nem is csoda

A posztjáról leköszönő elnök, Flesch Tamásutolsó elnöki beszámolójában többek közt azzal vigasztalta kollégáit, hogy a szomszédos országok fővárosainak adatait vizsgálva feketén fehéren kiderül, másutt sem jobb a helyzet, mint nálunk, azaz ugyanolyan brutál visszaesést mutatnak a szobafoglalási adatok ez év első negyedét vizsgálva, akárcsak a budapesti szállodák esetében:

-      Budapest, Bécs és Varsó 60-60 százalékos,

-      Pozsony 52 százalékos,

-      Prága pedig 64 százalékos visszaesést produkált az említett időszakban.

Majd hangsúlyozta, nem lehet alternatíva a fővárosi szállodák esetében még egy lezárás, mert nincs számukra korlátozások esetén B-alternatíva, csak az, hogy sorra bezárnak, hiszen egytől egyig felélték a tartalékaikat.

Pályázatokról, az elkövetkező időszak céljairól, és a negyedik hullámról is beszélt Flesch Tamás, majd elköszönt hallgatósága előtt a kényszerűségből plusz fél évvel megtoldott pozíciójától, megköszönve MSZÉSZ-es kollégáinak, valamint saját csapatának a hátuk mögött lévő, embert próbáló időszakot. És, ezt már csak külön tette hozzá, otthon felesége már behűtötte a pezsgőt, ami nem is csoda, alaposan rászolgált az ünneplésre: nem akármi, amit végigvitt az elmúlt másfél év alatt – erre az embert próbáló, iszonyúan nehéz időszakra senki álmában sem gondolt volna a covid betörése előtt.

A szavazás eredménye pedig a következő...

A közgyűlés záró eseményeként a Felügyelőbizottság tagjainak, a két alelnök – Általános és Gasztronómiai – valamint az új elnök megválasztására került sor.

A Választmány által javasolt szakembereket a tagság nagy többséggel elfogadta, így az elkövetkező másfél évre a következő vezetőséggel dolgozik tovább a szállodások érdekképviseleti szerve:

Felügyelőbizottsági tagok: Maráczi Gábor, Mészáros Attila, Turbucz Ádám

Általános alelnök: Kovács Balázs

Gasztronómiai alelnök: Gendur András

Elnök: Baldauf Csaba

Mi is gratulálunk és sok sikert kívánunk az új, most megválasztott vezetőségnek, valamint covid-mentes időszakot a teljes MSZÉSZ-tagságnak a túlélés érdekében.

Forrás: Turizmus Online / Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.