hirdetés
hirdetés

Újabb turisztikai fejlesztésekre készülnek a Tisza-parti üdülővárosban

A következő években tervezett fejlesztéseknek köszönhetően még komfortosabbá válhat Tiszacsege. A Tisza bal partján levő és a Hortobágyi Nemzeti Park észak-nyugati kapujaként emlegetett üdülővárosban a turizmus erősítésében látják a jövőt.

hirdetés

Az Árpád-korból származó és alig több mint másfél évtizede városi címet kapott település a Csege honfoglalás kori személynévből alakult ki. A szájhagyomány szerint viszont onnan kapta a nevét, hogy a Tiszának ezen a szakaszán régen igen sok kecsegét fogtak. Ennek a halnak a száma viszont azóta rohamosan csökkent, és a folyóban napjainkban már igen ritka fajtának számít. A Századi-apátság 1067-es alapítólevele már a mai helyén lévő faluként említi. IV. Béla király 1248-ban kiadott adománylevele szerint Csege országos jelentőségű rév volt, az itt áthaladóknak vámot kellett fizetniük.

A Tisza Tiszacsegéről nézve (Fotó: Mentusz Károly)
A Tisza Tiszacsegéről nézve (Fotó: Mentusz Károly)

Folyóparti üdülőfalu szépséges házakkal

Tiszacsegén a vendégek érdeklődésének középpontjában a Tisza áll - mondta a Turizmus Online-nak Szilágyi Sándor polgármester és dr. Kertész Marianna, a város jegyzője. A megközelítőleg ötezer lakosú település lélekszáma a nyári turisztikai szezonban nagyjából nyolcezerre duzzad. A látogatók nagy része a Tisza közelségét élvezni, pihenni vágyó üdülőtulajdonos vagy turista. Tavaly közel háromezer vendégéjszakát töltöttek el a Tiszacsegére látogatók, idén ennél is többre számítanak. A városban szálláshelyek várják őket, nyaralót, vendégházat és panziót is találnak azok, akik pihenésre, kikapcsolódásra vágynak. A rendezett Tisza-parton jól kiépített gát húzódik, amely nemcsak az áradások ellen véd, hanem lehetőséget kínál a kerékpárosoknak és a gyalogtúrázóknak is ahhoz, hogy a szabadidejüket a természetben tölthessék el. A gondozott folyóparton üdülőházak, nyaralók sokasága húzódik.

A város polgármestere kérdésünkre azt is elmondta, hogy az elmúlt évek során a Tisza-parthoz közel mintegy 550 házból álló, különálló üdülőfalut alakítottak ki, a folyóra néző Tiszavirág utcában pedig további 230 üdülőingatlant építettek a tulajdonosok. Hazánk különböző tájairól érkeznek ide a Tisza szerelmesei, akik a turisztikai idényben családjukkal, baráti társaságukkal közösen pihennek itt.

Mindezek mellett Tiszacsegén a város is több nevezetességgel igyekszik felhívni magára a vendégek figyelmét. Így például a millenniumi parkkal, ahol Árpád vezér és nagyfejedelem (895-907) emlékére kopjafát helyeztek el. A város első kőépületének számító, műemlékké nyilvánított református, illetve a katolikus templom is érdekes látnivalókat nyújt. A több mint 180 éves nádtetős, fehérre meszelt Zsellérház múzeumra, mint letűnt korok emlékére is büszkék az itt lakók - ahol az egykoron itt élt mezőgazdasági munkások által használt tárgyakat, eszközöket tekinthetik meg az érdeklődők -, a Tüzes-ól pedig a múlt századi, egyedülálló falusi életmódnak, az úgynevezett két beltelkességnek az emlékét őrzi.

A műemlék reformátuis templom (Fotó: Mentusz Károly)
A műemlék reformátuis templom (Fotó: Mentusz Károly)


Árpád fejedelem kopjafája a tiszacsegei millenniumi parkban (Fotó: Mentusz Károly)
Árpád fejedelem kopjafája a tiszacsegei millenniumi parkban (Fotó: Mentusz Károly)


Üdülőházak a Tiszavirág utcában (Fotó: Mentusz Károly)
Üdülőházak a Tiszavirág utcában (Fotó: Mentusz Károly)


Az egytornyú katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)
Az egytornyú katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)


Az egykori Zsellérház, ma múzeum (Fotó: Mentusz Károly)
Az egykori Zsellérház, ma múzeum (Fotó: Mentusz Károly)

Termálstrand és nyári fesztiválok

A Tisza-parthoz közel találjuk a város kiemelkedő fontosságú létesítményét, a termálstrandot. Itt 1972-ben nyolcvan fokos, gyógyhatású, alkáli hidrogénkarbonátos vizet találtak, amelyre a strandot építették. Ma már több medencében fürödhetnek és jó eséllyel gyógyulhatnak a bőr- és a reumatológiai jellegű betegségben szenvedők is. A vendégek a szabad ég alatt és fedett medencében egyaránt élvezhetik a gyógyvíz kedvező hatását. A fürdő mellett alakították ki az önkormányzati tulajdonban levő kempinget, ahol telt ház esetén akár 250 vendéget helyezhetnek el. Tiszacsege nevezetessége a kompos révátkelő a Tiszán. Egész évben menetrend szerinti járat működik, amely Ároktőre viszi át az utazókat. A kompot évente pályázati forrásból újítja fel és tartja karban az önkormányzat.

Azt is megtudtuk, hogy minden nyár a fesztiválokról szól Tiszacsegén. Idén is július első hétvégéjén - egy helyi vállalkozó szervezésében - rendezik meg a ma már országos hírű Halászlé fesztivált, amely valójában a tiszai - csegei - halászlé ünnepe. Tavaly is nagy sikere és közel ötezer látogatója volt ennek a rendezvénynek.

Augusztus első hétvégéjén - idén már 24. alkalommal - a városi önkormányzat szervezésében tartják a helyi nyár színfoltját, a Csegei Napokat. A három napos rendezvénysorozat első napján találkozóra hívják a Tiszacsegéről az ország különböző részébe elszármazottakat, amely az Elszármazottak találkozója nevet viseli. A második nap a szórakozásé, a művészeté lesz. Ekkor különböző csoportok és zenekarok lépnek majd fel a Tisza-parti szabadtéri színpadon. A harmadik - és egyben a záró napon - pedig a kézművesek mutatkoznak be, illetve a hagyományőrzők szórakoztatják a közönséget a Tüzes-ól udvarán. Szeptember első hétvégéjén a tiszacsegei Halászcsárda által megszervezésre kerülő Harcsapaprikás Főzőfesztiválnak lehetünk a részesei. Ősszel a szüreti napra várják a látogatókat, melyet bállal zárnak. A város több pontján lépnek fel a Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Együttes tagjai. Az Itthon vagy! - a Magyarország szeretlek program keretében - a tervek szerint ismét közösen gyújtanak majd tüzet az esti órákban.

Ároktőre indult a komp  (Fotó: Mentusz Károly)
Ároktőre indult a komp (Fotó: Mentusz Károly)


Szabadtéri és fedettt medence a csegei strandon (Fotó: Mentusz Károly)
Szabadtéri és fedettt medence a csegei strandon (Fotó: Mentusz Károly)


Díszpark a termálstrandon (Fotó: Mentusz Károly)
Díszpark a termálstrandon (Fotó: Mentusz Károly)

Modern piaccsarnokban árulnák a helyi termékeket

Szilágyi Sándor polgármester és dr. Kertész Marianna jegyző az önkormányzat további fejlesztési tervei alapján optimistán tekintenek a jövőbe. Pályázati forrásból tervezi felújítani a Tisza-parthoz közeli Honvéd üdülőt, amelyben turisztikai központot alakítanának ki. Itt kapna helyet a horgász- és vadászcentrum, valamint különböző témájú, állandó és interaktív kiállítások is.

A város központjától a Tisza partjáig vezető, tervezett kerékpár út mellett pedig sikeres pályázat esetén modern tanösvényt létesítenének. A Zöld város projektre is nagy reménnyel pályáztak, melynek keretében a belvárosban zöld parkokat, pihenőhelyeket, zöldfelületeket és új, modern piaccsarnokot létesítenének a helyi termékek népszerűsítésére. Méltán keresettek például a Tiszacsegén készült száraztészták - leves- és körettészták-, amelyeket a szociális szövetkezet kisüzeme gyárt kiváló alapanyagokból. A városvezetés tervei között az is szerepel, hogy 2020-ig a termálstrand területén még egy nagy méretű medencét építenek.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk