hirdetés
hirdetés

Repülhet-e az Emirates Budapestről New Yorkba?

Budapesten keresztül New Yorkba indíthat légi járatot az Emirates - reppent fel a hír, de vajon van-e valóságalapja? Megkérdeztük a légitársaságot is.

hirdetés

Néhány napja bukkant fel a hír, mely szerint az Emirates New Yorkba indíthat légi járatot Budapesten keresztül - írja a Napi.hu a Huffington Post cikke alapján. A Huffington Post arra a következtetésre jut, hogy állami támogatás nélkül eszébe se jutna az Emirates-nek, hogy olyan veszteséges járatokat indítson, mint amilyenek minden bizonnyal a Budapest és New York között közlekedő gépek lennének. Budapest az európai célállomások rangsorában a 22. helyen áll, forgalma egy tizenötöde a legnagyobb - londoni - piacnak. A magyar főváros és az USA közti légi járatok története pedig enyhén szólva nem nevezhető sikersztorinak.

A 2012-ben csődbe ment Malév 2008-ban adta fel New York-i járatát. Az amerikai Delta Air Lines 2005 nyarától 2011-ig repülte ezt az útvonalat, majd az American Airlines hét hónapig próbálkozott 2011-ben.

A légi közlekedés szabadságát biztosító, több mint hetvenéves nemzetközi jogszabálycsomag egyik fontos eleme az úgynevezett Fifth Freedom-alapelv. Ez lehetővé teszi, hogy a légitársaságok szabadon üzemeltessenek járatokat két külföldi ország között, feltéve, hogy az útvonalak kiindulópontjai a cégek saját országában vannak. Erre a szabályra azért volt szükség, mert néhány évtizede a repülőgépeknek viszonylag sűrűn le kellett szállniuk, hogy üzemanyagot vegyenek fel. Ezért a légitársaságok csak úgy tudtak hatékonyan tevékenykedni, hogy a Fifth Freedom biztosította joggal élve helyi utasokat is szállítottak külföldi országok között. Ezzel ugyanakkor megjelentek versenytársaik hazai piacán. A modern gépeknek nem kell sűrűn leszállniuk, ezért a légitársaságok ritkán élnek a Fifth Freedom nyújtotta lehetőséggel. Nem így az Emirates, amely növeli az ilyen típusú, menet közben leszálló járatait.

Milánóból már repül az Emirates New Yorkba

Az Emirates 2013-ban elindított egy Dubaj-Milánó-New York járatot (Milánó kétszer akkora repülőtéri forgalmat bonyolít le, mint Budapest), amivel az amerikai és európai légitársaságok Milánó-New York járataival szemben támasztott versenyt. A GRA tanácsadó cég nemrégiben megjelent becslése szerint a New York-Milánó útvonalak az Emirates számos veszteséges járatai közé tartoznak.

Magyar nézőpontból persze van ráció az Emirates tervében - teszi hozzá a Napi.hu: jelenleg nincs közvetlen amerikai járat Budapestről, és olyan cég sincs, amely indíthatna ilyet.

A Turizmus Online megkérdezte az Emirates-et is a lehetséges járatindításról, a légitársaság a következő választ adta: "Az Emirates-nek nincs azonnali terve arra vonatkozóan, hogy Budapestről Dubajon kívül más országba közvetlen járatot üzemeltessen."

(forrás: Napi.hu, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk