Sivatag, sós tavak, oázisok - Tunézia több, mint tengerpart

Tunézia sokkal több, mint homokos tengerpart. A történelmi és a kulturális emlékek mellett a sivatag is rengeteg szépséget kínál a berberek lakta barlanglakásoktól a kietlen sós tavakon át az életet adó oázisokig. A Taurus Reisen tanulmányútján jártunk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tunézia a legjelentősebb turizmussal rendelkező afrikai országok közé tartozik. Mediterrán éghajlatának köszönhetően a turisztikai szezon májustól-novemberig tart. Az idegenforgalom nagy része a tengerpartra koncentrálódik, mivel az ország területének 45%-a sivatag, az oázisokban azonban virágzó kertek és pálmafák adnak enyhülést az utazóknak.

Az ország északi részén olajfaültetvények sorakoznak az út mellett, délen, a sivatagi oázisokban a datolyapálmák jelentik a megélhetést. Az ország legfontosabb exportcikke az olívaolaj, olívabogyó és a datolya. A helyi alkoholos specialitások közé tartozik a datolyalikőr (Cedratine) és a fügepálinka (Boukha). Ezek 30%-os alkoholtartalommal bírnak, de a borok is ízletesek. Érdemes minden hagyományos ételt-italt kipróbálni, mert a tunéziai fogások igazi kuriózumok, ezt a gazdag és változatos fűszerezésnek köszönhetik.

Erős paprikából készítik a harissát, amely szinte minden ételbe belekerül, de a nemzeti ételt, a búzadarából készült kuszkuszt sem szabad kihagyni, amely köretként fogyasztható húsok, halak mellé.

Biztonságérzetet ad a turistáknak az állandó rendőri jelenlét, mi is akárhova mentünk, nemcsak egyenruhásokat, de civil ruhás rendfenntartókat is mindig magunk körül tudhattuk. Emellett a tunéziaiak vendégszeretete is kiemelendő, mindenhol érezni lehetett közvetlenségüket és barátságos hozzáállásukat.

Török kávé a mór kávéházban

A Taurus Reisen fő desztinációja Tunézia, ahová az idei szezonban heti három charterjáratot indítanak. Az utazási iroda tulajdonosa a 17 tagból álló El Mouradi szállodalánc, melynek négy egységében mi is megszálltunk, megtapasztalva a hotelek kiváló szolgáltatásait és színvonalát. A hotelekben az ultra all inclusive, all inclusive vagy félpanziós ellátások közül választhatnak az utasok. Nekünk volt szerencsénk az ultra all inclusive-t is kipróbálni, mely a teljes ellátáson túl az olyan extrák igénybe vételét jelenti, mint a mentatea, a vízipipa vagy a török kávé fogyasztása a mór kávéházban. Djerba szigetén említésre méltó a Hasdrubal hotel, ahol teljes luxusban töltődhetnek fel a pihenni vágyók, melyhez a thalasso terápia (tengervizes gyógyítás) természetes szépítő hatásai járulnak hozzá.

A mindig örömteli város: Hammamet

Miután a Tunisair légitársaság járatával megérkeztünk a monastiri repülőtérre, Hammamet városa felé vettük az irányt. Hammamet akár gyalogosan is bejárható, itt az óvárost, a bazárt és a vízi vidámparkot érdemes megnézni, de az új kikötőváros is hangulatos, mely van olyan szép, mint a Port El Kantaoui luxuskikötő. Az üdülőközpont, Yasmine Hammamet a jázminvirágról lett elnevezve, mely az életöröm és a házasság jelképe Tunéziában. Hammamet közelében fekszik a főváros, Tunisz, valamint Sousse, ahová érdemes ellátogatni egy-egy napos kirándulásra.

Tanulmányutunk második napján tuniszi városnézés és vásárlás volt a fő attrakció a több száz éves, labirintusszerű, nyüzsgő bazárban. Ha valaki nem szeret alkudozni, az a fix áras boltokban is vásárolhat. A fűszerek és édességek igazi különlegességek, így ajándékként érdemes haza hozni belőlük. Alkoholos italokat inkább a reptéri duty free shopban vásároljunk.

Djerba, a hagyományok és a modern kultúra találkozásának szigete

A Tunisair légitársaság járatával érkeztünk Djerba szigetére, ahol nincsenek távolságok, hiszen fél óra alatt mindenhová el lehet jutni. Szállásunk közvetlen a tengerparton volt, így este kellemes sétát tehettünk egy koktéllal a kezünkben. A turisztikai övezetekben a szállások tengerparti részét csak a szállóvendégek használhatják, így bátran fürödhetünk és sétálhatunk kedvünk szerint. Több napot is el lehet tölteni a medencék mellett napozással, fürdőzéssel vagy a homokos parton röplabdázással, amelyet pár hűsítő koktél követhet. Ha valaki családosan jön ide nyaralni, szakképzett animátorokra bízhatja gyermekeit.

A csoport a negyedik napon szigettúrára indult. Először az ottani kerámiakészítés rejtelmeibe láthattunk bele Guellalában, majd Er Riadh-ban a híres Ghriba zsinagógát nézhettük meg, mely a zsidó zarándoklat egyik fontos célállomása, emellett itt található a világ egyik legrégebbi tórája. Ezen a kis településen a modern művészet is jelen van, a projekt Djerbahood néven ismert. A házfalak között sétálva különböző falfestményeket találhatunk, mely színessé és egyedivé teszik az egyébként jóformán elnéptelenedett falut. A kis művészeti kitérő után a sziget fővárosában, Houmt Souk-ban barangolhattunk, majd a kikötőben tölthettük el kiadós ebédünket a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal meghívására. Kedvelt program még a Flamingó szigetre való egész napos hajókázás a főváros kikötőjéből, amely a madárvonulás idején tele van költözőmadarakkal, köztük flamingókkal is. 

Délután „pihenésképp” a szigeten lévő kalandparkba vettük az irányt, ahol Djerba kultúráját, történelmét ismerhettük meg, ugyanakkor a legélvezetesebb látnivaló az itt kialakított krokodilpark volt. A rengeteg nílusi krokodilt délután öt órakor etetik, így érdemes ekkor érkezni. A bátrabbak kezükbe foghatják a bébikrokodilokat egy fotó erejéig, de haza sajnos nem hozhatjuk őket.

Utazás a Szaharába

Utunk ezután az ország belseje felé vezetett, a Szaharába. A tengerparti városok után itt egy teljesen más képet kapunk Tunéziáról. Rendkívüli élmény megtekinteni a berberek lakta barlanglakásokat, a sóstavak kietlen és mégis gyönyörű vidékét, vagy az életet adó oázisokat a sivatag közepén. Djerbától Tozeur városáig látnivalókkal teli út volt, ahol először is Matmata kősivatagban egy barlanglakást néztünk meg, amely a legtöbb embernek a Csillagok háborúja című filmbeli jelenet miatt lehet érdekes. 700 barlanglakás található ezen a vidéken, de már csak alig néhányban laknak. Ha valaki szereti az extrém hoteleket, az a Hotel Berberesben kipróbálhatja, milyen is egy ilyen barlanglakásban aludni, némi kényelemmel fűszerezve.

A táj a kősivatag után homoksivataggá alakul át. A 5000 négyzetkilométer területű sóstó (Chott El Jerid) előtt megkövesedett homokdűnékre lehet bukkani. A hatalmas kiterjedésű, szikrázóan fehér sóstó fölött gyakran látni délibábot. Oázisok mellett haladunk el, ahol datolyapálma-ligetek sorakoznak. Következő állomásunk már Tozeur, melyet a sivatag kapujának neveznek. Itt egyszínűek a házfalak, mivel minden épületet okkersárga téglával díszítenek. 

Filmes helyszínek nyomában

A hatodik napon kalandos adrenalintúra vette kezdetét. A nap folyamán több híres filmbeli jelenet helyszínét kerestük fel, de a sivatagi tevegelés is páratlan élmény volt. Reggel a szálloda előtt jeepek vártak a csoportra, majd az Atlasz-hegység felé indultunk. A Chebika oázis hatalmas pálmafáit a hegyoldalból előbukkanó források vize élteti. Egy helyi vezető kísért végig a hegyvonulaton, majd a közeli Grand Canyonhoz mentünk, ahol a kilenc Oscar-díjjal elismert: Az angol beteg című film forgatási helyszínét néztük meg.

A nap második felében sivatagi kalandok következtek. A jeepek vezetői helyi, tapasztalt sofőrök, így biztonságban érezhettük magunkat a rázós, de annál izgalmasabb úton. Megállónk a Star Wars filmek forgatási helyszíne, a filmbeli Mos Espa városa volt, melynek díszlete a mai napig áll. Később tevére ültünk, majd a hosszú és izgalmas napot gálavacsora és folklórműsor zárta le.

Kairouan, a mecsetek városa

A sivatagból a tengerpart felé útba ejtettük a világörökség részét képező, közel 300 mecsettel büszkélkedő Kairouant. Itt található a Nagy Mecset (Grande Mosquée) is, amely Tunéziában a legnagyobb muzulmán zarándokhely, a világon pedig a 4. legnagyobb Mekka, Medina és Jeruzsálem után. Aki hétszer elzarándokol ide, az kiválthatja a kötelező mekkai zarándoklatot.

Kairouantól már csupán egy ugrás Sousse, az ország legnagyobb turistaközpontja. Sousse-ban érdemes megnézni az óvárost (medina), a várfallal körülvett erődöt vagy a világítótornyot. A kikötői rész is csodálatos, de a pezsgő éjszakai életet és tengerparti romantikus sétákat sem szabad kihagyni.

Mit érdemes még megnézni?

El Jem város megér egy kitérőt, amfiteátrumát a római Colosseum mintájára építettek a 3. században. Főként gladiátorjátékok és szekérversenyek bemutatóhelyeként funkcionált. El Jem a római időkben Tunézia központja volt, ma a Világörökség részét képezi.

Sidi Bou Said kis ékszerdoboz a fővárostól alig 20 km-re, a tengerparton. Aki Tuniszba megy, ne hagyja ki! A mór stílusban épült fehér házakat kékre festett ablakok, ajtók díszítik, melyek különleges hangulatot árasztanak magukból.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.