hirdetés
hirdetés

Trendriport az első nyolc hónapról

A külföldi kereslet növekedése lassult, a belföldi kereslet csökkent idén augusztusban, a szállodai ágazat pénzügyi helyzete tovább romlott január-szeptemberben, derül ki a Magyar Szállodák és Éttremek Szövetsége friss trendriportjából. 

hirdetés

Az STR riport adatai szerint 2011 január – augusztus hónapokban azokon a kontinenseken, kiemelt régiókban fejlődött a szállodák teljesítménye kiemelkedően, ahol a gazdasági növekedés is erős volt. Így Ausztrália & Óceániában, Délkelet – Ázsiában és Dél – Amerikában.

Feltűnő, hogy az általában élénkülő – a magasabb szobafoglaltságban megmutatkozó - kereslet ellenére az elhúzódó politikai válság sújtotta Észak-Afrika mellett Közel-Keleten és Észak-Amerikában is csökkent a szállodák nettó átlag szobaára és REVPAR mutatója 2011 január – augusztus között.

Európában 2011 augusztusában is – bár az év első hét hónapjához képest csökkenő mértékben – nőtt a szállodák kihasználtsága, de az átlag szobaárak idén először csökkentek. Az európai régiók között 2011 első nyolc hónapjában a Kelet – Európában érték el a legnagyobb növekedést, javulást a bázishoz képest a szállodák kihasználtságában, és a REVPAR mutató fejlődésében is. 2011 augusztusában az STR riportban szereplő 41 város között Budapest szállodáinak teljesítménye szobafoglaltságban a 22. , nettó átlag szobaárban a 40., nettó REVPAR-ban a 39. helyre volt elegendő.

Magyarországon 2011 augusztusában – az első hét hónaphoz képest – a külföldi kereslet növekedése lelassult, a belföldi kereslet csökkent. Bár az országos augusztusi 60.4 %-os szállodai szobafoglaltság 0.5 % ponttal jobb volt, mint a bázisban, a nyár utolsó hónapjában a bruttó szállodai átlagárak 6.1 %-kal, a REVPAR mutató 5.3 %-kal romlott 2010 augusztusához képest. Ebben szerepe lehet annak, hogy míg 2011 augusztusában az EURO/HUF átlag árfolyama 281.26 Ft , addig idén augusztusban ez 27128 Ft volt, azaz a HUF 3.6 %-kal erősödött. Emellett negatívan hatott az országos adatokra a budapesti szállodák augusztusi, a múlt évitől lényegesen gyengébb teljesítménye. Ennek oka, hogy nem sikerült pótolni a 2010 augusztusában Budapesten rendezett Úszó EB-t más hasonló vonzóképességű eseménnyel.

A belföldi kereslet csökkenésében fentiek mellett szerepe lehet az üdülési csekk forgalom csökkenésének, az MSZÉSZ álláspontja szerint túl korai kivezetésének, amit a SZÉP kártya bevezetésének elhúzódása, az azt támogató megfelelő marketing elmaradása is okoz.

Figyelemre méltó, hogy idén augusztusban a belföldi kereslet csökkenését tükrözve 1.9 %-kal csökkent a belföldi vendégéjszakák száma annak ellenére, hogy az időjárás rendkívül kedvező volt. A Balaton térségében pl. az esős napok száma, a csapadék kevesebb, mint fele volt a tavalyinak. A balatoni régióban a szállodák bruttó szoba árbevétele 2011 január – augusztusa között 11.8 milliárd Ft volt, ami 2.6 %-kal elmarad a bázistól. Ez a bevétel 3.3 %-kal alacsonyabb, a 4 évvel korábban 2007 január – augusztusa között elért 12.2 milliárd Ft.-nál.

Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy bár 2011 január – augusztusa között a szállodák bruttó szoba árbevétele országos szinten bruttó 78.67 milliárd Ft volt, ami a bázishoz képest 5.8 %-kal magasabb, de ez kb. a 4 évvel ezelőtti 2007 évi 78.95 milliárd Ft-nak felel meg.

Budapesten 2011 január – augusztusa között a szállodák bruttó szoba árbevétele 40.1 milliárd Ft volt, ami 7.8 %-kal magasabb a tavalyi 37.2 milliárd Ft-nál. Ugyanakkor látni kell, hogy idén az első nyolc hónapban a fővárosi szállodák által elért fenti 40.1 milliárd Ft bruttó szoba árbevétel 5.5 milliárd Ft-tal 12.1 %-kal elmarad az öt évvel korábban, 2006-ban elért 45.6 Ft-tól, miközben a szállodai szobák száma emelkedett. 2006 és 2011 között a budapesti szállodai kapacitás 16.139 szobáról + 11.1 %-kal 17.938 szobára nőtt, tehát a 12.1 %-kal kisebb árbevétel 11.1 %-kal több szállodai szoba között oszlik meg. ami jól mutatja a főváros szállodái hozamainak drasztikus romlását.

A beutazás szempontjából 10 legfontosabb piacunk közül 9-ről növekedés ment végbe, ugyanakkor a legnagyobb német piac esetében csökkent a vendégéjszakák száma. Figyelemre méltó, hogy két számjegyű növekedést néhány volt szocialista ország – Lengyelország, Csehország, Oroszország – esetében sikerült elérnünk.

A kereskedelmi szálláshelyeken megjelenő vendégéjszakák száma 2011 január – augusztus hónapokban Észak Magyarországon 5.4 %-kal , Dél- Alföldön 4.3 %-kal , Közép – Dunántúlon 2.6 %-kal, Nyugat – Dunántúlon 0.9 %-kal nőtt. Ugyanakkor Dél – Dunántúlon 22 %-kal , a Balatonon 9.2 %-kal , Észak – Alföldön 6.4 %-kal , a Tisza-tónál 5.1 %-kal csökkent. Különösen feltűnő, hogy második legnagyobb turisztikai régiónkban, a Balaton térségében, illetve Dél-Dunántúlon – melynek központjában Pécsett 2010-ben az EU kulturális fővárosa rendezvényeit tartották – ilyen nagy mértékű volt a visszaesés.

Elsősorban a hazai kereslet csökkenése megmutatkozik a magyarországi vendéglátó üzletek – kereskedelmi vendéglátás – iránt, amit az mutat, hogy ezek összes bruttó forgalma országos szinten 2011 január – július között 326.8 milliárd Ft volt , ami 2.5 %-kal elmarad a 2010 évitől.

Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint – a 2008 – 2010 között megmutatkozó növekvő tendencia folytatásaként – 2011 I.-III: negyedévében tovább folytatódott a szállodák ellen megkezdett felszámolási, végelszámolási, csődeljárások számának növekedése, ami az ebben az ágazatban működő vállalkozások romló jövedelmezőségi, pénzügyi helyzetére utal.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk