hirdetés

Vigadós vendéglős

Balatonfüred két emblematikus helye újra nyitva, örvendezett a főszezon kezdetén a város polgármestere. A tóparti település híres szőlődűlőinek mentén valóban ismét vendégeket vár a több évig elhagyatott Baricska Csárda, és szomszédvára, a Balatonfüredi Hordó Csárda, amely ugyan sosem zárt be, de – ahogy a nyár elejétől bérbe vevő új üzemeltetője, Kothencz Lajos fogalmazott – az utóbbi években igencsak gyengén muzsikált.

hirdetés

Márpedig ha valakinek, neki hihetünk zenei téren, hiszen a 36 éve a vendéglátós szakmában dolgozó Kothencz nemcsak a vendégtérben van otthon, hanem a színpadon is: a Fásy-mulató oszlopos tagjaként sok éve járja szabadidejében az országot, és lép fel mulatós kedvű közönsége előtt.

Tömegétkeztetésből jeles, balatoni á la carte területen szárnypróbálgatás

Kothencz Lajos
Kothencz Lajos
Kiskőrösre, az Alföld vidékére húzza vissza a szíve a füredi Hordó legújabb lakóját (azért állíthatjuk ezt nyugodt szívvel, mert a csárda mögötti kis lakótérben tér nyugovóra mostanában a dalos kedvű vendéglős), de ez nem is csoda, hiszen ott született, ott él a családja, lánya/felesége viszi jelenleg ottani éttermüket. A családfő is azt vezette még nemrégiben, amikor a zánkai gyermeküdülő centrum kivetette magából, ahol pedig előtte éveken át robotolt. Ő irányította az egykori úttörőtábor teljes tömegétkeztetését, vezette a diszkópresszót, felelt a nagykonyha működéséért. Ha reggel jött a telefon a táborból, hogy aznap ezer gyerek kirándulni megy, mindenki kente rögvest a vajas zsemlehegyeket, tette bele a sajtot, felvágottat, mellé az almát, üdítőt, csokoládét. Akkoriban 120-130 ember munkájáért felelt, ma 10-12 főt irányít. Célja, mondja, hogy olyan magyaros csárdát vigyen sikerre, ahol az alföldi ízek dominálnak. Ezért teljesen lecserélte az étlapot, a gulyás, a pörkölt, a halászlé nála egész más receptúra szerint készül, mint másutt a környéken. Jó fűszeresen, sok paprikával (kizárólag kalocsaival), sőt paprikaolajjal főznek a konyhán, a húsok pedig kizárólag olyan magánvágóhidról érkeznek, ahol a tulajdonossal, a személyzettel sok-sok éve együtt dolgoznak, és akikről tudják, amit egy sertésről, marháról állítanak – az úgy is van.

A múlt híres árnyai

Hajdanán, a boldog békeidőkben 10-12 busz fékezett naponta a Hordó csárda előtt, és ontotta magából az éhes vendégeket. Ma a forgalom hetven százaléka inkább á la carte vendég, de Kothencz Lali eltökélt abban, hogy visszacsábítja a buszos turistát. Hajós barátainak szólt már, utazási irodákkal is felvette a kapcsolatot. Igaz, mostanában már nem nála forgatnak vendégcsábításra is kiváló filmjeleneteket (ahogy a Bujtor-filmek idején sorra megtörtént), Máté Péter fellépései is mi más lehetne, mint távoli szép emlék, azonban a Fásy mulató fel-felbukkanó vidám csapata, no meg egy profi cigányzenekar muzsikája nagyon is valóságos. Nem véletlen, hogy már az idei, első évét is nyereséggel zárja a vigadós vendéglős.

Ősszel, télen hejehuja, nyárra minden kiderül

Bár tóparti, tipikusan nyári vendéglátóhely a Hordó, azonban az újdonsült üzemeltetőnek eszébe sincs téli álomra „eltenni” a füredi csárdát. Őszre szőlőszedéssel bélelt szüreti mulatságokat, a téli hónapokra olyan disznóvágásos programcsomagot tervez, amely akár csapatépítésre is alkalmas lehet. Hiszen fülétől a farkáig feldolgozzák a jelentkezőkkel együtt az állatot, mondja a mulatós kedvű vendéglős, aki frissen sütött pecsenyét, orjalevest, töltött káposztát is ígér Négy évre bérelte idén nyártól Kothencz Lali a füredi helyet, de azt mondja, ha bejön a számítása, meg is veszi (hiszen több éve eladó), sőt, egy kis panziórészt is építtet fölé. Ha pedig nem jön be a számítása, főállású nagypapa lesz, elvégre nem véletlenül kéri mindig a közönsége egyik legnagyobb slágerét, amelyet két unokájának dedikált, és amely a családi békéről, harmóniáról és boldogságról szól.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk