20 éve a Vörösmarty téren a most megnyílt vásár

Idén 20 éves a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár, amelyet 1998 óta minden évben a Vörösmarty téren csodálunk meg, és amely a főváros egyik legkedveltebb turistacélpontja. A híres vásárt, amely évente 800 ezer turistát vonz, hivatalosan és ünnepélyesen november 9-én, pénteken nyitották meg és január elsejéig a hagyományos Kárpát-medencei gasztronómiai kínálattal, ünnepi kulturális programokkal és minőségi iparművészeti kézműves termékekkel várja a látogatókat.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ feladata megőrizni a város turisztikai és kulturális attrakciójának fényét és hírnevét – mondta megnyitójában Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Kiemelt helyet kapnak a vásáron a tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design. A kiváló minőséget biztosítja, hogy zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

A rendezvényt szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, Bán Teodóra többek között elmondta, hogy a színpadon ünnepi programokkal készülnek, a Hütte irodalmi és a gasztronómia találkozások színtere lesz, de lesz fényfestés a Gerbaudnál és számos gyermekfoglalkozást is szerveznek.


Ebből az alkalomból Budapest Turizmusáért-díjat adott át Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Bán Teodóra Gyulay Zsoltnak, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójának (és kollégáinak). A díjat évente egy olyan szolgáltató, turisztikai szereplő, vagy projekt kapja, aki hozzájárul a Budapest márka építéséhez és a főváros turisztikai desztináció vonzóbbá tételéhez. 

Az immár szokássá vált jótékonysági és karitatív szervezetek segítése is kiemelt feladata a szervezőknek, ami a téren szolgáltató vendéglátósok, kiállítók együttműködésével valósul meg az idén is. A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, a több hétig tartó vásárban tematikus gasztrohetek lesznek: liba, töltött káposzta, vad- és halétel hét, nem maradnak el a böjti étkek sem és bemutatják a hanuka ízeit is.

Az ízekhez italok is illenek: a megfelelőt mindenki kiválaszthatja a magyar borrégiók kínálatából. A hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye-árus mellett egyéb a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható lesz a forgatagban.
A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz,  alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén is. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon. Lesz népzene, világzene, jazz, utcazenészek, énekmondók, bábelőadások. 

A hagyományoknak megfelelően a kézműves játszóházban december elején péntektől vasárnapig, utána pedig hétköznap délelőtt és délután is várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.


Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.
Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben

Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben 

Mindezek fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság a tavaszi-nyári turisztikai szezonban.
Művészeti pályázat Tokajon

Művészeti pályázat Tokajon 

A világörökségi ranggal büszkélkedő borvidék helytörténeti jeleneteit, kulturális jelképeit ábrázoló művészi mozaikok tervezésére írt ki pályázatot Tokaj Város Önkormányzata.
 Műhelytitkok és épületséták: jön a Műtárgyak Éjszakája

Műhelytitkok és épületséták: jön a Műtárgyak Éjszakája  

Hetven fővárosi helyszínen, több mint 100 programmal rendezik a IX. Műtárgyak Éjszakája Fesztivált.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.