hirdetés
hirdetés

Őszi aranyban a villányi Bock Pincészet

A Villányi Bock Pincészet gasztronómiával, borászattal és turizmussal foglalkozó szakújságírókat hívott meg október közepén, hogy bemutassák, mit tudnak kínálni azoknak, akik a villányi borvidékre kíváncsiak. 

hirdetés

Magyarország első borútjának, a Villány-Siklósi Borútnak 17 települése műemlék pincékkel, borversenyekkel, rendezvényekkel várja a borszerető turistákat. Utunk során Palkonya, Villánykövesd és Villány híres fehérfalú pincéit láthattuk.

Bock József felmenői kilencedik generáció óta foglalkoznak szőlőműveléssel és borkészítéssel. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb villányi borász 1997-ben az Év bortermelője lett, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntették a magyar borokért és borkultúráért végzett kiemelkedő munkájáért. "A dűlőszelektált bordeaux-i fajták kell, hogy meghatározzák a borvidék jövőképét, az itteni terroir miatt Villány megteheti, hogy nagy borokat készítsen, sok más hazai borvidékkel ellentétben” - valllja. Vendéglátással 1996 óta foglalkozik, panziója 2012 óta szálloda és a Bock Hotel Ermitage néven szerzett magának hírt. 

Bock József öt éves, aranyló törkölypálinkával, és a pincészet egyik büszkeségével, a Fanni Gyöngyöző Roséval köszönt minket. A Bock birtok 75 hektárnyi területet foglal magába,tudjuk meg, melynek kiváló adottságokkal bíró szőlőültetvényei a Jammertal, Csillagvölgy, Remete, Fekete-hegy, Kopár, Ördögárok, Bocor, Göntér, Fennsík, Winter-oldal és Hosszú-hát dűlőkön találhatóak.

Házbejárásra indultunk a ma már négycsillagos Bock Hotel Ermitage-ban, mely 27 légkondicionált szobával, 58 férőhellyel és egy modern wellness részleggel várja a pihenni vágyókat. A hotel szerves részét képezi a korszerű technikai eszközökkel felszerelt konferenciaterem. A hotel folyosóin áthaladva az autentikus hangulatú Óbor Étterembe vitt az út, mely borvacsoráknak, borkóstolóknak és kisebb rendezvényeknek adhat otthont. A fogások itt Nemesné Barbara séf keze munkáját dicsérik, a hozzájuk illlő borokat pedig Tamás Róbert, a Bock Pince sommelier-je válogatja.

Bock József vezetésével borkóstolással egybekötött pincelátogatáson is részt vettünk. Évente 800 ezer palackot töltenek meg, ennek 90 százaléka vörösbor. A mintegy 5.000 négyzetméteres földalatti pincerendszer igazi kuriózumokat is rejt. A 2012-es Ermitage, Syrah és Fekete-hegyi Cabernet Franc Selection borokat egyenesen a hordóból kóstolhattuk meg. A pince egyik legékesebb pontja a mintegy 100 fő befogadására alkalmas, különleges akusztikával rendelkező körpince.

Jó hangulatban hallgattuk a híres borász történeteit. Elmondta, hogy a család nemcsak a mindennapi munkával járul hozzá a Bock Pince sikeréhez, de olykor egy-egy újonnan készülő bor nevét is ők ihletik, mint például a Marcell pezsgő és a Fanni Gyöngyöző Rosé esetében, amelyek a borász két unokájának neveit viselik. Így derült fény arra is, hogy a prémium kategóriás Magnifico, a pince merlot válogatása és egyben csúcsbora, nevét hosszas keresgélés után, egy teraszon töltött esti borozgatás során kapta.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai