hirdetés
hirdetés

Rendben lesz a szúnyogirtás indulása

Jövőre nem függhet a pénztől a balatoni szúnyogirtás kezdete, mert az első munkákhoz már rendelkezésre áll a pénz az idei maradékból.

hirdetés

Mint a Balatoni Szövetség (BSZ) titkára, dr. Lázár János elmondta, a napokban eredményesen lezárult a munka végzésére kiírt közbeszerzési eljárás. Várhatóan január elején a szerződést is aláírhatják a majdani kivitelezővel.

A BSZ még a november végi ülésen tárgyalt az idei szúnyogirtás lebonyolításáról. A Gyenesdiáson elhangzott beszámoló szerint, a tervezett három biológiai és a hét kémiai akció helyett csak egy biológiait és négy kémiait  tartottak, mert a rendelkezésre álló időszakban nem volt szükség többre. A BSZ elnöksége úgy döntött, hogy a kevesebb irtás miatt az idén fel nem használt önkormányzati pénzeket a szervezet elkülönített számlán tartalékolja a következő évi munkára. 

Korábbi döntés szerint 2012-től már nem egy évre, hanem háromra választják ki és bízzák meg a kivitelezőt a most lezárult közbeszerzési eljárással. Ennek persze feltétele az is, hogy a régió az eddigi szokásoknak megfelelően mindegyik évben megkapja a szükséges költségek ötven százalékát a központi költségvetésből az önkormányzatok által befizetett hasonló összeg mellé. Az idei nyáron megmaradt pénz - a teljes költségnek mintegy harmada - arra megfelelő biztosítékot ad, hogy az irtást akkor is időben megkezdjék, ha késne az adott évi állami támogatás folyósítása. A gyors tavaszi indítást segíti az is, hogy közben az idei szerződést a nyár elejéig meghosszabbították.

Lázár János elmondta, hogy az elmúlt szezonban nem érkezett kifogás a munka elvégzése vagy esetleg a csípős szúnyogok száma miatt. Ebben persze szerepet játszott maga a természet, illetve az időjárás is. A hatékonyságon akkor tudnának javítani, ha növelni tudnák a kezelt területek nagyságát.  Jelenleg kémiai irtást 5600 hektáron, a biológiait 1700-1800 hektáron végeznek. Növelni persze csak akkor tudnák, ha több pénze lenne az önkormányzatoknak. Erre  nem nagyon van esély. Ugyanakkor el kell mondani, hogy az idén minden önkormányzat korrekten kifizette a ráeső részt.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk