Az Európai Bizottság által 2006-ban útjára indított Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) pályázat témája 2015-ben a turizmus és a helyi gasztronómia volt, amelyet Magyarországon az „Egy csipet Magyarország" címmel hirdettek meg. A cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges desztinációk kiválasztása volt, amelyek a saját helyi gasztronómiájukra alapozva fejlesztették ki speciális turisztikai kínálatukat. A magyar pályázat 2015. évi nyertese a Mecsek Zöldút Egyesület, „Íme itt a Föld, egy lepedőnyi zöld"…S egy terítéknyi csoda, Mecsek, az ország gasztrolábnyoma című pályaműve. A hazai döntőt követően a nyertesek ez év novemberében tanulmányúton mutatták be desztinációjukat a sajtó és a szakma képviselői számára, a Turizmus Online-on megjelent cikket ide kattintva olvashatja el.
Az Európai Bizottság díjátadójára december 16-án, szerdán került sor Brüsszelben, ahol a többi nyertes között a Mecsek Zöldút Egyesület képviselői is átvehették a rangos elismerést. Az esemény során az egyes országok nyertes pályázói kicserélhették tapasztalataikat az gasztronómiára alapozott turizmussal kapcsolatban, majd a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ceremónián 20 ország nemzeti nyertes desztinációja vehette át az elismerő kitüntetést. Az ünnepélyes díjátadót követően a Mecsek Zöldút képviselői hálózatépítési konferencián vettek részt, ahol tájékozódhattak az EDEN programban rejlő lehetőségekről.
Dr. Németh Ibolya nyugat-mecseki szervező a következő gondolatokat osztotta meg az egyesület Facebook-oldalán: „És már meg is kaptuk a díjat. (…) Egy pici egyesület vagyunk, de nagyon ügyesek. Éljünk ezzel a lehetőséggel és vonzzunk be minél több vendéglátót a Mecsekben, hogy az egyengordonblu helyett helyi terméket adjunk a vendégnek, és biztos szívesen jönnek majd a vendégek hozzánk jókat enni és megpihenni. Legyünk rajta!”
Forrás: Turizmus Online