A kiemelkedő szakmai teljesítmény elismeréseként Kőrösi Csoma Sándor Nagydíj, Talentum-díj és Életműdíj adományozható. Az idei kitüntetettek kiválasztásának egyik fő szempontja, hogy munkájukkal hozzájárulnak a hazánkról alkotott képhez, az országimázs fejlesztéséhez. Karrierútjuk vonzóvá teszi az ágazatot a fiatalok számára, szemléletmódjuk képes megszólítani és inspirálni a következő generációkat is.
A turisztikai tevékenység irányításában, tervezésében, szervezésében, a nemzetközi turisztikai kapcsolatok, illetve a társadalmi felelősségvállalás terén végzett példamutató és kiemelkedő munkájának elismeréseként idén Nagydíjat kapott:
- Balogh Barbara, a Nomád Hotel & Glamping tulajdonosa,
- Mészáros-Komáromy Dénes, a Tokaji Gin létrehozója,
- Pesti István, az első két MICHELIN-csillagos vidéki étterem, a Platán Gourmet séfje,
- Bérczes László és Kiss Mónika, az Ördögkatlan fesztivál megálmodói és főszervezői,
- Ilyés Noémi, a CheckINN turisztikai innovációs verseny programigazgatója,
- valamint Mohos Zsófia fotográfus, a palócföldi hagyományokat megörökítő Görbeország Instagram oldal készítője.
A 30 év alatti turisztikai szakemberek számára adható Talentum-díjat Langó Tamás, a BDPST Group executive sommelier-je kapta, aki idén elnyerte a MICHELIN Guide Hungary Sommelier Award-ot. A díj átadásakor kiemelték, hogy sikere követendő példát adhat és inspirációt jelenthet a fiatal generáció számára is.
A 60. életév fölött, és legalább 20 évnyi kimagasló szakmai életpályát követően adható Kőrösi Csoma Sándor Életműdíjat 2022-ben Bíró Lajos séf vehette át. Méltatásakor elhangzott, hogy a kreatív séfet a magyar gasztronómia terén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége, a szakma népszerűsítéséért, és a hazai vendéglátás megújításáért végzett fáradhatatlan, példamutató munkája tette érdemessé a díjra.
Forrás: MTÜ / Turizmus Online