A fesztiválok idén is fontos láncszemei a turizmusnak

A közös összefogás, a partneri együttműködés 2016-ban is hozzájárulhat ahhoz, hogy az idei turisztikai szezonban kiemelkedő eredmények születhessenek – emlékeztetett Mezőkövesden, a Magyar Fesztivál Szövetség regionális szakmai napján Elekes Zoltán alelnök. – Ehhez a szövetség is igyekszik segítséget nyújtani.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Pandora Zsóry Apartmanok konferenciatermében tartott találkozóra a Magyar Fesztivál Szövetség tagjai mellett az észak-magyarországi- és a tisza-tavi turisztikai régióban tevékenykedő vállalkozókat, szállásadókat, a művelődési intézmények szakembereit, az utazási irodák képviselőit hívták meg. Azzal a céllal találkoztak, hogy a közös munkában résztvevők még jobban megismerjék egymás tevékenységét és megosszák a hasznos tapasztalataikat. Ezeket felhasználva és segítve állítsanak össze tematikus turisztikai csomagokat. Ezekkel pedig erősíthetik a szálláshelyek jobb kihasználását és elősegítik, hogy a rendezvényeken, a fesztiválokon még többen vegyenek részt.

Fenntartják a matyó örökséget

Elekes Zoltán hangsúlyozta, hogy a szövetség közel száz tagszervezettel és csaknem kétszáz fesztivállal rendelkezik. Négy tagozattal: a folklórral, a közművelődési, a gasztro-kulturális és a művészetivel működnek. Nemrég olyan szakmai kollégiumot hoztak létre, melynek tagjai felkészült, képzett emberek és jó döntéseket hozhatnak. Az alelnök szólt a fesztiválok regisztrációjának fontosságáról, amelyet évente kell, hogy frissítsenek. Ugyancsak kiemelte azok minősítésének a jelentőségét is. Méltatta azt a kerekasztal-beszélgetést, amelyre meghívták a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselőit. Ezzel is erősítették azokat a törekvéseiket, hogy a fesztiváljaikat, programjaikat biztonságosan, jogkövetően rendezhessék meg.

Ezután Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke beszélt arról, hogy szakmai civil szervezetként tevékenykednek Mezőkövesden. Munkájukkal a gazdag helyi értékeket igyekeznek fenntartani. Az elmúlt években többféle elismerést is szerzetek a helyi népi kultúrának. Így a matyó hímzés a Világörökség rész lett, továbbá felkerült a Szellemi Kulturális Örökség listájára, valamint ma már hungarikumként is nyilvántartják.

Az előadó rámutatott, hogy a partnerszervezeteik fesztiváljainak rendezéséhez többféle ajánlatot is kínálnak. Ezek között javasolják például a nagy múltú Matyó Néptáncegyüttes közreműködését, amely gazdag repertoárral rendezik. De gyermek- és hagyományőrző programokkal is jelentkeznek. A világhírű matyó hímzés készítésére szakkört működtetnek a városban, a népművészeti darabokat pedig helyi kézművesek készítik. Minden év augusztusában - így az idén is - megtartják a Matyóföldi Folklórfesztivált. Emellett igény szerint a mezőkövesdi Hadas-városrészében levő központjuk melletti táncpajtában rendezik a Matyó lakodalmast. Egyébként ebben a városrészben rendszeresen időutazásra invitálják az érdeklődő turistákat, - többek között - a mézeskalácsos, a fazekas, a bútorfestő műhelyébe, ahol különböző alkotások készülnek. Véleménye szerint a következő időszakban összefogással olyan stratégiára lesz szükség, amely átfogja a gazdag Matyó-hagyaték jövőjét és az utánpótlás nevelést is tartalmazza.

A találkozón bemutatkozott a Budapesti Metropolitan Egyetem is, amely a Magyar Fesztivál Szövetség egyik partnere. Az intézményben angol és magyar nyelven folyik az oktatás. Így rendezvényszervező-, illetve turisztikai szakembereket is képeznek a fővárosban, illetve kihelyezett tagozatként Hódmezővásárhelyen. Hazánkban jelenleg egyedül a Metropolitanban folytatnak rendezvény- és hivatásturizmus oktatást. A gyakorlati ismeretek elsajátításához pedig fontos együttműködő partnerük a fesztivál szövetség.

Népszerűségben harmadik az északi régió

A tavalyi eredményei alapján az észak-magyarországi, valamint a Tisza-tavi turisztikai régió kiemelkedő szerepet játszott hazai és a külföldi vendégek fogadásában - hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. régiós marketing igazgatóságának vezetője. - Mindkét idegenforgalmi terület kimagasló teljesítményt ért el 2015-ben. Az északi régió például a népszerűségében Budapest és a Balaton után a harmadik helyet foglalja el az országban. A marketingigazgatóság fontos célja, hogy a következő időszakban növeljék a vendégek tartózkodási idejét Észak-Magyarországon. Ebben továbbra a belföldi turisták a meghatározóak. De rajtuk kívül a lengyel, a szlovák, a cseh, a német és a román vendégekre továbbra is számítanak. Az úgynevezett TOP-városok közül Eger bizonyult a legnépszerűbbnek, de Miskolcot, Tokajt, Gyöngyöst, Mátraszentimrét is sokan látogatták. A Tisza-tavi régióban viszont turisztikai attrakcióival Poroszló és Tiszafüred vált elsődlegessé.

A továbbiakban az igazgató arról is beszélt, hogy az idei évet a Magyar Turizmus Zrt. a gasztronómiai élvezetek évének nyilvánította. Ebben a programban a kilenc hazai turisztikai régió részt vesz, hogy bemutassa és népszerűsítse a vidéki Magyarország gasztronómiai kínálatát. Az északi régió ebben különösen gazdag, ezért szeretnék a specialistásaikat ajánlani, amelyekbe bevonják - többek között - az éttermeket, a pincesorokat, az Év Borászait, az Év Pincészeteit, illetve a helyi termékeket is. Így a térségben szezonális étlapokat is készítenek. Céljuk, hogy Észak-Magyarország a többi hazai turisztikai régióval történő megmérettetésben kiemelkedő eredményt érjen el. Ennek érdekében - többek között - borkorcsolya-napokon mutatkoznak be Budapesten a Városligeti Műjégpályán, illetve MÁV-val együttműködve nosztalgia vacsora vonatot is indítanak.

Slágerek a helyi termékek

Molnár Anita arra hívta fel a szakértők figyelmét, hogy minél nagyobb arányban jelenítsék meg a helyi termékeket. Ezek egyediek, magas minőségűek és a csomagolásuk is hiteles. Ebben pedig a falusi nyitott asztalok, a kézműves műhelyek, illetve a specialistásokat készítő éttermek nagyon sokat tehetnek. Erősíthetik a helyi fesztiválok gasztronómiai kínálatát. Ezért elengedhetetlen, hogy a szervezők még többet foglalkozzanak a helyi termékekkel. Ezekkel is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ebben az évben még több vendéget lássanak el az észak-magyarországi régióban. Ugyanakkor nagyobb bevételeket is könyvelhessenek el.

A fesztivál szövetség szakmai napjára érkezett meghívottaknak végül Bán Andrea, a Pandora Zsóry Apartmanok igazgatója mutatta be a helyszínt. Elmondta, hogy a téglából épült 18, egyforma apartmanházat tavaly ősszel adták át rendeltetésének. Főleg családok érkeznek és egy-egy ház hat vendég kényelmes elhelyezésére alkalmas. A szállásdíj pedig gyógyfürdői belépőt is tartalmazza.


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.