hirdetés
hirdetés

Szeptembertől a csecsemőknek is kell személyi a magyar szálláshelyeken

Ha a vendég nem mutatja be az okmányt, meg kell tagadni tőle a szolgáltatást - írja a 24.hu.

hirdetés

Biztonsági okokból újabb adatszolgáltatásra kötelezik a szállásadókat, illetve azokat, akik valamilyen szálláshelyet szeretnének igénybe venni. Némi halogatás után a legújabb dátum szeptember 1-je – elvileg akkortól varrják a koronavírus-válsággal és munkaerőhiánnyal súlyosan érintett szálláshely-szolgáltatók nyakába a kötelezettséget, hogy érkezéskor egy okmányolvasóval fényképezzék le a vendégek iratát, és ezt töltsék fel a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelynek is adatot kell szolgáltatnia, a legkisebb vendégekről is, azaz a csecsemők okmányát is be kell mutatni - írja a 24.hu.

Magyar állampolgárságú vendég azonosítására személyi igazolvány, vezetői engedély és útlevél is elfogadható. Az Európai Unióból érkező vendégektől a személyi igazolvány és az útlevél, harmadik országból érkező vendégtől kizárólag az útlevél fogadható el személyi azonosításra és okmányolvasásra. A  szállásadó adatszolgáltatási kötelezettsége annyira komoly, hogy ha a vendég nem hajlandó bemutatni az okmányát, meg kell tagadni tőle a szolgáltatás igénybevételét.

Ha az okmánybemutatást megtagadó vendég előleget fizetett, akkor azt vissza kell neki téríteni. Az okmánybemutatási kötelezettség független a vendég életkorától, így ha kicsi gyerekről van szó, ő is csak akkor szállhat meg a szüleivel, ha bemutatják a fényképes személyazonosító okmányát, ami eddig nem volt kötelező gyakorlat. Amennyiben pedig az okmányolvasó valamilyen okból nem tudja leolvasni a szükséges adatokat, azokat kézzel kell felvinniük a szálláshelyeknek.

Eltérő célt szolgálnak

A már létező NTAK és az új VIZA két egymástól teljesen független, más céllal és más adattartalommal működő rendszer – válaszolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a 24.hu kérdésére, miért van szükség újabb adatgyűjtésre. Az NTAK célja a statisztikai adatok elemzése, a turizmus szakmai tervezéséhez szükséges adatok rendszerezése. Ezzel szemben a VIZA-rendszer közrendvédelmi célokat szolgál, a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához. A szálláshely-szolgáltató az adatokat legfeljebb két évig (a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig) kezeli, a GDPR-szabályokat betartva, és erről tájékoztatást is kell adnia.

Még nem tudják, milyen okmányolvasót vehetnek

A hatályos jogszabályok szerint minden szálláshelynek mindkét rendszerbe, két különböző interfészen keresztül kell adatot szolgáltatnia. A szálláshelykezelő szoftverek mindkét adatszolgáltatást automatikusan végzik, ezért ez időben nem jelent többletet – írta a lapnak az MTÜ. Azoknak a szálláshelyeknek, amelyeknél legfeljebb nyolc szoba és 16 ágy van, ingyenesen biztosítottak szoftvert az NTAK-hoz, a Vendégemet. Nekik jó hír, hogy ez rendelkezni fog okmányolvasó funkcióval is, tehát a VIZA-adatszolgáltatásra is alkalmas lesz.

A többi szállás pedig eldönti, milyen okmányolvasót vásárol. Az ügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes a már használatban lévő szálláshelykezelő szoftver üzemeltetőjével előzetesen egyeztetni arról, hogy a szoftvert mely okmányolvasókkal lehet majd együtt használni. A szálláshelyeknek 2021. szeptember 1-jével kell vendégeiket okmányolvasó használatával érkeztetni – szögezték le.Csakhogy az érintettek még nem tudják, milyen szkennert lehet majd vásárolni az okmányolvasáshoz, mert ez még hivatalosan nem jött ki – mondta a Magyar Szállodaszövetség elnöke, Flesch Tamás a 24.hu-nak. Tudomása szerint nagyságrendileg 1000 euró (350 ezer forint) körül van egy használható okmányszkenner. Feltételezi, hogy ha már lehet tudni, milyen eszköz elfogadható, lesz egy bevezető időszak, amíg mindenki meg tudja vásárolni a készüléket, akinek kell. Erről sincs egyelőre információ. A járvány miatti kényszerű bezárások után nincs jó helyzetben a szakma, az elnök úgy fogalmazott: örülnének, ha lenne pályázat, vissza nem térítendő támogatás az okmányolvasók megvásárlásához. Az időzítéssel kapcsolatban megemlítette, éppen a pandémia miatt kezdtek el gondolkozni a szolgáltatók az online bejelentkezés alkalmazásán, hogy a vendégnek ne kelljen odamenniük a recepcióhoz. Ezt meg fogja nehezíteni a kötelező okmányszkennelés.

Plusz ember az Airbnb-zőknek

Minden olyan szálláshelynek gondot jelenthet az új adatszolgáltatási kötelezettség, ahol a házigazda vagy képviselője nincs folyamatosan (éjjel-nappal) a szálláson – véli a Magyar Apartman Kiadók Egyesületének elnöke, Schumicky Balázs. Az egyesület azt kérte az MTÜ-től, találjanak megoldást arra, hogyan lehet a házigazda vagy szállásadó személyes közreműködése nélkül eleget tenni az okmányolvasásnak. Ígéretet kaptak erre, úgy tudja, már dolgoznak is rajta. A jelenleg elérhető tájékoztatókban azonban ennek nincs nyoma, azt írják, mindenképpen a szálláshely képviselőjének kell elvégeznie az okmányolvasást érkezéskor.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk