A Szent István Bazilikához költözik az Édes Napok

Idén a Szent István Bazilika előtti téren és a Zrínyi utcában szeptember 16. és 18. között rendezik meg az Édes Napok fesztivált, amelyen most is a legjobb magyar kézművesek és cukrászdák mutatják be termékeiket a közönségnek Budapesten.

„Az elmúlt öt évben az Édes Napok egy igazi európai branddé nőtte ki magát, ezért úgy döntöttünk, hogy a fesztivál gazdag kínálatát szeretnénk egy szélesebb közönségnek is bemutatni. Ezért idén a budai Vár helyett a bazilika előtt, ingyenesen lesz látogatható a program" - mondta el Rebrus Csaba, a napokban Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett rendezvény főszervezője.

Hozzátette: a díjra nagyon büszkék, mert általa független szakemberek is elismerték a rendezvény tevékenységet és szakmai színvonalát.

Hangsúlyozta, hogy egyre több az a hazai manufaktúra, amelyek kiemelten magas minőséget képviselnek az édességgyártásban, sőt ma már több olyan műhely is létezik, amelyek felveszik a versenyt a legjobb belga és svájci csokoládékészítő manufaktúrákkal.

„Ezek a készítők érmeket nyernek a világ nagy csokoládéversenyein, ami azt jelenti, hogy nagy potenciál és kitörési lehetőség van ebben az ágazatban" - fűzte hozzá Rebrus Csaba.

Az Édes Napokon résztvevő mintegy hetven kiállító kínálatában a csokoládé- és édesség-különlegességeken túl megtalálhatók lesznek a legjobb hazai lekvárok, kürtőskalácsok, fánkok, fagylaltok és sütemények is az édes ízeket kiegészítő borok és pálinkák mellett.

A programon a hagyományokhoz híven a legjobb szakemberektől is tanulhat majd a közönség, idén például Szűcs Árpád, a Four Seasons Hotel cukrásza tart majd bemutatót a színpadon más kiemelkedő cukrászat és édességmanufaktúra képviselője mellett.

A helyszínre látogatók megismerhetik mindezeken túl a pisztáciás, aszalt sárgabarackos édes kenyeret, belekóstolhatnak a likőrkészítés rejtelmeibe, de lesz kávékóstolás, valamint a marcipán- és a tortadíszkészítés fortélyait is elsajátíthatják.

A szervezők az 1956-os események 60. évfordulójáról is megemlékeznek és a helyszínen egy külön pavilonban idézik fel a forradalom és a csokoládé kapcsolatát.

„Kevesen tudják, hogy a magyarok többsége talán akkor evett először igazi csokoládét életében, amikor a segélyszállítmányokban megérkeztek a svájci csokoládék, amelyekből a vöröskereszt csaknem 700 ezer táblát osztott szét a lakosság között" - tette hozzá a főszervező.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.