A bibliára építik a turizmust Vizsolyban

A község büszkeségét, a román kori műemlék református templomot és a Vizsolyi Bibliát évente 15-20 ezer turista látogatja meg – mondta lapunknak Bihi Miklós, Vizsoly polgármestere. A biblia nemrég a hungarikumok sorába került, amely arra ösztönzi az önkormányzatot, hogy tovább fejlesszék a turizmust a faluban.

Ahogy emlegetik, a Vizsolyi Biblia a reformáció korának legjelentősebb szellemi és nyomdatechnikai teljesítménye volt. Ez az első teljes nyomtatott magyar nyelvű mű, amelyet Vizsoly tett ismertté és híressé. A bibliát a híres abaúji bortermelő városban, Göncön görög és héber nyelvből fordította magyarra az 1580-as évek második felében Károli Gáspár - eredeti nevén Radicsics Gáspár (1529-1561) -, a tudós prédikátor a munkatársaival. A kézirat lapjait naponta gyalog vitték át Göncről Vizsolyba a nyomtatáshoz. Közöttük volt Szenczi Molnár Albert is, aki Göncön diákoskodott, majd később zsoltárokat fordított és szótárt is készített.

Négyszobás panzió és vendéglátóegység

Az első teljes magyar bibliát Vizsoly főutcáján, a református templommal szemben levő egykor állt sekrestyében nyomtatták. Ma ennek a helyén egy felújított, fehérre meszelt, apró ablakos régi ház található, melynek a falán táblát helyeztek el a híres eseményre emlékezve. Az első kiadást főúri pártfogók: Rákóczi Zsigmond egri főkapitány, Báthory István országbíró, Drugeth István zempléni főispán és Mágócsy Gáspár földbirtokos támogatták. A feljegyzések szerint a bibliát 1589 február 18-án kezdtél el nyomtatni és az idén 425 éve, 1590 július 20-án fejezték be a nagy munkát Mantskovits Bálint lengyel származású tipográfus mester irányításával. A Vizsolyi Biblia ma is a legteljesebb magyar nyelvű szentkönyvünk és kiemelkedő kulturális emlékünk, amely az egyetemes keresztény vallás értékeit közvetíti. Ennek a bibliának az egyik példányát őrzik hazánk becses, védett épületében, a vizsolyi református templomban. A faluba vezető főút mentén tábla is jelzi a turistáknak ezt a kiemelkedő látványosságot.

Bihi Miklós polgármestertől arról is értesültünk, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben átépítették a települést és korszerűsítették az úthálózatot. Jelenleg arra törekszenek, hogy a helyi mezőgazdaságot és a turizmust fejlesszék. Pillanatnyilag nincs szálláshely és étterem a faluban, ami komoly gondot okoz. Így csak átmenő turizmusról beszélnek Vizsolyban, melyen változtatni akarnak szálláshelyekkel és vendégéjszakákkal. A Start közmunka-program keretében összefogással, szociális szövetkezetet alakítottak és kertészeti növényeket termelnek. Egy kecskefarmot is létrehoztak, amelyet a turizmus szolgálatába szeretnének állítani, bemutatással és állatsimogatással. Az idén például sertésekkel és baromfiakkal is gyarapítják az állományt. Emellett elkészültek egy négy szobás panzió és vendéglátóegység létrehozására is.

Helyi specialitásokat termelnek

A falu határában horgásztavat találni, amelynek a környezete egyre jobban kiépül. A közeli Hernád-folyó pedig a hegyi kajakosok vonzó túrázóhelye lett a nyári időszakban. Ám ehhez kapcsolódva fontosnak tartják, hogy kikötőt is létesítsenek, miután ezt egyre inkább igénylik a sportolók. Gyümölcsös telepítésére is készülnek, különösen az abaúji-tájhoz tartozó kajszi barack ültetvényeket hoznak létre. Vizsoly lakóházainak pincéiben pedig laska- és csiperkegombát is termelnek. Mindezeket az érkező vendégeknek is ajánlják majd, mint helyi specialitásokat.

A természeti szépségekben gazdag, jó levegőjű falu iránt az utóbbi időben többen is érdeklődnek. Így az elmúlt időszakban néhány szlovák család is vásárolt itt hétvégi házat. A már megvalósult fejlesztések pedig Vizsoly további komfortosítását szolgálják. Így például tavaly adták át faluházat, amelyeket különböző rendezvényekre használnak. Ifjúsági közösség színterének nevezik, ahol kiállításokat rendeznek, találkozókat tartanak. Jelenleg egy Erdélyből, Kalotaszegről érkezett lakásberendezéseket, különleges festett motívumokkal díszített bútorokat és egyéb tárgyakat láthatnak az érdeklődők. Azt is tervezik, hogy iskolások bevonásával nyári táborokat szerveznek.

Gyermekesély házat nyitnak

Nemrég egy szabadtéri színpad terve is elkészült Vizsolyban, amelyet európai uniós támogatással szeretnének létrehozni. Ezért támogatásért pályáznak. A színpad jó lehetőséget nyújt ahhoz, hogy olyan egyedi fesztivált rendezhessenek, amely a fiatal irodalmi- és zenei tehetségek felkutatást szolgálja majd. Egyébként az elmúlt időszakban a vizsolyi református közösség a műemlék templom környékén turisztikai látogatóközpontot alakított ki. Nemrég pedig a gönci református közösséggel együtt nyertek el pályázatot. A támogatásból a vizsolyi templom udvarán bormúzeumot építenek, ahol elsősorban Tokaj-hegyaljai nedűket mutatnak be. Mindezek mellett a helybeli reformátusok szintén pályázati támogatással kívánják létrehozni és megnyitni a közösségi házukat. Ezt Gyermekesély házként kívánják működtetni, mellyel a környék szegény, de tehetsége fiataljait szeretnék felkarolni.

Természetesen a Vizsolyba érkezők egyéni túrákat is tehetnek a környező szépséges abaúji tájakon. Így például a közeli műemléki boldogkői várhoz, vagy Tállyára, ahol a kiváló borok kóstolása mellett megtudhatják, hogy ez a falu Európa mértani közepe. De ellátogathatnak Göncre a Huszita Házhoz is, vagy Tokajba, a világörökségi területre.


Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre

Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre 

Tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. 
Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény

Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény 

Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása.
Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca

Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca 

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton, PetSa néven nyit újra a piaclegenda és hétről hétre várja a kincskeresőket és eladókat.
Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon 

Az első körös kedvezményes színházjegyek, valamint limitált bérletek március 10-ig kaphatóak.
Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen

Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen 

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.
Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm

Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm 

Először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit.
Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.