A fesztiválok idén is fontos láncszemei a turizmusnak

A közös összefogás, a partneri együttműködés 2016-ban is hozzájárulhat ahhoz, hogy az idei turisztikai szezonban kiemelkedő eredmények születhessenek – emlékeztetett Mezőkövesden, a Magyar Fesztivál Szövetség regionális szakmai napján Elekes Zoltán alelnök. – Ehhez a szövetség is igyekszik segítséget nyújtani.

A Pandora Zsóry Apartmanok konferenciatermében tartott találkozóra a Magyar Fesztivál Szövetség tagjai mellett az észak-magyarországi- és a tisza-tavi turisztikai régióban tevékenykedő vállalkozókat, szállásadókat, a művelődési intézmények szakembereit, az utazási irodák képviselőit hívták meg. Azzal a céllal találkoztak, hogy a közös munkában résztvevők még jobban megismerjék egymás tevékenységét és megosszák a hasznos tapasztalataikat. Ezeket felhasználva és segítve állítsanak össze tematikus turisztikai csomagokat. Ezekkel pedig erősíthetik a szálláshelyek jobb kihasználását és elősegítik, hogy a rendezvényeken, a fesztiválokon még többen vegyenek részt.

Fenntartják a matyó örökséget

Elekes Zoltán hangsúlyozta, hogy a szövetség közel száz tagszervezettel és csaknem kétszáz fesztivállal rendelkezik. Négy tagozattal: a folklórral, a közművelődési, a gasztro-kulturális és a művészetivel működnek. Nemrég olyan szakmai kollégiumot hoztak létre, melynek tagjai felkészült, képzett emberek és jó döntéseket hozhatnak. Az alelnök szólt a fesztiválok regisztrációjának fontosságáról, amelyet évente kell, hogy frissítsenek. Ugyancsak kiemelte azok minősítésének a jelentőségét is. Méltatta azt a kerekasztal-beszélgetést, amelyre meghívták a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselőit. Ezzel is erősítették azokat a törekvéseiket, hogy a fesztiváljaikat, programjaikat biztonságosan, jogkövetően rendezhessék meg.

Ezután Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke beszélt arról, hogy szakmai civil szervezetként tevékenykednek Mezőkövesden. Munkájukkal a gazdag helyi értékeket igyekeznek fenntartani. Az elmúlt években többféle elismerést is szerzetek a helyi népi kultúrának. Így a matyó hímzés a Világörökség rész lett, továbbá felkerült a Szellemi Kulturális Örökség listájára, valamint ma már hungarikumként is nyilvántartják.

Az előadó rámutatott, hogy a partnerszervezeteik fesztiváljainak rendezéséhez többféle ajánlatot is kínálnak. Ezek között javasolják például a nagy múltú Matyó Néptáncegyüttes közreműködését, amely gazdag repertoárral rendezik. De gyermek- és hagyományőrző programokkal is jelentkeznek. A világhírű matyó hímzés készítésére szakkört működtetnek a városban, a népművészeti darabokat pedig helyi kézművesek készítik. Minden év augusztusában - így az idén is - megtartják a Matyóföldi Folklórfesztivált. Emellett igény szerint a mezőkövesdi Hadas-városrészében levő központjuk melletti táncpajtában rendezik a Matyó lakodalmast. Egyébként ebben a városrészben rendszeresen időutazásra invitálják az érdeklődő turistákat, - többek között - a mézeskalácsos, a fazekas, a bútorfestő műhelyébe, ahol különböző alkotások készülnek. Véleménye szerint a következő időszakban összefogással olyan stratégiára lesz szükség, amely átfogja a gazdag Matyó-hagyaték jövőjét és az utánpótlás nevelést is tartalmazza.

A találkozón bemutatkozott a Budapesti Metropolitan Egyetem is, amely a Magyar Fesztivál Szövetség egyik partnere. Az intézményben angol és magyar nyelven folyik az oktatás. Így rendezvényszervező-, illetve turisztikai szakembereket is képeznek a fővárosban, illetve kihelyezett tagozatként Hódmezővásárhelyen. Hazánkban jelenleg egyedül a Metropolitanban folytatnak rendezvény- és hivatásturizmus oktatást. A gyakorlati ismeretek elsajátításához pedig fontos együttműködő partnerük a fesztivál szövetség.

Népszerűségben harmadik az északi régió

A tavalyi eredményei alapján az észak-magyarországi, valamint a Tisza-tavi turisztikai régió kiemelkedő szerepet játszott hazai és a külföldi vendégek fogadásában - hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. régiós marketing igazgatóságának vezetője. - Mindkét idegenforgalmi terület kimagasló teljesítményt ért el 2015-ben. Az északi régió például a népszerűségében Budapest és a Balaton után a harmadik helyet foglalja el az országban. A marketingigazgatóság fontos célja, hogy a következő időszakban növeljék a vendégek tartózkodási idejét Észak-Magyarországon. Ebben továbbra a belföldi turisták a meghatározóak. De rajtuk kívül a lengyel, a szlovák, a cseh, a német és a román vendégekre továbbra is számítanak. Az úgynevezett TOP-városok közül Eger bizonyult a legnépszerűbbnek, de Miskolcot, Tokajt, Gyöngyöst, Mátraszentimrét is sokan látogatták. A Tisza-tavi régióban viszont turisztikai attrakcióival Poroszló és Tiszafüred vált elsődlegessé.

A továbbiakban az igazgató arról is beszélt, hogy az idei évet a Magyar Turizmus Zrt. a gasztronómiai élvezetek évének nyilvánította. Ebben a programban a kilenc hazai turisztikai régió részt vesz, hogy bemutassa és népszerűsítse a vidéki Magyarország gasztronómiai kínálatát. Az északi régió ebben különösen gazdag, ezért szeretnék a specialistásaikat ajánlani, amelyekbe bevonják - többek között - az éttermeket, a pincesorokat, az Év Borászait, az Év Pincészeteit, illetve a helyi termékeket is. Így a térségben szezonális étlapokat is készítenek. Céljuk, hogy Észak-Magyarország a többi hazai turisztikai régióval történő megmérettetésben kiemelkedő eredményt érjen el. Ennek érdekében - többek között - borkorcsolya-napokon mutatkoznak be Budapesten a Városligeti Műjégpályán, illetve MÁV-val együttműködve nosztalgia vacsora vonatot is indítanak.

Slágerek a helyi termékek

Molnár Anita arra hívta fel a szakértők figyelmét, hogy minél nagyobb arányban jelenítsék meg a helyi termékeket. Ezek egyediek, magas minőségűek és a csomagolásuk is hiteles. Ebben pedig a falusi nyitott asztalok, a kézműves műhelyek, illetve a specialistásokat készítő éttermek nagyon sokat tehetnek. Erősíthetik a helyi fesztiválok gasztronómiai kínálatát. Ezért elengedhetetlen, hogy a szervezők még többet foglalkozzanak a helyi termékekkel. Ezekkel is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ebben az évben még több vendéget lássanak el az észak-magyarországi régióban. Ugyanakkor nagyobb bevételeket is könyvelhessenek el.

A fesztivál szövetség szakmai napjára érkezett meghívottaknak végül Bán Andrea, a Pandora Zsóry Apartmanok igazgatója mutatta be a helyszínt. Elmondta, hogy a téglából épült 18, egyforma apartmanházat tavaly ősszel adták át rendeltetésének. Főleg családok érkeznek és egy-egy ház hat vendég kényelmes elhelyezésére alkalmas. A szállásdíj pedig gyógyfürdői belépőt is tartalmazza.


Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen 

A hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel barangolhatjuk be hétvégenként a 75 hektáros területet.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben

Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben 

A nagyközönséget várja hétvégén az idei Utazás Kiállítás a Hungexpon.
Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben 

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben.
 Környezettudatos kialakítás és okoseszközök - jön a 2024-es Konyhakiállítás

Környezettudatos kialakítás és okoseszközök - jön a 2024-es Konyhakiállítás 

A március 1-3. közt megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal.
EKF Veszprém: indul a felmérés a programról

EKF Veszprém: indul a felmérés a programról 

Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja.
A közelgő turisztikai idény biztos jele: nyit a Hungexpon az Utazás Kiállítás

A közelgő turisztikai idény biztos jele: nyit a Hungexpon az Utazás Kiállítás 

Pár éve elérkezett az online utazásfoglalás korszaka. Ennek tudatában, vajon van-e létjogosultsága egy, az utasokat közvetlenül, személyes találkozások alkalmával megszólító nagyközönségi kiállításnak?
Idén utazásra költenének leginkább a magyarok

Idén utazásra költenének leginkább a magyarok 

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges és a legtöbbet utazásra adnák ki.
Csontváry újra Budapesten

Csontváry újra Budapesten 

A festő felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria.
Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött

Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött 

A 43. magyar hőlégballon-bajnokság a Rippl-Rónai Kupa nevet viseli és május 23-26. között kerül sor.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.