hirdetés

Visszavonták a Green Travel utazásszervezői és -közvetítői jogosultságát (Frissítve)

Az utazási iroda újabb utazásokat nem szervezhet és nem bonyolíthat le, valamint köteles az úton lévő utasait hazautaztatni, az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat teljes összegben visszafizetni, határozott az MKEH. Jelenleg nem tartózkodik külföldön utasuk, tartozásaikat december 6-ig rendezik - közölték lapunkkal.

hirdetés

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hivatalból indult közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. utazásszervezői tevékenységét.

Az MKEH az eljárás során rendelkezésére álló adatok alapján döntést hozott, és az utazási irodát hivatalból törölte az utazásszervezői és -közvetítői tevékenységet folytató vállalkozásokról vezetett közhiteles hatósági nyilvántartásból.

Az utazási iroda újabb utazásokat nem szervezhet és nem bonyolíthat le, köteles azonban az úton lévő utasait hazautaztatni, az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat a külön jogszabályban foglaltak szerint teljes összegben visszafizetni.

Az MKEH egyúttal felhívta a QBE Insurance (Europe) Ltd. Magyarországi Fióktelepe biztosítót, hogy szükség esetén az utazási iroda vagyoni biztosítéka terhére a felmerülő intézkedéseket tegye meg.

Az MKEH fentiek szerinti hatósági döntése 2016. november 17. napjától jogerős és végrehajtható.

Amennyiben az utazási iroda önerőből nem képes az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat a külön jogszabályban foglaltak szerint teljes összegben visszafizetni, úgy a károsult utasok a QBE Insurance (Europe) Ltd. Magyarországi Fióktelepe biztosítónál nyújthatják be kárigényüket.

A Green Travel Kft. az MKEH honlapján megjelent sajtóközlemény közzétetétele után arról tájékoztatta partnereit és szerkesztőségünket, hogy jelenleg külföldön utasa nem tartózkodik.

A Green Travel Kft. valamennyi el nem utaztatott utasa felé fennálló tartozását rendezni fogja 2016. december 6. napjáig, ezért kéri, hogy se az MKEH-hoz, se a QBE-hez ne forduljanak ilyen igényekkel, levelezést az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email-címen folytatnak. A Green Csoport a kiutaztatási tevékenység folytatásáról hamarosan információt nyújt - írták levelükben. 

A Green Travel a második legnagyobb vagyoni biztosítékot igazoló utazásszervező volt az idén Magyarországon, miután forgalma után törvényi előírás alapján fizetendő kaucióját a korábbi 1,1 milliárdról 1,650 milliárd forintra növelte. 

Augusztus 21-én a Green Travel közleményben tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy leállították észak-ciprusi charterjáratukat. A közlemény szerint a járatot üzemeltető észak-ciprusi partnerükkel haladéktalanul meg kellett szüntetni az együttműködésüket. Az iroda ügyvezetőjétől, Merdol Göktastól akkor megtudtuk, hogy azért nem volt már érdemes folytatni az Antalyával kombinált járatot, mert az utasok fele a török Riviérára utazott, így elesett az iroda az észak-ciprusi állami támogatástól.

Frissítés

„A Green Travel nem ment csődbe, és nem szűnik meg” így kommentálta az eseményt Göktas Merdol tulajdonos-ügyvezető november 18-án. Lépésük hátteréről elmondta, a magyar jogszabályok értelmében minden év október 31-ig az utazásszervezőknek az előző három év legmagasabb vagyoni biztosítékát kell igazolniuk az MKEH felé ahhoz, hogy a következő évben folytathassák kiutaztató tevékenységüket, ez esetükben – a 2016-re jelentett összeg után – ismét 1 milliárd 650 millió forint lett volna. Ezt az összeget azonban nem kívánták vállalni 2017-re, tekintve, hogy a 2016-os szezon messze nem a terveik szerint alakult. Az európai terrortámadások eleve visszavetették a foglalási kedvet, amit a törökországi politikai helyzet, a robbantások és a puccskísérlet tovább súlyosbított. Mindazonáltal a Greennek így is sikerült idén közel 14 ezer főt Törökországba utaztatnia – tette hozzá. A társaság terveiről ebben a későbbi cikkünkben olvashatnak részletesen. 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Symbol Budapest új termékkel jelentkezik a turisztikai piacon: 220 éves pinceéttermében idézi meg Beatrix királyné lakomáját korhű zene, tánc és programok kíséretében.

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Kiadónk társoldalai