Eddig főleg szőlőtermeléséről ismerték Abasárt a borszeretők, illetve a mátrai település fölött magasodó 500 méter magas, 1975 óta védett, országos jelentőségű természetvédelmi területről, a növénytani ritkaságokban és lepkefajokban gazdag andezitos talajú Sár-hegyről. A hegyen át vezető hét kilométeres tanösvényt már eddig is ezrével látogatták a turisták, és szívesen heveredtek le a közeli Szent Anna-tó partján, hogy megkóstolják a Sár-hegyi mikroteraszos ültetvényeken termett borokat.
„A Sár-hegy lejtői ernyőként befogják a meleget, így azonos időszakban 3-4 mustfokkal is magasabb lehet a szőlő cukortartalma, mint a síkvidéken, miközben az ideális savtartalom is megmarad” – magyarázza Molnár Gábor abasári borász, miért olyan különlegesek a nemzetközileg is egyre népszerűbb abasári borok.
Korábban főleg a filoxéravészt követően felívelt szőlőoltvány-termesztésről ismerték a települést, ám a helyi borászok felismerték az andezitos és löszös talajban rejlő lehetőségeket, amelyek a Sár-hegyi különleges mikroklímával és a borászati szaktudással ötvözve egyedi ízvilágú borok megtermelését teszik lehetővé.
Ma már azonban nem kizárólag látvány és a borok miatt keresik fel Abasárt. A Mária-út abasári szakasza ugyanis szintén érinti a Sár-hegyet. A Szent Anna-kápolnától Abasárig a teraszos szőlőültetvények között kanyargó, panorámás útvonal különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. Történt, hogy ezt a szakaszt 2011 nyarán jelölte ki a lelkes, tudós bizottság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek.
Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal az ötszintes pincelabirintusba. Ám a bortól felvidult társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta – a világon egyedülállóan – hivatalosan is a pincén halad keresztül. Ha zarándoklat érkezik, Pálinkásék borkóstolóval, napszaktól függően ebéddel vagy vacsorával várják őket.
A zarándokútról és a kiváló helyi borokról mindenki maga is meggyőződhet április utolsó szombatján (április 30-án), amikor a helyi borászok pincéiket megnyitják, és megülik a Szőlőrügyfakadás Ünnepét.
Forrás: Turizmus Online