A Balaton egész évben nyitva

A Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus és Vendéglátás Intézete hagyományosan szoros kapcsolatot tart fenn a szakmával. A szemeszterenként 3-4 alkalommal rendezett ProGasztro rendezvény ennek az együttműködésnek egy gyöngyszeme. Célja a hallgatókhoz közelebb hozni a szakmát, a szakmában folyó magas színvonalú munkát az elért eredményeket, bemutatni a sikerekhez vezető utakat.

Hegedüs Péter Flórián tanár úr, a legendás Budavári Fortuna éttermet évtizedeken át sikeresen vezető gasztronómiai szakember vezetésével immár 4 éve alakult a ProGasztro Klub. A havi rendszerességgel szervezett klubösszejöveteleken a hallgatók olyan kiváló szakemberekkel ismerkedhetnek meg, akik szakmájuk (utazásszervezés, szállodaipar, vendéglátás, borászat, művészvilág) példaértékű, világszínvonalat képviselő, ikonikus személyiségei. A megismert életutak a tanulság, a példa és a lehetőségek végtelen tárházát jelentik a diákoknak. Sikeres fiatalok, buktatókon is túljutott, tapasztalt vezetők, szakemberek, akiknek a munkájuk hivatás, annak minden szépségével, nehézségével, és kihívásával együtt.

Az elmúlt évek alatt a klub vendégei között voltak szállodaigazgatók, utazási irodavezetők, étterem tulajdonosok, Michelin csillagos séfek, borászok, színművészek, diplomaták, professzorok. Bemutatkozó, rövid előadásaik nem csupán sikereikről szóltak, hanem az azok eléréséhez szükséges kitartásról, elhivatottságról, elkötelezettségről, szakmai alázatról. A meghívott szakemberek örömmel tesznek eleget a felkérésnek, hiszen pontosan tudják, hogy milyen fontos a felnövekvő nemzedék, hogy legyen kinek átadni a staféta botot.

A bemutatkozó, ismertető előadások után az egyetem „színesnek”nevezett közösségi terében a személyes eszmecserék mellett kóstolással folytatódik a találkozó. Kötetlen beszélgetésre nyílik alkalom a mester szakemberek és a tanulók, vendégek között.

Ennek a szellemiségnek a jegyében február 27-én a Balatoni Kör kiemelkedői szakemberei voltak a ProGasztro Klub vendégei, a „Balaton egész évben nyitva” mottó jegyében.

Balatonfüred legendás cukrászatának legifjabb képviselője, Bergmann Ernő a család több évtizedes pályafutásának nehézségein és sikerein keresztül adta ékes példáját annak, hogy a kitartás, az elhivatottság és folyamatos megújulás mindig eredményre vezet.

Bezerics Dani egy borász, gasztronómus család tagjaként kalandozásai végén tért vissza a Balatonhoz, és lett a helyi termelésű alapanyagoknak a helyi gasztronómiába való illesztésének élharcosa.

Laposa Bence, mint a Balatoni Kör elnöke mutatta be ennek az erős szakmai és civil szerveződésnek eddig elért eredményeit, célkitűzéseit. Munkásságát tavaly Pro Turismo díjjal is elismerték. A család badacsonyi pincészetéről kevesebb szó esett az előadáson, a kóstolón azonban 2 kiváló boruk is bizonyította azt a szellemiséget, amit a Balatoni Kör képvisel.

Nagy Miklós, a badacsonytomaji Bonvino Hotel tulajdonosának bemutatkozása pedig ékes bizonyítékát adta annak, hogy a Balaton valóban egész évben nyitva lehet, ha ott igényes, magas színvonalú vendéglátás várja a vendégeket.

 


A Forma 1 és Ed Sheeren nagyot dobott a főváros júliusi vendégszámain

A Forma 1 és Ed Sheeren nagyot dobott a főváros júliusi vendégszámain 

Kirobbanó hétvégét hozott a fővárosnak a Forma 1 idei magyarországi futama, amelyre a július 20-i Ed Sheeran koncert is ráerősített.
Visszatér egy régi szenzáció a Debreceni Virágkarneválra

Visszatér egy régi szenzáció a Debreceni Virágkarneválra 

Augusztus 20-án lesz a hagyományos virágkarnevál, de egy egész héten át élvezhetjük a karneváli programokat Debrecenben - a koncertek és fényfestés mellett több év után visszatér az éjszakai felvonulás is.
Mit tehet a pilóta, hogy kevesebbet fogyasszon egy repülőgép?

Mit tehet a pilóta, hogy kevesebbet fogyasszon egy repülőgép? 

150 ezer tonnával csökkentette károsanyag-kibocsátását az Emirates.
Sosem látott számok érkeztek a magyar turizmusról

Sosem látott számok érkeztek a magyar turizmusról 

Az első 200 napban és a vakáció kezdete óta is több vendéget fogadtak a szálláshelyek, mint a tavalyi rekordévben a turisztikai csúcsszervezet adatai szerint.
Óriási siker kapujában egy magyar turisztikai szakember

Óriási siker kapujában egy magyar turisztikai szakember 

Igazából már a jelölés is nagy siker: magyar résztvevő is lesz a Világ Fenntartható Turisztikai Díjátadón Belize-ben.
Jön az utánpótlás: így alakultak a jelentkezések és a ponthatárok a turisztikai szakokon

Jön az utánpótlás: így alakultak a jelentkezések és a ponthatárok a turisztikai szakokon 

Közzétették a felsőoktatási ponthatárokat - megnéztük, hogyan alakultak idén a jelentkezések a turisztikai területen induló képzésekre és hogy milyen pontszámokkal lehetett bejutni az egyes egyetemekre.
Látványos világbajnokság a Balatonon

Látványos világbajnokság a Balatonon 

A szörfözés is segíthet igazán négy évszakossá tenni a magyar tengert.
Szombaton Strandok éjszakája

Szombaton Strandok éjszakája 

És az előrejelzések alapján úgy tűnik, az időjárás is tökéletes lesz hozzá.
Street art művész különleges akciója ebben a bevásárlóközpontban

Street art művész különleges akciója ebben a bevásárlóközpontban 

Művészettel és fontos társadalmi üzenetekkel tölti meg folyosóit nyáron Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja.
Ha a Balatonon nyaral a közönség, akkor a kiállítás utána megy

Ha a Balatonon nyaral a közönség, akkor a kiállítás utána megy 

Hétvégén érkezik a Füred Art Week - tízmilliós műtárgyakat láthat most először a közönség nyáron, a Balaton partján.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.