hirdetés
hirdetés

Vendégváró programokat kínáló hevesi falvak

Tavaly Heves megye falusi szálláshelyein az idegenforgalom átlagosan az előző évi szintjén alakult, miközben több mint harminc új vendégház nyitotta meg kapuit – mondta le lapunknak Haász Tamásné, a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület titkára.

hirdetés

Az Egyesület a közelmúltban tartotta éves közgyűlését Egerben. Az elmúlt évben a gazdasági megszorítások ellenére igyekeztek a vendégfogadók minél több szolgáltatást nyújtani a vendégeknek. A tapasztalatok szerint a falusi asztalt-, illetve az élményt nyújtó porták, a víz közeli vendégházak, a kisállat simogató helyek, a lovaglást, illetve a kerékpáros túrát ajánlók voltak igazán vonzóak a pihenni vágyók körében.

Haász Tamásné azt is elmondta, hogy Hevesben jelenleg több mint hétszáz minősített vendégházat jegyeznek, melyek ágykapacitása meghaladja az ötezret. A szálláshelyek többsége jó minőségű, három és négy napraforgós táblával ellátott. Ma már Hevesben száz olyan vendégház működik, ahol helyi termékekkel kínálják az odaérkezőket.

Kiemelte, hogy a legkeresettebb térség a megyében az Egerszalók és Demjén által alkotott Termál-völgy. A zöld, aktív turizmust kedvelők szívesen választják a Mátra és a Bükk alján kínált szálláshelyeket, főleg Mikófalván, Szilvásváradon, Szihalmon és Parádsasváron. Az elmúlt időszakban a Tisza-menti településeken megélénkült a kerékpáros turizmus, különösen Tiszanánára, Sarudra és Poroszlóra érkeznek leginkább a nyugat-dunántúli vendégek. Heves megye északi falvaiban, például Bodonyban, Mátraderecskén, Verpeléten a vadászturizmus fejlett. Az egri és a mátrai történelmi borvidékhez tartozó falvakban pedig a felújított pincék egész sora várja kóstolásra az érdeklődőket.

Az idei tervekről Haász Tamásné elmondta, hogy magyar és angol nyelven jelentették meg katalógusukat a szálláshelyekről és a fontosabb programjaikról. Nemrég az Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Marketing Igazgatóságának közreműködésével a lengyelországi Krakkóban és Katowicében szakmai kiállításon mutatkoztak be ajánlataikkal. De Erdélybe is elvitték üzenetüket, mert onnan is több turistát várnak 2012-ben. Mindezek mellett még a szezon kezdete előtt néhány hazai turisztikai szakvásáron is bemutatkoztak.

Leginkább családoknak ajánlják az áprilisban nyitó poroszlói Öko-centrumot, az édesvízi halak akváriumával és a tiszafüredi Kaland-parkot. Társaságokat szeretnének megnyerni a Markazon, Novajon és Egerszalókon tartandó házi disznótoros programokhoz. November végén pedig - az idegenforgalmi szezon zárásaként – értékelést tartanak a szolgáltatókkal és közösen készülnek majd az adventi, illetve a karácsonyi ünnepekre.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk