Félszáznál is több koncerttel rajtol a Veszprém Blues Fesztivál

Teljes a jövő tavaszi blues-ünnep programja.

A korábban bejelentett előadók mellett többek között Raphael Wressnig, Michelle David, Ian Siegal, a Blues Wire és Early James is színpadra lép a régió eddigi legnagyobb bluesfesztiválján, 2023. április 13-tól 16-ig, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, négy ikonikus gospelalbum és több konceptalbum az eredménye az Amszterdamban élő New York-i gospel díva, Michelle David és a True-tones együttműködésének. Az elmúlt öt évben a zenekar a hagyományos gospeltől az afrofunkig, a soultól a calypsóig és a marokkói gnawáig számos inspirációt épített be burjánzóan komplex zeneiségébe.

Ian Siegal több mint negyedszázados, mintegy ötven országra kiterjedő turnézásai során a sokszoros díjnyertes előadó küldetése alig változott: valódi dalok, rezonáló előadások, nyersen felszolgált vokálok.

A görög Blues Wire eddigi 38 éves történetének fontos állomása Magyarország, a zenekar itt adta első külföldi koncertjét 1990-ben. Ekkor indult be a nemzetközi karrierjük, amelynek során Európa egyre nagyobb színpadaira jutottak el.

Az osztrák születésű Raphael Wressnig Hammond orgonista - akit kiemelkedő játéka nyomán a rangos Downbeat magazin többször választott az év orgonistájának - Soul Gift Band nevű formációjával újrafogalmazza, mit is jelent a blues, a dzsessz és a funk a 21. században. Hangzásuk nyers és kemény, a zenekarban az ünnepelt gitáros, Enrico Crivellaro játszik, Veszprémben Rachelle Jeanty amerikai énekessel állnak színpadra két alkalommal is.

Az alabamai származású énekes-dalszerző, Early James egyedi művészetében elhagyott blues és elmélkedő népdalok, merengő gyilkos balladák és szerelmes zongoramenetek keverednek. A Black Keys-alapító Dan Auerbach produceri munkájával készült lemezei az Easy Eye Sound stúdió kiemelkedő darabjai.

Szintén fellép a Veszprém Blues Fesztiválon az Ausztriában született Ripoff Raskolnikov (eredeti neve Ludwig Knoglinger), aki tiszteletbeli magyarként a hazai bluesos, folkos, americana stílusú dalszerző-előadó színtér egyik központi figurája. A gitáros-énekes dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát felölelik, Ripoff egyedi hangvételben szól szerelemről, szenvedélyről, veszteségről, a mindennapok nehézségeiről, a szépre való törekvésről és az élet minél teljesebb megéléséről.

Az európai bluesélet kiemelkedő képviselői közül az Achievers, a Cinelli Brothers, Sir Oliver Mally & Peter Schneider, Tim Lothar, a Rawhide is fellép a négy nap során, de itt lesz az Utcazene Fesztivál egyik visszatérő bandája, a portugál Moonshiners is.

A hazai zenekarok közül többek között Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Jumping Matt & His Combo, a Muddy Shoes, a Bluestone, a Pontiac, a Delta Bastards, Redbreast Wilson, a Bluesberry, valamint Kontor Tamás & Horváth Misi is színpadra lép.

A szervezők már korábban bejelentették, hogy a Veszprém Blues Fesztiválon koncertet ad Sugar Blue, Rick Estrin, Matt Schofield, Big Daddy Wilson, Buffalo Nichols, a hazai színtérről Little G Weevil, a Black Circle Orchestra és a Jambalaya.

A Veszprém Blues Fesztivál fő helyszíne a Hangvilla és az Expresszó lesz, míg a Papírkutyában ingyenes akusztikus koncertek várják az érdeklődőket. A koncertek mellett kiállítások, pódiumbeszélgetések, open stage, esténként pedig all stars jam sessionök teszik teljessé a fesztivált.

Forrás: veszprembalaton2023.hu


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.