A kompromisszumkész rendezvényszervezőké a jövő

Napjaink egyik központi kérdése lett az energiaárak emelkedése, ami a rendezvényhelyszínek és a szállodák működésére is drasztikus hatással van. A Weco-Travel az év utolsó webináriumán az energiaválság hatásairól, a piaci dinamikákról és az előttünk álló karácsonyi rendezvényszezonról beszélgetett meghívott vendégeivel. 

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a megélhetési költségek növekedésével csökken a szabadon elkölthető jövedelem és a szektorok közül a turizmus az első, amely megérzi legelőször a válságot, így az üzleti utaztatás és a rendezvénypiac is célkeresztben van.

A webinárium meghívott vendégeként Csóti Annamária, a Novotel Budapest City & Budapest Congress Center sales és marketing vezetője elmondta, hogy náluk az épület teljes felújítása és korszerűsítése hozhatna csak hathatós eredményt az energiagazdálkodásban, a jövedelmezőséget addig is apró takarékossági lépésekkel igyekeznek javítani. A keresletet tekintve azt érzékelik, hogy ambivalens a karácsonyi szezon, hiszen még most is kapnak lekéréseket, aktív az év végi érdeklődés, miközben mindenki arról beszél, hogy a nadrágszíj meghúzására előbb-utóbb szükség lesz.

Sok a karácsonyi megrendelés, de ultra last minute-ben
„Azok a cégek, amelyeknek van tartaléka, és terveztek is vele, elköltik. Nem nagyon kaptunk a karácsonyi időszakra lemondásokat a piaci szereplők részéről. Olyan ritka eset történt azonban, hogy a karácsonyi party-ra szánt összeget egy cég rezsitámogatásként adta oda dolgozóinak. A rezsi és az alapanyagárak emelkedésével a megrendelők is tisztában vannak, de kimondottan megértőek az ügyfelek. Ami érezhető, hogy minden foglalás egyre inkább az utolsó pillanatban érkezik, a Covid-dal indult last minute tendencia fokozódik. A külföldi megrendelőknél is a kivárás érzékelhető, szeretnék tudni, hogyan alakul a háborús konfliktus” – tapasztalja a szakember, aki hozzátette, úgy véli, a január, február, március lesz a kritikus időszak, amikor a megrendelők megkapják az energiaszámlákat. Itt akár egy befékezés is jöhet a rendezvények iránti keresletben.

Kenderesy Nadin, az Eventrend Group központi ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta, hogy náluk ahány egység, szinte annyi tulajdonos és bérbeadó, akikkel zajlik jelenleg a szerződések újragondolása. Cégüknél a helyzethez alkalmazkodva foglalkoztatnak egy energetikai szakértőt, aki minden létesítmény egyedi adottságait figyelembe véve dolgozza ki a leghatékonyabb energiastratégiát, fejlesztési irányokat, teendőket. A szakember a Gundel épületét hozta példaként. A patinás étterem esetében szükséges lenne egy-egy új, jobb hatásfokú gázkazán beszerzése, a radiátorok kicserélése. Nemrég mozgásérzékelő lámpákat szereltek fel, és tervezik, hogy a konyha hőjét úgy alakítják át, hogy azzal tudják fűteni a helyiségeket. A napelemprojekt is hamarosan indul.

Folytatódhat a rendezvényszakma evolúciója: reziliencia 2.0

Kenderesy Nadin is arról számolt be, hogy egyelőre aktívak a corporate partnerek, nagyszámú lekérés érkezik az év végére, azt követően azonban inkább márciustól kezdődően látnak foglalásokat. A költséghatékonyság már tetten érhető a megrendelők részéről. Ennek jegyében extrém esetként említette azt az évzáró party-t, amelyet szeptemberi lebonyolítással rendeltek meg tőlük. "Akadtak lemondások is az árak alakulására, megtakarításra való hivatkozással, és sokszor elhangzik a kérdés: ti még nyitva lesztek? A nyitva maradás ma a legjobb marketing hívószó a rendezvénypiacon, mivel sok létesítmény dönt a téli bezárás mellett. Számos cég nem szeretné lemondani a rendezvényt, csak faragni némileg végösszegből, akár úgy, hogy eltekintenek bizonyos szolgáltatásoktól" - mondta Kenderesy Nadin, aki szerint most az a legfontosabb, hogy ebben partnerek legyenek a rendezvényszervezők. Elsőrendű jelentőségű az ügyfelek megnyugtatása, a bizalom közvetítése azzal kapcsolatban, hogy ezúttal nem lehetetlenül el a rendezvények megtartása, mint a Covid idején, legfeljebb mindkét oldalról kompromisszumokat kíván a megszületésük. A szakember hangsúlyozta, hogy az a rugalmasság, alkalmazkodókészség, radikális változtatni tudás akár egyik napról a másikra, amelyet a szakma a járvány alatt kifejlesztett és tanúsított most is kulcsfontosságú lesz a túléléshez.

Nálunk még messze az önvédelmi intézkedések

A beszélgetés házigazdája Székely Andrea, a Weco-Travel Konferencia- és rendezvényszervező részlegének vezetője rámutatott, hogy a német és svájci szállodák az utóbbi időszakban oly módon hárítják át növekvő energiaköltségeiket a vendégekre, hogy éjszakánként 9 euró energiadíjat számítanak fel. Ezzel kapcsolatban Csóti Annamária kiemelte, hogy hazánkban a megnövekedett, illetve folyton változó költségeket nem igazán tudják áthárítani a vendégekre, pedig a dinamikus árazás a körülmények figyelembevételével egyre fontosabbá válik világszerte az ágazatban. Kenderesy Nadin azt hangsúlyozta, hogy az eurós árazásnak sem örülnek az ügyfelek, és a magyar piacon még a jövő zenéje, hogy miként fogadják a szolgáltatók számára biztonsági rátartásként szolgáló hasonló intézkedéseket a megrendelők.

 A webinárium felvételről megtekinthető:


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.