A kézműves kincsek mátrai faluja

Immár negyedszázada, hogy a Mátra északi részén levő parányi községben, Bodonyban többen hozzáláttak a falusi vendéglátás fejlesztéséhez - mondta Turizmus Online-nak Kovács István polgármester. Később azonban a tulajdoni viszonyok változása miatt ez a folyamat megtorpant.

Bár Bodony zsákfalu, ennek ellenére szép természeti környezetben, tiszta levegővel és megfelelő közbiztonsággal rendelkezik. Mindössze három kilométerre van Parádtól, régi, Árpád-kori település, melyet a Honfoglalás óta a hagyományaikat őrző palócok laknak. Manapság sok az idős ember és kevés a fiatal, mert szinte nincs munkalehetőség. A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. Csupán néhány vállalkozás működik, amelyek főleg mezőgazdasággal foglalkoznak. Így a turizmus fontos ebben a faluban. Paraszti portákon és vendégházban fogadják az érkezőket.

Megtanulhatnak horgolni és hímezni

Van is látnivaló azoknak akik ide látogatnak. Így régi emlékeket őriznek abban a felújított, szépséges portán, amelyet Kincsesháznak neveznek. Az udvara tele van színes virágokkal, a kertben pedig minden olyan növény megterem, amelyre a tulajdonosnak szüksége van. Háziállatok is akadnak, melyeket meg is simogathatnak a vendégek, sőt itt regi dolgokra is megtanítják őket, például horgolni, hímezni, régi motívumokat készíteni. Érdekesség, hogy az összegyűjtött mintakincseket tájegységenként rendeztek el. Így a Matyóföld, a Palócföld, a Sárköz, a Székelyföld, a Mezőség értékei találhatók meg, melyeket megismerhetnek a látogatók. Bodonynak különleges hangulata van, amelyet a hagyományos építésű parasztházaknak köszönhet.

 

Az épületek nagyobb részét a helybeliek lakják, de egyre többen vásárolnak és alakítanak ki nyaralókat azok, akik az ország különböző részeiből érkeznek. A falu határában szép környezetben található a Kiskata-réti víztároló, amely sokak kedvenc kirándulóhelye is. Itt a horgászás mellett tűzrakóhelyeken süthetnek, főzhetnek a vendégek. Akik pedig ilyenkor ősszel érkeznek, közelről hallhatják a környékbeli szarvasok bőgését. Az is érdekességnek számít, hogy a községháza egy a palóc építészeti hagyományokat őrző tornácos ház. A falu temetőjében pedig egy XVII. századi harangláb áll.

A barokk templom és a stációk

A község leghíresebb épülete a Szent Mihálynak szentelt, 1776-ban barokk stílusban átépített katolikus templom, amely egyébként gótikus eredetű. Az udvarán pedig fülkékben elhelyezett stációk követhetők nyomon. Bodonyra jellemző a gazdag népművesség, a kézműves kutúra, amely napjainkban is él. Így például a Népművészeti Házban hagyományos eszközökkel készítenek fali szőnyegeket, szőtteseket, hímzéseket. A műhelyben levő szövőszéket pedig is kipróbálhatják az érdeklődők. A faluban él és alkot Les Gábor népi iparművész, az Erdélyből származó fazekas mester. A munkáit a hazai és külföldi vendégek is keresik. Ugyancsak magángyűjteményként ismerhetik meg a múlt és a jelen emlékeit őrző múzeumban.

Felújítják a faluközpontot és az utakat

Kovács István polgármester azt is elmondta, hogy jelenleg két lakás önkormányzati tulajdonban van, melyeket vendégfogadásra szeretnének átalakítani. Ennek érdekében támogatásért pályáznak. A közeli Mátraderecskén levő Mofettában gyógyuló betegeknek szeretnének ezzel szállást biztosítani. A következő években arra törekszenek, hogy még vonzóbbá tegyék Bodonyt a vendégeknek. Ezért felújítják a faluközpontot és a belterületi utakat. Sőt Faluházat is nyitnak a helyi hagyományok bemutatására. Egyébként a környéken is sok látnivalóval számolhatnak az odalátogatók. Így például a parádi cifra istállóval és a kocsimúzeummal, az üvegtárgyakat készítők munkáival, vagy a bükkszéki gyógyfürdővel is megismerkedhetnek. Ezek mellett mátrai gyalogtúrákon is részt vehetnek, illetve gombákat is gyűjthetnek az érdeklődők.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.