A kezdeményezést, amelynek célja, hogy a helyi nyersanyagok és termékek, valamint a térség épített és természetei értékei széles körben ismertté váljanak, kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Panyolán mutatták be partnerük, a francia Planete Terroirs képviselőinek.
Ez a mozgalom a vidéki térségek fejlesztése érdekében dolgozik, támogatja a fenntartható és helyi élelmiszer-előállítást a tradícionális és helyi alapanyagok, ételek megismertetésén keresztül.
Fotó: magyarmezogazdasag.hu
A jó kapcsolatok kiépítését nevezte a legfontosabbnak, hogy szolgáltatók és termelők együtt tudjanak működni. Emellett jelentősége van annak, hogy a helyben termelt alapanyagokat az oktatási rendszer segítségével a gyermekek megismerjék.
Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület elnöke hozzátette, hogy ismerjék egymást a szolgáltatók, és közösen dolgozzanak a fejlődés érdekében. Céljuk, hogy a helyi termékek olyan közönséghez is eljussanak, amelyik eddig nem találkozott velük – mondta, jelezve: ehhez a már működő francia mintát vennék alapul.
A program 2026-ban indulhat el.