hirdetés
hirdetés

Szicília gyöngyszeme, Taormina

A látvány pazar. A középkorból fennmaradt szicíliai kisváros, Taormina megőrizte régi hangulatát a mának, és az egykori görög színházának romjait is évente sok ezer turista csodálja meg.

hirdetés

A Jón-tenger partján található neves fürdőhely egzotikus növényeivel, szállodáival, villáival, jól kiépített útjaival és gondosan ápolt kertjeivel különleges élményt jelentenek a vendégeknek. A város kapuján túl haladva Taormina tele van látványosságokkal, szűk sikátorokkal, ahol színes cserepekbe ültetett virágok sokasága hívja fel magára a látogató figyelmét. A szépen karbantartott otthonok elé kirakott díszlő flóra ezeknek az építményeknek az ékessége.

Nemcsak lakások sorakoznak a sikátorokban, hanem azok közé ékelt kis vendéglők is. Az ízlésesen berendezett parányi üzletekben helyi ajándéktárgyakkal, képes albumokkal és más csecsebecsékkel is vonzzák az odaérkezőket. Kaphatók itt sziciliai borok, likőrök, az utazási irodák pedig különböző túrákat kínálnak. 

A dombon fekvő Taormina nyilvánosan látogatható botanikus kertjéből - ahol különleges mediterrán növények pompáznak -, jól rálátni a közeli öbölre, a kikötött csónakokra. A parti homokon napozó turisták pedig élvezik a kikapcsolódást. Az utakon folyamatosan autóbuszokkal hozzák a vendégeket. Sokan sétálnak és gyönyörködnek a pompás környezetben. Vonattal is szép számmal jönnek ide naponta pihenést találva. Az állomástól hosszú, villakertektől övezett szerpentinút vezet a városba.

Miközben az utcák, a terek, a sikátorok a középkori hangulatot idézik, Taormina leglátványosabb része még régebbi. Az egykori görög színházat - a Teatro grecot - a hellásziak építették és később a rómaiak fejezték be. A romépület akusztikája kiváló, ahol az idén is rendszeresen színházi játékokat, hangversenyeket tartottak és neves művészeket hívtak meg. A színház gyönyörű környezetben helyezkedik el, hátterében Európa legmagasabb vulkáni hegyét az Etna hatalmas tömegét látni. 

Taormina főtere is izgalmas látványosság óratornyával és a barokk homlokzatú dómjával. A kisváros elragadó szépsége a korábbi századokban is sokak érdeklődését keltette fel. A 19. század óta folyamatosan a turisták kedvenc városaként tartják számon Európában. Évente sok ezren látogatnak ide hosszabb, rövidebb időre.

Az elmúlt időszakban művészek, tudósok is gyakran megfordultak itt, akiket meg is ihletett Taormina. Csontváry Koszta Tivadar például az 1900-as évek elején időzött itt és húsz négyzetméteres vászonra festette meg a "Taorminai görög színház romjait", amely Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában látható. Az idegenvezetők pedig ma is szívesen utalnak a művészre és jeles alkotására, mint példára.

A mediterrán klíma, a vonzó táj változatossága és az itt lakó emberek vendégszeretete együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy még többen fedezzék fel Sziciliának ezt a páratlan gyöngyszemét.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk