hirdetés
hirdetés

Sikeres az amszterdami modell

Új, ügyfélbarát értékesítési modellt vezetett be az amszterdami repülőtér.

hirdetés

Az amszterdami repülőtéren működik a legnagyobb európai vámmentesbolt-hálózat, melynek a schipholi repülőtérrel párhuzamosan bővül a területe és kínálata. Schopol boltjaiban a tax free és travel value kifejezésekkel egyaránt találkozhatunk. A tax free kifejezés azt jelenti, hogy az eladott árukon kiviteli vám nincs, csak az úti célnál kerülhet vámolásra. Az ár itt lényegesen alacsonyabb az „utcai” áraknál. A travel value ár, melyet az EU-országok közötti forgalomban a szerződések szabályoznak, magasabb, mint a tax free ár, mivel ezeken kiviteli és behozatali vám is van/lehet, de ez is alacsonyabb, mint az „utcai” árak, de magasabbak a tax free áraknál.

Az utazók szívesen vásárolnak a nagy választékú és magas minőséget kínáló amszterdami repülőtéri üzletekben, vállalva akár az áru oda- visszacipelését, és egy sor egyéb problémát. Egy friss statisztika szerint az észak-atlanti forgalomban 24 óra alatt kb. 18,5 tonna súly vándorolt így "feleslegesen" a gépek fedélzetére.

Most a Luchthaven Schiphol egy hosszabb vámügyi és kereskedelmi tárgyalássorozat után bevezette a Shop and Collect rendszert, melynek keretében lehetőség van indulás előtt a repülőtéren azon utasoknak, akik az EU-n és 30 napon belül utaznak, vásárolni a repülőtéren (travel value árakon), és ezeket a dolgokat visszatértükig az üzletek biztonságos helyen megőrzik. Érkezéskor csak átveszik, és hazaviszik azokat.

A szolgáltatás immáron 24 órás, és a rendeléseket akár SMS-ben is továbbítani lehet a boltoknak. A Holland Repülőtéri Üzletek Kereskedelemi Szövetsége szerint a bevezetés óta  a vásárlások száma 40 százalékkal emelkedett, különösen sok értékes műszaki cikk fogyott. 

A rendszer sikerére tekintettel, folytatódnak a tárgyalások a nem uniós tagállamok közötti, jelenleg is meglévő Travel Value árakon történő eladások repülőtéren történő megőrzésére is. A távlati tervek között az is szerepel, hogy egy olyan megoldás szülessen, hogy az utasok az érkezésük után is vásárolhassanak az érvényes beszállókártya felmutatása mellett travel value árakon, egyenlőre az EU-ra koncentrálva.

Ez a módszer egyébként nem új a nap alatt, mert a MALÉV Tax Free üzletsor, mely az induló tranzitban üzemelt a 70'-es években, nyitott az érkező váróteremben, még az útlevél és vámvizsgálat előtt egy boltot, ahol a hazatérők tax free vásárolhattak. Ezt a viszonylag kis érdeklődés miatt néhány év múltával be kellett zárni. Viszont az amszterdami megoldás lehetne az igazi „utasbarát” rendelkezés az EU tagállamok számára és akkor talán nem kellene patikamérlegen nézegetni a kézipoggyászt és mégis több hely és kevesebb felesleges súly lenne a repülőgépeken.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk