20 éve a Vörösmarty téren a most megnyílt vásár

Idén 20 éves a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár, amelyet 1998 óta minden évben a Vörösmarty téren csodálunk meg, és amely a főváros egyik legkedveltebb turistacélpontja. A híres vásárt, amely évente 800 ezer turistát vonz, hivatalosan és ünnepélyesen november 9-én, pénteken nyitották meg és január elsejéig a hagyományos Kárpát-medencei gasztronómiai kínálattal, ünnepi kulturális programokkal és minőségi iparművészeti kézműves termékekkel várja a látogatókat.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ feladata megőrizni a város turisztikai és kulturális attrakciójának fényét és hírnevét – mondta megnyitójában Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Kiemelt helyet kapnak a vásáron a tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design. A kiváló minőséget biztosítja, hogy zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

A rendezvényt szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, Bán Teodóra többek között elmondta, hogy a színpadon ünnepi programokkal készülnek, a Hütte irodalmi és a gasztronómia találkozások színtere lesz, de lesz fényfestés a Gerbaudnál és számos gyermekfoglalkozást is szerveznek.


Ebből az alkalomból Budapest Turizmusáért-díjat adott át Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Bán Teodóra Gyulay Zsoltnak, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójának (és kollégáinak). A díjat évente egy olyan szolgáltató, turisztikai szereplő, vagy projekt kapja, aki hozzájárul a Budapest márka építéséhez és a főváros turisztikai desztináció vonzóbbá tételéhez. 

Az immár szokássá vált jótékonysági és karitatív szervezetek segítése is kiemelt feladata a szervezőknek, ami a téren szolgáltató vendéglátósok, kiállítók együttműködésével valósul meg az idén is. A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, a több hétig tartó vásárban tematikus gasztrohetek lesznek: liba, töltött káposzta, vad- és halétel hét, nem maradnak el a böjti étkek sem és bemutatják a hanuka ízeit is.

Az ízekhez italok is illenek: a megfelelőt mindenki kiválaszthatja a magyar borrégiók kínálatából. A hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye-árus mellett egyéb a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható lesz a forgatagban.
A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz,  alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén is. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon. Lesz népzene, világzene, jazz, utcazenészek, énekmondók, bábelőadások. 

A hagyományoknak megfelelően a kézműves játszóházban december elején péntektől vasárnapig, utána pedig hétköznap délelőtt és délután is várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.