hirdetés

Utazás kisvasúton a kaszói erdőben

Somogy legféltettebb természeti értékei közé tartozik a Baláta ősláp, amelynek kialakulása a jégkorszakban kezdődött, de a tudomány számára csak a múlt században vált ismertté, majd védetté.

Különleges élővilágát magunk is megismerhetjük, ha felszállunk a kaszói erdei kisvasútra. A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal a Baláta-tó természetvédelmi területén halad át. E háborítatlan környezetben élőhelye van a fekete harkálynak, a fekete gólyának, a keresztes viperának, míg a növények közül előfordul itt a ritkaságnak számító szíves levelű hídőr, a tőzegeper és a rovaremésztő Aldrovanda vesiculosa, amely Magyarországon csak a Baláta-tónál lelhető fel. Elsősorban a környezet védettségének köszönhető, hogy ez a csodálatos természeti kincsestár még ma is létezik. A kisvasút járatai a Baláta-tónál felépített madármegfigyelő toronyhoz érkeznek. Itt alakították ki azt a stégrendszert, amelyet arról a dr. Marián Miklósról nevezték el, akinek tudósként nagy érdeme van az ősláp népszerűsítésében.

Dr. Marián Miklós sétány
Dr. Marián Miklós sétány

Amíg a kisvasúttól a sétányig, majd vissza az állomásig eljutunk, a rejtélyes kaszói rengeteget is megismerhetjük. A személyes tapasztalatok után a tudásunk is gyarapodhat a kaszói ökoturisztikai Látogatócentrumban, ahol kiállítás keretében tárják elénk a belső-somogyi vidék sajátos növény- és állatvilágát, a jellemző természetes élőhelyeket, a védett és ritka fajokat. Az erdő mélyén létrehozott korszerű oktatóhely a természet tiszteletére és védelmére kívánja felhívni a figyelmet, mindezt a közvetlenül megtapasztalt élmények útján. Ezen a vadregényes vidéken szállásra és gasztronómiai örömökre is lelhet az utazó a KASZÓ Zrt. Kaszó Vadászház és Üdülőben vagy a magánszállásokon. A természet szerelmesei kiépített séta- és kerékpárútvonalakon, de akár lovas kocsival is bejárhatják a környező erdőket.

Bővebb információ: www.nagyatadtdm.hu

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Kiadónk társoldalai