Brüsszelben vett át díjat a mecseki ökoegyesület

Átadták a Kiváló Európai Desztinációk-díjakat Brüsszelben, ahol az idei magyarországi nyertes, a Mecsek Zöldút Egyesület is átvehette a rangos elismerést.

Az Európai Bizottság által 2006-ban útjára indított Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) pályázat témája 2015-ben a turizmus és a helyi gasztronómia volt, amelyet Magyarországon az „Egy csipet Magyarország" címmel hirdettek meg. A cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges desztinációk kiválasztása volt, amelyek a saját helyi gasztronómiájukra alapozva fejlesztették ki speciális turisztikai kínálatukat. A magyar pályázat 2015. évi nyertese a Mecsek Zöldút Egyesület, „Íme itt a Föld, egy lepedőnyi zöld"…S egy terítéknyi csoda, Mecsek, az ország gasztrolábnyoma című pályaműve. A hazai döntőt követően a nyertesek ez év novemberében tanulmányúton mutatták be desztinációjukat a sajtó és a szakma képviselői számára, a Turizmus Online-on megjelent cikket ide kattintva olvashatja el.

Az Európai Bizottság díjátadójára december 16-án, szerdán került sor Brüsszelben, ahol a többi nyertes között a Mecsek Zöldút Egyesület képviselői is átvehették a rangos elismerést. Az esemény során az egyes országok nyertes pályázói kicserélhették tapasztalataikat az gasztronómiára alapozott turizmussal kapcsolatban, majd a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ceremónián 20 ország nemzeti nyertes desztinációja vehette át az elismerő kitüntetést. Az ünnepélyes díjátadót követően a Mecsek Zöldút képviselői hálózatépítési konferencián vettek részt, ahol tájékozódhattak az EDEN programban rejlő lehetőségekről.

Dr. Németh Ibolya nyugat-mecseki szervező a következő gondolatokat osztotta meg az egyesület Facebook-oldalán: „És már meg is kaptuk a díjat. (…) Egy pici egyesület vagyunk, de nagyon ügyesek. Éljünk ezzel a lehetőséggel és vonzzunk be minél több vendéglátót a Mecsekben, hogy az egyengordonblu helyett helyi terméket adjunk a vendégnek, és biztos szívesen jönnek majd a vendégek hozzánk jókat enni és megpihenni. Legyünk rajta!”




A termálturizmus valósága Budapesten

A termálturizmus valósága Budapesten 

A gyógy- és termálturizmus egyre fontosabb szerepet tölt be, ugyanakkor számos kihívással is szembesül, mint a fenntarthatóság, a piaci elvárások, az orvosi validáció, a vendégigények és a nemzetközi versenyhelyzet.
Jön a VéNégy Fesztivál

Jön a VéNégy Fesztivál 

Július első napjaiban, Nagymarosnál.
Javult a természetes fürdővizeink minősége

Javult a természetes fürdővizeink minősége 

A 2024-ben 288 természetes fürdővizet tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 193 kiváló, 58 jó és 4 tűrhető minősítést kapott.
Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.