hirdetés
hirdetés

Remenyik-emlékház a Tisza-tó "kapujában"

Immár a harmadik Remenyik Zsigmond Falunapot rendezték szombaton a Tisza-tó "kapujaként" emlegetett Dormándon. Az egész napos családi eseményen csaknem ezer vendég vett részt, melynek keretében avatták fel néhai regény- és drámaíró Remenyik Zsigmond Emlékházát.

hirdetés

Az ünnepségen Rajna Kálmán polgármester azt emelte ki, hogy a Darányi Ignác Tervhez kapcsolódva, a Leader-program keretében hat és fél millió forintos költséggel újították fel Remenyik Zsigmond egykori szülőházát, amely emlékmúzeum lett. A fejlesztési projekt megvalósítására 5,1 millió forint pályázati támogatást nyertek el és ezt az önkormányzat a költségvetéséből 1,4 millió forinttal egészítette ki.

Az egykori kúria homlokzati részén kicserélték az ajtót és az ablakokat, a belső helyiségekben pedig szigetelték a falakat, új világítási- és fűtési rendszert szereltek be. Ezt követően az épület első három szobájában rendezték be az emléktárlatot, amelyhez az önkormányzat jelentős segítséget kapott a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumtól. Rajna Kálmán külön is méltatta Benkő Andrea muzeológus munkáját, aki szívügyének tekinti a Remenyik hagyaték kezelését.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az elmúlt három évben jelentős erőfeszítéseket tettek Dormándon Remenyik Zsigmond emlékének megőrzésére. Először a 2011-es falunapon avatták fel a község központjában, az 1900-ban született Remenyikről elnevezett emlékparkot, ahol hófehér süttői mészkőből készült keretbe helyezte Pintér Attila budapesti szobrászművész az író bronzból készült portréját. A tavalyi falunapon pedig a 62 éves korában elhunyt művész halálának fél évszázados évfordulóját ünnepelték. Ezen az író egyetlen ma Németországban élő rokonát, az unkahúgát is köszöntötték, aki férjével érkezett az eseményre. 

Rajna Kálmán kiemelte, hogy Dormándon ma is szívesen ápolják Remenyik Zsigmondnak és szüleinek az emlékét. A fiatalember itt töltötte a gyermekkorát, majd Egerben érettségizett, később pedig bejárta a világot és hosszabb ideig Dél-Amerikában élt. Többféle mesterséget is folytatott - a szakácstól a kifutó fiúig kereste a szerencséjét. A tapasztalatait azután regényeiben, drámaiban, színműveiben örökítette meg.
Az ünnepi beszédet követően a vendégek megtekintették az emlékházat. Láthatták a tárlókban kiállított Remenyik Zsigmondról és családjáról készült fotókat, a művész személyes tárgyai közül az írógépét, az igazolványait, a csekkfüzetét, az útleveleit, a zsebóráját és természetesen a könyvalakban megjelent regényeit, drámáit, valamint a bemutatott színdarabjainak plakátjait. A harmadik szobában pedig a falon látható családi fényképeken és festményeken kívül, a famíllia egykor használt bútorainak megmaradt példányait csodálhatták meg.

Rajna Kálmán azt is elmondta, hogy a Remenyik emlékhelyek bemutatásával még több turista érkezésére számítanak Dormándon. Miután a falu az M3-as autópálya közvetlen közelében helyezkedik el és áthalad rajta a 33-as főközlekedési út, amely a Tisza-tóhoz vezet, így bizonyára sok vendég fordul meg náluk. Ezt segíti az is, hogy működik a községben egy panzió és étterem is, ahol meg szállhatnak, megpihenhetnek a látogatók.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk