A falu, ahol versenyre kelnek a favágók

Az elmúlt öt évben félmilliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg Bükkzsércen - mondta érdeklődésünkre Vasas Csaba polgármester. Ennek köszönhetően még vonzóbbá vált a turisták körében a csaknem ezer lakosú dél-borsodi falu. Tavaly ezer vendégéjszakát töltöttek a látogatók a településen, a már hagyományosnak számító favágóversenyt pedig idén is megrendezik.

A falu vezetője elmondta, hogy egyre több érdeklődőt látnak vendégül a rendezvényeiken. Az utóbbi időben felújították az utakat, a járdákat és egyes épületeket. Ezek mellett két étterem is működik a településen. A tiszta, rendezett, jó levegőjű falu központjához közel panorámás kilátóval ellátott rendezvényparkot alakítottak ki. Ott korszerű játszótér várja a gyerekeket, térkövezett parkoló az autósokat és szabadtéri színpad a programok iránt érdeklődőket. A rendezvényparkban négy kemencét is elhelyeztek, ahol süthetnek, főzhetnek a vendégek.

A majális után a Falunap következik

Április végén tartották a tavaszköszöntő majálist, melynek nagy részét főzőversennyel töltötték, a legjobb csapatokat pedig díjazták, az alapanyagokat az önkormányzat biztosította. A gyermekek számára is szerveztek programokat, miközben a Zsérci Summás Együttes dalos műsorát is élvezhették.

Legközelebb június 18-án Falunapra várják az érdeklődőket a rendezvényparkba. Idén újdonságként régiós néptánctalálkozót és -versenyt is tartanak a szabadtéri színpadon. Ennek házigazdája az önkormányzat és a helyi Meszes Néptánc Együttes, a bemutatót és a versenyt követően táncházat tartanak. A rendezvénysorozat másnapján kerül sor a már hagyományos lovas díjugrató versenyre, amely egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei verseny második fordulója lesz.

Trófeabemutató és fotókiállítás a település múltjáról

Az idei legnagyobb és várhatóan leglátogatottabb eseményüket augusztus 27-én tartják a már szokásos favágó-, illetve lovas rönkhúzó versennyel, amely a régió vadászainak napja is lesz. A bükkzsérci programhoz kapcsolódik az akkor Egerben megrendezésre kerülő országos erdészeti sporttalálkozó, melynek résztvevői is favágóversenyre érkeznek a faluba. A megmérettetést a nemrég több mint egy hektárral bővült rendezvénytéren, a Bükk erdeinek közelében tartják. Tavaly háromezer vendég volt kíváncsi a favágóversenyre, a rendezők most abban bíznak, hogy az ideire még többen látogatnak el. A helyszínen kiállított trófeákban is gyönyörködhetnek majd a látogatók.

Egy kis ízelítő a tavalyi favágóversenyből:

{youtube|id=1WJavDi2N8Q}

Mindezek mellett a faluban több nevezetességgel is találkozhatnak a turisták. Megnézhetik például a műemlék katolikus, illetve a református templomot, utóbbi bejárata előtt virágos parkot létesítettek A templom harangtornyát, valamint a külső homlokzatát még az idén felújítják, az ülőpadokban elektromos fűtőtesteket helyeznek el.

Bükkzsércen külön látványosság a főút mentén emelkedő gémeskút is, illetve az emlékház, ahol a régi zsérci jellegzetességekkel találkozhatnak a vendégek. Az udvarán például egy valamikor meszet szállító lovaskocsit, kemencét, valamint sertésólat is láthatnak. Emellett a korábbi idők helyi eseményeit felidéző fotókiállításon ismerhetik meg a falu történetét.

Szoborpark a Hét vezérrel és Árpáddal

A központban újdonságként szoborparkot is láthatnak a vendégek. 2018-ig összesen nyolc, fából faragott alkotás díszíti majd ezt a helyet: a Hét vezér és Árpád fejedelem. Közülük három - Árpád, Álmos és Előd - már látható.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a közmunkaprogram keretében látványpincét alakítanak ki a baglyosi történelmi pincesoron, a felső pincéknél pedig a Pelyhe-család múzeuma látogatható, melynek érdekessége, hogy a falait faragásokkal díszítették. Bükkzsérc arról is nevezetes, hogy az utóbbi években sok hétvégi házat építettek főként az Alföldön élők.

Várható, hogy 2020-ig Bükkzsérc is becsatlakozhat a Mezőkövesd-Bogács-Cserépfalu között megépítésre kerülő, mintegy 25 kilométer hosszú kerékpárútba. Emellett pályázatot nyújtottak be a település képét meghatározó épületek felújítási programjára is. Terveik szerint renoválják a községháza melletti régi tornácos parasztházat, amelyben jelenleg irattár van, illetve ahol a helyi polgárőrség és a tűzoltó egyesület irodája működik. Megújul a parkoló, továbbá a házat ölelő kőkerítést és új kaput is kap az épület.


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.