Több mint egyéjszakás kaland

A 38 ezer lakosú Baja remek adottságokkal rendelkezik, mégsem bírták eddig hosszabb tartózkodásra bírni a látogatókat. Most olyan turisztikai fejlesztéseket mutattak be, amelyeknek köszönhetően várhatóan több időt töltenek el a városban és környékén az érdeklődők.

A Bajai Turisztikai Nonprofit Kft. ezúttal olyan tervekkel állt elő, amik láttán a csoport egészének leesett az álla, hiszen van köztük olyan, ami Magyarországon egyedül Baján lesz látható.

Fesztiválváros

A fejlesztések Baja fő adottságaira épülnek. A tervezők leginkább a gasztronómiai rendezvényekre építkeznek, illetve kihasználják, hogy a város remek adottságokkal rendelkezik, hiszen a Duna és a Sugovica találkozása mentén található, és hihetetlen természeti környezet veszi körül. Baja célja, hogy fesztiválváros legyen, és a rendezvények során rengeteg turistát vonzzon magához.

Mezítlábas park, gyalogos híd és szabadstrand

A terv első pontjaként a Turisztikai Központ átépítését és bővítését tervezik. A központ keretén belül helyet kap a Fesztivál Iroda, az Információs Pont, az új kerékpárút fejlesztéshez tartozó kerékpárkölcsönző, interaktív kiállítások és egy közel 400 fős rendezvényterem.

Egy 1,3 hektáros területen Pandúr Ökopark is létesül Baján, amit talán a családosok fognak a leginkább élvezni. Egy tanösvényt terveznek 8 állomással, amelyek segítségével játékosan ismerhetik majd meg a látogatók Baja városát. Ezen túl létrejön az országban eddig egyedülálló mezítlábas park, ami nem csak érdekes, de egészséges is egyben.

A gyalogosok és kerékpárosok számára egy hídat építenek a Petőfi-sziget és a Nagypandúr-sziget közé, ez könnyebbé teszi az átjárást, illetve új panorámát is biztosít a látogatóknak. A kerékpárturizmus fellendítése érdékben már megkezdődött a több mint 12 km hosszú kerékpárút építése, amely az  EuroVelo 6 úthoz fog kapcsolódni.

Épülni fog egy 267,4 négyzetméteres víziszínpad is, amely összesen 80 fő befogadására lesz képes, és rendezvények, illetve előadások fontos helyszíne lehet.

A Sugovica szabadstrand is átalakul: a fejlesztés megvalósítója a Baja Marketing Kft., amely a Sugovica homokos partszakaszától a Kagyló rendezvényházig tervezi a strandot. A strandközpontban lesz ingyenes wi-fi elérés, a strand területén pedig megtalálható lesz egy karabineres csúszópálya, ami a Petőfi-szigetre lendíti át a bevállalós látogatókat. A késői strandolók számára egy multimédiás úszó szökőkútat építettek, amely tulajdonképpen egy 30 méter széles és 10 méter magas vízi mozivászon.

Erdei kalandok

A munka mellett természetesen jutott idő a pihenésre és a szórakozásra is. A csoport részt vett egy kisvonatos városnézésen, meglátogatták a város szívében Bagolyvárként közismert bauhaus épületet, megismertték a Halászati Mini Skanzent, amely során kalácsot sütöttek, megtekintették a hajósi Barokk Kastélyt, ahol állandó és időszaki kiállításokat is találtak, illetve igazi csapatépítő programként sárkányhajóztak a Sugovicán. 

Még a szeles idő sem tartotta vissza a sereget a sétahajózástól, és a Gemenci erdő megcsodálásától. Gemencen részt vettek egy erdei vasutazáson, ahol az állomások során többek között megtekintették a megújult Gemenc kincsei kiállítást, a halászati kiállítást és a méhészeti gyűjteményt is. 

Gasztronómia Baján

Baja egyik legcsalogatóbb előnye a gasztronómiája. A látogatók az érsekcsanádi Rév csárdában kóstolhatták meg a híres bajai halászlevet, amelyet a csárda tulajdonosa "halászos halászlé" néven, gyufatésztával tálalt. Ez a vörös usazdékfán, szabadtűzon főtt csoda 2014-ben megkapta a kulináris örökség kitüntetést is. A csoport részt vett egy borkóstoló esten is, ahol Sümegi József hatféle borát ízlelhették meg egy grillvacsora keretén belül, miközben maga Sümegi József tartott egész estés előadást borairól.

Köszönjük a Bajai Turisztikai Nonprofit Kft. meghívását.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?