Rizlingek, amelyekre érdemes odafigyelni

Október 12-én kerül sor az Olaszrizling Október Nagykóstolóra. Újdonság, hogy idén a kiállítók az olaszrizling boraik mellett elhozhatják a rajnai rizling tételeiket. A nagykóstolót megelőző bortesztet olaszrizling valamint rajnai rizling kategóriában hirdették meg a szervezők.

A független szakmai zsűri 80 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. Az olaszrizling kategóriában, akárcsak tavaly, idén is a badacsonyi Borbély Családi Pince 2016-os Nász a Bácson bora nyert. Íme a top 10:

1. Borbély Családi Pince: Nász a Bácson 2016

2. Söptei Pince: Illúzió, Csopaki Olaszrizling 2015

3. Varsányi Pincészet: Grand selection Verpeléti Olaszrizling 2015

4. Laposa: Laposa 4 Hegy 2018

5. Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017

6. Csernyik Pince: Mátrai Olaszrizling 2018

7. Éliás Birtok: Badacsony Olaszrizling 2017

8. Dubicz Borászat: Mátrai Superior Olaszrizling 2017

9. Pántlika Pincészet: 7 Hold 2015

10. Varga Pincészet: Aranymetszés Olaszrizling száraz 2017

 

Az első ízben meghirdetett rajnai rizling versenyen a kevesebb nevező okán csak a legjobb három bort nevezték meg. Talán meglepő lehet, hogy egy pannonhalmi pincészet végzett az élen, ám bizonyos értelemben „papírforma” eredmény született, pár éve ugyanis deklaráltan ez a borvidék zászlós fajtája, mert nagyon jól érzi magát az ottani körülmények között. Íme a három dobogós:

1. Cseri Pincészet: VI. Sextus Pannonhalmi Rajnai rizling selection 2016

2. Sabar Borház: Rajnai Rizling Leszner 2018

3. Borbély Családi Pince: Kőmagas Rajnai Rizling 2016

„Az olaszrizling sokáig a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtánk volt, a tokaji régiót kivéve, mindegyik borvidéki területen jelen van. Ez a szőlőfajta a vulkanikus talajon különösen jól érzi magát, amit a teszten is bizonyítottak a borászatok, miközben voltak a meszes talajról származó, könnyedebb tételek között is szépek. Sok technológiai hibába futottunk sajnos az idei teszten, ecetes, oxidált és túlkénezett borokat is kóstoltunk. Ez csalódás, hiszen a pincehigiénia ugyanolyan fontos, mint a megfelelő kezelésmódok a palackozás előtt” – mondja Piskor Fanni, a zsűri egyik tagja. Ezt a véleményt erősítette meg Kollár Mariann is, aki „az ásványos, élénk savszerkezetű, eleganáns és komplex tételek” méltatása mellett szintén kitért a hibás tételek magas számára.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.