hirdetés
hirdetés

Turisztikai siker Tolna megye zöld csücskében

A négycsillagos Fried Kastélyszálló és étterem megkapta a Magyar Turizmus Minőségi Díját.

hirdetés

Értékmentésre vállalkozott a Thuróczí László és Phan Bich Thien asszony tulajdonos házaspár, amikor megvásárolta a pusztuló Fried kastélyt Simontornyán – Fried család hozta létre a kisvárosban az egykor hatalmas bőrgyárat, de a holokauszt áldozataiként egykori kastélyuk is gazdátlanná vált. Merész üzleti vállalkozás volt ez a mára ipar nélküli, a megkapaszkodásáért eredményesen küzdő Simontornyán, csupán a szép, erdős környék vonzerejére támaszkodva.

Kicsiből kerekített komplex egység

A Fried kastélyból kialakított, kézzel faragott vietnámi bútorokkal berendezett 15 szobás kastélyszálló üzemeltetése önmagában nem lett volna nyereséges. A háborítatlan zöld vidék, a kastélypark, a szőlődombok, a terjeszkedésre alkalmas terület azonban nagy potenciális értéknek számított. A tulajdonosok jó üzleti érzékkel éltek e lehetőséggel. Ma saját szőlőbirtok és pincészet, pálinkakészítésre telepített gyümölcsös, a tágas, ligetes domboldalon gyermekjátszótér és állatsimogató, présház és külön fogadóépület várja a vendégeket. A szép kilátású lugas különösen alkalmas kemencés ételek, bor- és pálinkakóstolók lebonyolítására, melyeken saját készítésű termékeiket kínálják. Lépésről lépésre megvalósult a fogadókapacitás bővítése is.

Fried Kastélyszálló (Forrás: friedhotel.hu)
Fried Kastélyszálló (Forrás: friedhotel.hu)


A vidék nemzetközi hírű vadállománynak ad otthont, a magasabb kategóriájú szállást igénylő vadászok számára pedig felépítették a Vadászházat. Végül elkészült a modern Liliom ház, melyet átjáró híd köt össze a kastélyszállóval. A modern részleg szobái bambuszpadlósak és fali fűtés-hűtés rendszerük révén allergiások számára kedvező levegőtisztaságot biztosítanak. A wellness-részleg medencéjének óriási üvegablakából felejthetetlen kilátás nyílik a domboldal nyárom zöld, télen hóborított fáira. A kastélyszálló több elismerésben részesült, megkapta az Év Hotelje és az Év Legszebb Szállodája címet. Külön kiemelendő a figyelmes, barátságos személyzet – jelszavuk, „Az otthonból a családba” valódi tartalommal bír.

A simontornyai vár

Simontornya egyetlen, bár becses műemléke, turisztikai attrakciója a kora középkori lakótoronyból kialakított vár romja. Az egykor jelentős erődítmény tulajdonosai között megtaláljuk a Lackfi és a Garai családot, Ozorai Pipot, az özvegy Beatrix királynét is. A vár a fénykorát az 1508-ban kezdett Buzlay-féle átépítéssel érte el. A szép reneszánsz értékeket rejtő vár az ezt követő századokban pusztító harci cselekmények színtere lett. Romjait 1964-74 között állították helyre. Ma élményszerű és szakavatott tárlatvezetéssel több, értékes kiállítás tekinthető meg benne. Az udvaron nyaranként színházat, hangversenyeket, múzempedagógiai táborokat és egyéb kulturális rendezvényeket tartanak. Csőszné Kacz Edit polgármester asszony tervei szerint Sió-menti kerékpár- és lovastúrautak kiépítésével lendítenék fel a turizmust, de ezt szolgálja a település arculatának megújítása is.

A simontornyai várról tavaly 3D-s filmet is készítettek, amiről mi is beszámoltunk.

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómia Szakosztályának tagjai a Fried kastélyszálló meghívására érkeztek Simontornyára.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai