Szennyvízből sör? Ne már!

Pedig Szingapúrban megcsinálták: újrahasznosított szennyvízből gyártanak sört, és a helyi vízellátás sérülékenysége ismeretében ez nem különösebben meglepő a lépés.

Újrahasznosított szennyvízből főz kézműves sört egy szingapúri vállalat. A Brewerkz terméke a reciklált folyadék mellett prémium összetevőket, méghozzá német árpamalátát, aromadús Citra és Calypso komlót, valamint norvég háztáji élesztőt tartalmaz., írja a Brewerkz cikke nyomán a storeinsider.hu szakmai portál.

A NewBrew nevű ital legfontosabb alapanyaga a NEWater, amely tulajdonképpen a szingapúri közüzemi igazgatóság által mikroszűréssel, fordított ozmósissal és UV-fénnyel megtisztított szennyvíz. A központi beavatkozás a szennyeződéseket, a baktériumokat és a vírusokat egyaránt száműzi a folyadékból, és így az emberi fogyasztásra immár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatása szerint is alkalmassá válik.

 

A Brewerkz szerint a sör a maga sajátosan lágy, „pirított mézes” utóízével a helyi trópusi éghajlattal megkülönböztetett harmóniát mutat.

A cég a termékkel ugyanakkor arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy az elhúzódó aszályok és egyre gyakoribb árvizek a világ édesvízellátására milyen súlyos fenyegetést is jelentenek.

Mint ismeretes, Szingapúr természetes vízkészlete igencsak szűkös, és a sűrűn lakott városállamon belül a nagyobb vízgyűjtő és -tároló létesítmények felépítése gyakorlatilag lehetetlen. A nehézségek ellenére az ország mind nagyobb erőfeszítéseket tesz azért, hogy a malajziai vízimporttól függetlenítse magát, és ezen a területen önellátóvá váljon. Ezen gyakorlatok sorát gazdagítja például az esővíz hasznosítása, a tengervíz sótalanítása és a szennyvíz kezelése is.

 

Forrás: Brewerkz / Store Insider


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.