hirdetés
hirdetés

Szlovénia, Európa zöld ékköve

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának vezetősége felkérésére a Szlovén Köztársaság Magyarországi Nagykövete, Darja Bavdaz Kuret tájékoztató előadást tartott országáról a Vörösmarty utcai székházban.

hirdetés

Kicsi, de kompakt ország Szlovénia, fejtette ki a Nagykövet Asszony. Alig 20 ezer négyzetkilométernyi területén a legváltozatosabb természeti adottságok várják a turistákat. A kitűnően kiépített autópályákon alig egy órányi úttal elérhető a tengerpart, vagy a Júlia-Alpok síterepei, a szőlőültetvényekkel koszorúzott Pannon síkság termálfürdői, vagy a lenyűgöző karsztvidék híres barlangjai.

Napjainkban egyre nagyobb érték az érintetlen természet: Szlovénia 60 százaléka erdő, területének 12,6 százaléka természetvédelmi, 36 százaléka a Natura 2000 védett területeihez tartozik. Mindezen felül több, mint 2000 a napos órák száma évente, és az egy főre jutó folyók számát tekintve Szlovénia Európa leggazdagabb országai közé tartozik. 27 ezer km. vizíútja közül az Isonzó/ Soce folyó világritkaságnak számító türkizkék vize a raftingolók kedvence.

Szomorú emlékhely egyben, hiszen az I. világháború rengeteg véráldozatot követelő csatája is e folyó mentén zajlott. 2014-ben nagyszabású rendezvényekkel emlékeznek az itt elesettekre, köztük számtalan magyar katonára is. Kobaridban található a csata emlékét őrző múzeum.

Szlovénia többszezonú turisztikai desztináció: A változatos hegyvidék nemcsak az extrém sportok (sziklamászás), űzésére alkalmas, 10 ezer kilométernyi jelölt turistaúton gyalogolhatnak, kerékpározhatnak a turisták. Telente több mint tíz sportközpont (Kranjska Gora, Mariborsko Pohorje, Planica) áll a síelők és egyéb téli sportok kedvelői rendelkezésére. A szlovén tengerpart 46,6 km hosszú, olyan mediterrán városi gyöngyszemek találhatók itt, mint Piran, Coper, Izola, és felkapott üdülőhely, Portorozs. Ljubljana, az ország fővárosa, szép történelmi arculata, és Mariborral együtt nyári fesztiváljai miatt kedvelt úti cél. A Pannon síkság gyógy– és ásványvizeire 15 nemzetközileg elismert gyógyüdülő és fürdő épült.

Olaszok látogatják legtöbben Szlovéniát (16%), majd a beutazási sorrendben a németek, hollandok, belgák következnek. A magyar turisták a szlovéniai beutazásban a 10-11. helyen állnak, a forgalom növekvő tendenciát mutat. Általában körutazásokon keresik fel mindenekelőtt a csodálatos panorámájú Bledi-tavat, Bohinjt, a Postojnai cseppkőbarlangot, a Lipicai ménest, és lelátogatnak a tengerpartra is. Szlovénia szerte a városi és tengerparti piacokon a helyben termelt élelmiszereket és borokat kínálják: 24 gasztronómia tájegység, és 20 borút várja azokat, akik többek között a pompás, különleges sonkát (prsut) finom borokkal kívánják leöblíteni.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai