Brüsszelben vett át díjat a mecseki ökoegyesület

Átadták a Kiváló Európai Desztinációk-díjakat Brüsszelben, ahol az idei magyarországi nyertes, a Mecsek Zöldút Egyesület is átvehette a rangos elismerést.

Az Európai Bizottság által 2006-ban útjára indított Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) pályázat témája 2015-ben a turizmus és a helyi gasztronómia volt, amelyet Magyarországon az „Egy csipet Magyarország" címmel hirdettek meg. A cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges desztinációk kiválasztása volt, amelyek a saját helyi gasztronómiájukra alapozva fejlesztették ki speciális turisztikai kínálatukat. A magyar pályázat 2015. évi nyertese a Mecsek Zöldút Egyesület, „Íme itt a Föld, egy lepedőnyi zöld"…S egy terítéknyi csoda, Mecsek, az ország gasztrolábnyoma című pályaműve. A hazai döntőt követően a nyertesek ez év novemberében tanulmányúton mutatták be desztinációjukat a sajtó és a szakma képviselői számára, a Turizmus Online-on megjelent cikket ide kattintva olvashatja el.

Az Európai Bizottság díjátadójára december 16-án, szerdán került sor Brüsszelben, ahol a többi nyertes között a Mecsek Zöldút Egyesület képviselői is átvehették a rangos elismerést. Az esemény során az egyes országok nyertes pályázói kicserélhették tapasztalataikat az gasztronómiára alapozott turizmussal kapcsolatban, majd a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ceremónián 20 ország nemzeti nyertes desztinációja vehette át az elismerő kitüntetést. Az ünnepélyes díjátadót követően a Mecsek Zöldút képviselői hálózatépítési konferencián vettek részt, ahol tájékozódhattak az EDEN programban rejlő lehetőségekről.

Dr. Németh Ibolya nyugat-mecseki szervező a következő gondolatokat osztotta meg az egyesület Facebook-oldalán: „És már meg is kaptuk a díjat. (…) Egy pici egyesület vagyunk, de nagyon ügyesek. Éljünk ezzel a lehetőséggel és vonzzunk be minél több vendéglátót a Mecsekben, hogy az egyengordonblu helyett helyi terméket adjunk a vendégnek, és biztos szívesen jönnek majd a vendégek hozzánk jókat enni és megpihenni. Legyünk rajta!”




Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.