Egom, Babits, Botticelli és még sok minden más

Ahogy vendéglátóink segítségével egyre több érdekességről hallunk városuk történetéből, lassan kibontakozik a kép: kevés olyan utazó lehetett a múltban, aki Magyarország felé tartva, vagy onnan útban máshová, ne került volna valamiképp kapcsolatba az egykori magyar koronázó székhellyel, Esztergommal.  

Újságírói nyílt nap vendégeként a visitesztergom.hu-val töltöttünk szeptemberben egy napsütés, nyarat idéző napot, amely arra jó, hogy rádöbbenjünk: a Duna-partján magasodó, egykori koronázó székhely megismeréséhez ez az idő bizony roppant kevés. Nincs mese, aki egyszer körülnéz Esztergomban, és rájön, mi minden várja még, az hamarosan ismét visszatér.

 

Búcsú az egynapos osztálykirándulásoktól

Néhány hónapja költözött a helyi Tourinform iroda a város főterén lévő Hild Palota épületébe, amely egykor a Takarékbanknak adott otthont, tudjuk meg Szekér Zoltántól, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, aki, miután bemutatja csapatát, új turisztikai koncepciójukba is beavat.

„Annyi újdonsággal várjuk a hozzánk érkezőket, hogy ez a város már túlnőtte az egynapos osztálykirándulásokat, annál jóval tovább mutat”, mondja az ügyvezető, és már sorolja is mi mindennel várják a városukba érkezőket. Egy éve Michelin-csillagos étterem az éppen a turisztikai irodával szomszédos vendéglátóhely, a Barna Ádám vezette 42 Restaurant. Sőt, a csapatunk által is meglátogatott, nemrégiben nyílt Piac42 Bisztró, amely a város új termelői piacán található, szintén bezsebelte idén a Michelin-tányér ajánlást, amellett, hogy Barna Ádámék fő helye, a 42 Restaurant is megtartotta Michelin-csillagát.

Rendezvények szervezése, egyéni programok összeállítása, a belvárosi termelői piac nyitása, a Várhegy semmihez sem fogható fenséges attrakciója – csak néhány azok közül, amivel a visitesztergom.hu csapata foglalkozik.

Az eredmény már eddig is önmagáért beszél: 15 százalékkal nőtt a helyi vendégéjszakák száma 2022 első felében (idei friss számok még nincsenek az iroda birtokában). Viszont idei külföldi érkezésszámokról már hallhatunk: itt 44 százalékos a növekedés tavalyhoz képest – nyilván köszönhetően azoknak a turistamágnes programoknak, amelyeket az új koncepció mentén folyamatosan szerveznek Esztergomban.

Programhegyek – csúcsra járatott turistamágnesként

„A városvezetéssel együttműködve újrapozícionáltuk a várost”, fejti ki az ügyvezető, majd hozzáteszi, ennek egyik kézzel fogható eleme az a közös kollaboráció, amelynek eredményét majd mi is láthatjuk a délután folyamán. Amit viszont most, az ősz beköszöntével nem láthatunk, de tény: áprilisban, szezonnyitóként, lampionos hajós felvonulást rendeznek a Dunán (amely idén mintegy 10 ezer látogatót, és 40 résztvevőt vonzott). Autós kiállítást is tartanak – Akkor és Most címmel - a hajós programmal egyidőben, amely szintén sokakat érdekel.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba idén 12 helyszín kapcsolódott be – egy jegy megvásárlásával bárki akár az összes helyszínt is végig látogathatta az éjszaka folyamán, és akár még kisvonattal is közlekedhetett a programhelyek között. Ráadásul a helyi éttermek, vendégváróhelyek is bekapcsolódtak az eseménysorozatba, amelyek akkor is mind a csúcson jártak, amikor az MCC Feszt-et tartották idén. Ez a zenei esemény 120 színpadi programmal, mintegy 100 kiállítót vonzott idén július végén, és 47 ezren látogatták a részben ingyenes, részben fizetős programhegyeket – amelyeknek egy részét ugyan idén elverte egy óriási zuhé – ez a körülmény azonban, jellemzően a jó hangulatra, szinte senkit sem zavart. Megtudjuk azt is, hogy már kitűzték a következő évi MCC Feszt időpontját is: augusztus 1-3 között tartják a zenei rendezvényt (reméljük, az égiek is meghallják, hogy ne akkor küldjék Esztergom fölé a viharfelhőket). Biztató különben, fűzi hozzá az előadó, hogy már a jövő évi meghirdetett időpontra elfogytak a szálláshelyek a városban – annyira kedvelt a fiatalok és az idősebb korosztály körében ez a rendezvény.

Hallhatunk még az államalapítás kapcsán az Esztergomi Szent István napok eseményeiről (idén 10 ezren voltak kíváncsiak a helyszínen az ünnepsorozatra), testvérvárosokról, Lecsófesztiválról, Hídfutásról a két ország között, valamint adventi vásárukról, amelyet idén december 1-24. között tartanak, és amelynek egyik különlegessége, hogy mindig más-más nemzet konyhája mutatkozik be a közönségnek az adventi hétvégék során.

Piaci séta, Michelin-tányéros reggelivel körítve

Városi sétánkat a májusban, 1,5 milliárd forintos beruházás eredményeként megnyitott, azóta minden nap nyitva tartó termelői piacon kezdjük, ahol helyi zöldségeket, gyümölcsféléket találunk – igaz, amikor vásárolunk is belőle, az árusok csak készpénzt fogadnak el, a kártyás fizetést szinte még hírből sem ismerik.

Betérünk az azóta híressé és a Michelin által is elismertté vált Piac42 Bisztróba is, ahol Barna Ádám és csapata már teszi is az asztalra elénk, amit ők szerényen reggeli menünek neveznek, de ez inkább királyi lakomának tűnik, olyan laktató, és annyira különlegesen finom.

A bisztró létrehozása a piacon különben Szekér Zoltán ötlete volt, halljuk, miközben egyre-másra tüntetjük el a sorban elénk kerülő fogásokat, és kiderül az is, az ötlet bevált, a Piac42 iránt a nyitás percétől kezdve óriási az érdeklődés. A degusztációs reggelijük ötlete pedig mindenkit levesz a lábáról, ami végigkóstolva a teljes kínálatot, teljesen érthető.

„Közérthető bisztró volt a koncepciónk”, magyarázza Ádám, ahol az egész napra kínált klasszikusok nagyszerűen megférnek egy-két csavarral. Itt reggelire török tojást, bundáskenyeret is készítünk, de persze másképp, mint a megszokott, délben lecsót, töltött káposztát – mind a saját receptjeink alapján. Úgy háromhetente, havonta gasztronómiai eseményeket is szerveznek, főzőshow-kat, közös főzéseket, és akkora az érdeklődés, amint meghirdetik a soron következő programot, már be is telnek a helyek, annyi a topgasztronómia iránt érzékeny jelentkező.

A Nyugat hatása, pöttyösbe öltöztetve

Babits és Babitsné várnak minket piaci körsétánk végén, és valóban ők, hiszen mindketten a helyi Babits Színház tagjai: egyikük Kaj Ádám, a színház vezetője, egyszemélyben rendezője is, talpig pöttyösben pedig (Babitsné Török Sophie mindig pöttyös ruhákat öltött magára anno) Khéner Gabriella, a színház művésznője áll mellette, hogy ők kísérjenek minket tovább autentikus kalauzként.

A művészek Babits korabeli szemszögéből mutatják meg nekünk a város szépséges titkait „Élő történelem” című program keretében, ami egy speciálisan összerakott városi sétaprogram, és az Esztergomba érkezők számára megrendelhető.

Megmutatják a régi kávéházat, ahol annak idején a Nyugatosok gyülekeztek, amikor nyaranta Baits és neje imádott nyárilakjukban fent, a város feletti, egykori régi présházból kialakított, Babits-rezidencián pihent, és a munkamániás Babits persze akkor is a lapot készítette híres szerkesztőtársaival egy gőzölgő fekete mellett. Kicsit elszomorodunk azon, hogy a legendás, történelmi emlékekkel átitatott kávéház kívülről nem mutatja azt a fenséges történelmi patinát, amivel valójában rendelkezik, hanem mostani tulajdonosa nevét hirdeti fennen.

Majd továbbmenve az 1927-ben, szecessziós stílusban átépített, korábban Mala uszodának hívott - jelenleg Csipkerózsika-álmát alvó - egykori termálvizes fürdő és fedett uszoda épületét is megtekintjük, ahol az esztergomi kórház lakójaként, háborús sérüléséből lábadozó André Kertész látta meg anno azt az úszó férfit (egyik katonabajtársát, a fáma szerint), akit lekapott kamerájával, és „Víz alatti úszó” címmel lett világhírű a felvétel. Az 1917. augusztus végén készített zseniális fotó eredetije a popikon Elton John féltett tulajdona, tudjuk meg Babitséktól.

 

Akik Marcus Aurelius e helyhez köthető látogatásáról, Kossuth toborzó-körútjáról, Monteverdi itteni harcáról a török ellen, az Aranybulla hiteles másolatának lelőhelyéről és még sok minden másról lebbentik le a fátylat, miközben rójuk a macskaköves utcákat, és kanyarodunk utunk végeztével be, a Balassa Bálint Múzeumba, ahol elköszönünk a mindent tudó Babitséktól.

Itt az állandó kiállítás mellett időszaki bemutatók is helyet kapnak, kortárs alkotók műveit láthatja a nagyközönség, rendszerint olyan művészek alkotásait, akik valamilyen módon Esztergomhoz köthetők.

Egom-ruhatár, Botticelli-freskók kíséretében

Egy könnyen felejthető ebédet követően, amelyet a Grand Hotel Esztergomban költünk el, máris haladunk tovább, mert következik a Dorkó sajtótájékoztató. A város újrapozícionálását ugyanis olyannyira komolyan vették a város vezetői és turisztikai szakértői, hogy ennek eredményeként megszületett egy, a DRK ruházati márka által legyártott „Egom” feliratú póló-kollekció és egyéb ajándéktárgyak, amelyeket személyesen a polgármester, Hernádi Ádám mutat be a sajtó képviselőinek, és a napokban kerül kereskedelmi forgalomba – alapvetően a turisztikai ágazat területén történő értékesítéssel.

 

„Városunknak immár önálló ajándéktárgyai születtek”, halljuk a Dorkó-avatón, a pólókon lévő névválasztás pedig nem a véletlen műve, hiszen az Egom a helyiek szavajárása – így hívják maguk közt szeretett szülővárosukat, Esztergomot.

És ha már elérhető közelségbe kerülünk a pólók kapcsán a város első emberével, elkapjuk persze pár percre, hogy megtudjuk, milyen egyéb kiemelt fejlesztések várhatók városukban a következő időkben? Először visszatekint, és rövid összegzést ad az eddig elért eredményekről. Ő is megerősíti a belföldi forgalom 15 százalékos növekedését, kiegészítve azzal, hogy felsorolja a legfontosabb küldő külföldi piacokat. Ezek Szlovákia, Csehország és Ausztria. Ennek kapcsán jegyzi meg a városvezető, fontosnak tartja, és elvárják a helyi vendéglátóhelyektől, már csak a szomszédos Párkány okán is legyen természetes az, hogy mindenütt szlovákul is olvasható legyen az étlap. Termálfürdőjük látogatottságáról, a Bazilika „Ég és Föld között” túráinak sikeréről, Magyarország legnagyobb egyházi épületének, a főszékesegyház rekonstrukciójának menetéről is szó esik. Kiderül, jövőre a külső szakasz renoválása befejeződik, valamint elkezdik a Szent György hegy lépcsőinek újraépítését is.

Az egész napi programhegyek királyi városhoz méltó megkoronázásaként ellátogatunk az MNM Esztergom Vármúzeumába, majd egy titkos helyre – Studiolo a neve - is beleshetünk. Ahol dr. Wierdl Zsuzsanna festő- és restaurátorművész nem akármilyen munkát irányít: csapatával hamarosan befejezik az esztergomi Botticelli-freskók restaurálását. A Munkácsy-díjas restaurátor mintegy két évtizede fáradozik az esztergomi stúdióban az Erények freskócikluson. Mint a restaurátori munka alatt kiderült, a faliképeket Sandro Botticelli festette, és amint befejezik jövőre az aprólékos munkát, az újjászületett csodát a nagyközönség elé tárják.

Már csak ennek okán is ismét itt a helyünk majd, irány ismét Esztergom, hiszen Botticelli felfedezett remekművén kívül vár minket majd az új ruhába öltözött Bazilika, nem láttuk még a Babits-házaspár titkos hegyi fészkét, a Prímás Pincében is el kell tölteni egy felejthetetlen estét, és a 42 Bisztró megőrzött Michelin-csillagát is meg kell ünnepelni, azt is van, miért.

Forrás: Turizmus Online / Fotók: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. Tóth Gergely / Stockfotók: visitesztergom


Tudjuk, mit csinál június első éjszakáján

Tudjuk, mit csinál június első éjszakáján 

Hogy nem alszik, az biztos.
Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - különleges alapanyagból

Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - különleges alapanyagból 

A beton új generációja a jövő generációjáért.
Hamarosan Tatai Szabadtéri Játékok

Hamarosan Tatai Szabadtéri Játékok 

Június 28-tól újra életre kel a Tatai Szabadtéri Színpad.
Ha Zamárdi, akkor ZamJam

Ha Zamárdi, akkor ZamJam 

A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: a nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel közel 30 helyszínen.
Arculatváltás a Hungary NEXT-nél

Arculatváltás a Hungary NEXT-nél 

A jövőben a Hungary NEXT a kreatív gondolkodás mellett, magát a művészetet is bevonja a turizmusfejlesztésbe, hogy támogassa a turisztikai desztinációk szervezési és marketing munkáját.
Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban

Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban 

A hőmérséklet napról napra növekszik, egyre többet süt a nap, ami csak egy valamit jelent: közeledik a nyaralás, a pihenés időpontja. Hamarosan már a forróságban tölthetjük a mindennapokat, ami azt is jelenti, hogy bárhova is indulunk, bármilyen rövid az út, a klímaberendezésnek szinte mindig mennie kell, hogy elviselhető legyen a hőség.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.