Félszáznál is több koncerttel rajtol a Veszprém Blues Fesztivál

Teljes a jövő tavaszi blues-ünnep programja.

A korábban bejelentett előadók mellett többek között Raphael Wressnig, Michelle David, Ian Siegal, a Blues Wire és Early James is színpadra lép a régió eddigi legnagyobb bluesfesztiválján, 2023. április 13-tól 16-ig, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, négy ikonikus gospelalbum és több konceptalbum az eredménye az Amszterdamban élő New York-i gospel díva, Michelle David és a True-tones együttműködésének. Az elmúlt öt évben a zenekar a hagyományos gospeltől az afrofunkig, a soultól a calypsóig és a marokkói gnawáig számos inspirációt épített be burjánzóan komplex zeneiségébe.

Ian Siegal több mint negyedszázados, mintegy ötven országra kiterjedő turnézásai során a sokszoros díjnyertes előadó küldetése alig változott: valódi dalok, rezonáló előadások, nyersen felszolgált vokálok.

A görög Blues Wire eddigi 38 éves történetének fontos állomása Magyarország, a zenekar itt adta első külföldi koncertjét 1990-ben. Ekkor indult be a nemzetközi karrierjük, amelynek során Európa egyre nagyobb színpadaira jutottak el.

Az osztrák születésű Raphael Wressnig Hammond orgonista - akit kiemelkedő játéka nyomán a rangos Downbeat magazin többször választott az év orgonistájának - Soul Gift Band nevű formációjával újrafogalmazza, mit is jelent a blues, a dzsessz és a funk a 21. században. Hangzásuk nyers és kemény, a zenekarban az ünnepelt gitáros, Enrico Crivellaro játszik, Veszprémben Rachelle Jeanty amerikai énekessel állnak színpadra két alkalommal is.

Az alabamai származású énekes-dalszerző, Early James egyedi művészetében elhagyott blues és elmélkedő népdalok, merengő gyilkos balladák és szerelmes zongoramenetek keverednek. A Black Keys-alapító Dan Auerbach produceri munkájával készült lemezei az Easy Eye Sound stúdió kiemelkedő darabjai.

Szintén fellép a Veszprém Blues Fesztiválon az Ausztriában született Ripoff Raskolnikov (eredeti neve Ludwig Knoglinger), aki tiszteletbeli magyarként a hazai bluesos, folkos, americana stílusú dalszerző-előadó színtér egyik központi figurája. A gitáros-énekes dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát felölelik, Ripoff egyedi hangvételben szól szerelemről, szenvedélyről, veszteségről, a mindennapok nehézségeiről, a szépre való törekvésről és az élet minél teljesebb megéléséről.

Az európai bluesélet kiemelkedő képviselői közül az Achievers, a Cinelli Brothers, Sir Oliver Mally & Peter Schneider, Tim Lothar, a Rawhide is fellép a négy nap során, de itt lesz az Utcazene Fesztivál egyik visszatérő bandája, a portugál Moonshiners is.

A hazai zenekarok közül többek között Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Jumping Matt & His Combo, a Muddy Shoes, a Bluestone, a Pontiac, a Delta Bastards, Redbreast Wilson, a Bluesberry, valamint Kontor Tamás & Horváth Misi is színpadra lép.

A szervezők már korábban bejelentették, hogy a Veszprém Blues Fesztiválon koncertet ad Sugar Blue, Rick Estrin, Matt Schofield, Big Daddy Wilson, Buffalo Nichols, a hazai színtérről Little G Weevil, a Black Circle Orchestra és a Jambalaya.

A Veszprém Blues Fesztivál fő helyszíne a Hangvilla és az Expresszó lesz, míg a Papírkutyában ingyenes akusztikus koncertek várják az érdeklődőket. A koncertek mellett kiállítások, pódiumbeszélgetések, open stage, esténként pedig all stars jam sessionök teszik teljessé a fesztivált.

Forrás: veszprembalaton2023.hu


Többszáz milliós bírságot kapott a Booking.com

Többszáz milliós bírságot kapott a Booking.com 

A GVH feltárta, hogy az egyik legnagyobb, globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozás továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát.
Megvan, melyik a Balaton legjobb strandja

Megvan, melyik a Balaton legjobb strandja 

Az idén 46 strandüzemeltető vállalta a megmérettetést, némelyikük szabadstrandokkal és kempingekkel.
Tehetséges fiatalok alkotásai érkeztek Balatonfüredre

Tehetséges fiatalok alkotásai érkeztek Balatonfüredre 

Pop up kiállítással indul útjára a fiatal festőtehetségek támogatása Balatonfüreden.
Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.