hirdetés
hirdetés

Szívügyük a turizmus

Ausztria zöld szívének, Stájerországnak három turisztikai régiója - Schladming-Dachstein, Magas-Stájerország és a Stájer Termál- és Vulkánvidék – mutatta be nyári kínálatát a szakmai közönségnek a városligeti Millennium Házában április 28-án, csütörtökön.

hirdetés

Erich elköszön, impozáns számok kíséretében

Michael Strasser, az Österreich Werbung (ÖW) budapesti képviseletének vezetője azzzal kezdte mondandóját, hogy a vendégek köszöntése után elköszönt Erich Neuhold-tól, a stájerországi turisztikai hivatal tartományi vezetőjétől, aki ebben a minőségében utoljára jár Budapesten, mert hamarosan nyugdíjba vonul. Most viszont még tőle hallhattuk azokat az impozáns számokat, amelyek bizakodásra adnak okot az idei nyári szezont illetően. Mint a búcsúzó turisztikai szakember elmondta, jók az előfoglalási adatok a nyárra vonatkozólag, igaz, azért a két évig tartó covid-bezártság után most az orosz-ukrán háború okozta bizalmatlan helyzetet ők is megérzik. Hiszen a jelenleg még jó ár-érték arányú ajánlatok könnyen megváltozhatnak a helyzetnek köszönhetően - negatív irányba. Majd hallhattuk tőle azt is, hogy a tavaly nyár kimagaslóan jó vendégforgalmot hozott - a covid-járvány ellenére: több mint 7 millió vendégéjszakával (2021 májusa és októbere között 7.422.524 vendégéjszakával és 2.351.817 vendégérkezéssel, valamint 3,2 éjszaka átlagos tartózkodási idővel)  Honfitársaink közül is sokan látogattak stájer vidékekre tavaly nyáron: az érkezések száma 27.902 volt, ez +9.311, azaz +50,1 százalékos növekedés a korábbi évhez képest. Az átlagos tartózkodási idő pedig 3,8 éjszaka volt a magyar vendégek részéről.

A sajtótájékoztató résztvevői, középen zöld stájer zászlóval az elköszönő turisztikai tartományi vezető, Erich Neuhold
A sajtótájékoztató résztvevői, középen zöld stájer zászlóval az elköszönő turisztikai tartományi vezető, Erich Neuhold

A tavalyi síszezon már korántsem produkált ilyen kimagasló számokat, már csak annak is köszönhetően, hogy nyugati szomszédainknál a covid okozta lezárások és korlátozások nagyon szigorúak voltak a téli hónapokban.

Végül azt is megemlítette a szakember, hogy tartományának turisztikai stratégiája jelentősen átalakult: a korábbi mintegy ezer turisztikai szövetség helyett 11 régió született, amelyből most három mutatja be ajánlatát.

Nyuszi- és báránypályák, lavinamúzeum és Rauch mester magashegyi konyhája

A Schladming-Dachstein régióból Stefanie Drosg Ismertette a nyolc nyári vasút útvonalát, egy hegytetőn elhelyezkedő lavinamúzeum kiállítási anyagát, valamint azokat a nyári pályákat a hegyoldalakból, amelyek telente sípályákként funkcionálnak. Itt, a jó idő beköszöntével, igazi nyuszi- és bárányélmények várják a kicsiket és nagyokat, meseutakat alakítottak ki a legkisebbeknek, valamint e hegyek vidéke a kerékpározók Mekkája is egyben. Hallhattunk kék erősségű biciklipályáról is, ahol még a kezdők is bátran lekerekezhetnek - épp Stájerország zöld szívébe érkezve.

Ezt a vidéket különben az 1000 forrás és tó vidékének is nevezik, egyben egy négy Gault & Millau szakácssapkával rendelkező sztárséf, Richard Rauch birodalma, aki a magashegyi étkek szakértője, és a környék 17 hüttéjében lehet kóstolni különleges hegyi kreációit.

A zöldnél is zöldebb stájer vidék, woodness-szel bélelve

Magas-Stájerország frissen kinevezett turisztikai vezetője, Stephanie Zündel Stájerország legzöldebb területéről lelkendezett, amely az ő szűkebb környezete, egyben az a régió, amit képvisel. E vidék 75 százaléka erdő, és itt alakították ki az ún. "woodness" koncepciót, amelynek lényege, hogy szinte eggyé válik az erdővel az utazó - annak minden energiájával, szépségével és örmével feltöltődve. Egyben ez a rengeteg nemcsak túzására, hanem kerékpározásra és más sportokhoz is kíválóan alkalmas, nyáridőben a hűs erdőben sétálni Stephanie szerint a legtökéletesebb időtöltés és a kikapcsolódás egyik legjobb válfaja.

Kastélytúrák és a híres Route 66

Végül a Stájer Termál- és Vulkánvidék képviseletében Harald Wohnhas kapott szót, aki egy elég kimerítő napot szemléltetett: hogyan és miképp érdemes eltölteni, aki feléjük jár. Volt ebben Bécsből közlekedő buszvonaltól kezdve kastélyprogramon át több mint száz kulináris szolgáltatóegységről szó, valamint termálfürdők látogatása is szerepelt a nyári ajánlatok között. Igencsak emlékezetes ajánlat e vulkáni kőzetmaradékokkal bélelt tájnál, hogy itt halad a híres Route 66 is, amely csupán névrokona a hírhedt amerikai ugyanilyen számú útnak. És amely sokkal barátságosabb, sokkal emberibb arcát mutatja az utazónak, és csupa stájer élményekkel tele, nyáridőben kiváltképp kellemes és feledhetetlen szórakozás.

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Österreich Werbung, Fotó: Österreich Werbung/Dimény András)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk