Hétvégi ajánlat: kóstolj krokodilt, és a pókot se hagyd a tányéron!

Az idei Gourmet Fesztivál a budai Millenáris Parkban a megszokott formáját hozza a csütörtöki, szakmai nyitó napon: ismét szakad az eső (ahogy az már megszokott minden évben), ezért átázva, vacogó fogakkal téblábolnak a kulináriára érzékeny szakmabeliek a nyílófélben lévő kis gourmet faházikók között.

Azonban a hazai topvendéglátós optimistább az átlagmagyarnál: „A meteorógiai előrejelzés szerint vasárnapra már jó idő lesz”, Egy másik hang: „Nem is rossz ez a csapnivaló idő, így legalább nem utaznak el az emberek a pünkösdi hosszú hétvégére, hanem a fővárosban maradnak, és kilátogatnak hozzánk”. Közben látjuk a közösségi oldalon, amint a négynapos program egyik műsorvezetője, Mautner Zsófi épp azt közli követőivel, hogy idén a pink gumicsizma mellett dönt. És azt is észre vesszük, amint az egyik kiállítói stand hölgyei kiosonnak a szomszédos piacra, és kínai gumicsizma zsákmánnyal, valamint esernyőkkel „felfegyverkezve” térnek onnét vissza.

Krokodil kaja

Időnk, mint a tenger – és lassan a különböző, Magyarország legjobb étkeit kínáló kisházak közötti füves területek illetve kavicsutak is jobban hasonlítanak a kiöntött tengerre, mintsem egy ápolt és kellemes parki sétányra. Majd arra leszünk figyelmesek, amint az egyik kiállító, az egyik budapesti ötcsillagos szálloda menedzsere épp azt mutatja a körülötte állóknak: „Igen, ebben a tóban, ami itt van előttünk, lakott az a krokodil, amit ebédre készít a séfünk.” Kiderül, nem viccel, tényleg krokodilt kínálnak a fesztiválozó vendégeknek, de persze nem a mesterséges tavacska vadkacsái és aranyhalai közül halászták ki a hüllőt, hanem kissé távolabbról, Ausztráliából érkezett. „Állaga a sertéskarajra, színre a csirkére, ízre kicsit a halra emlékeztet”, mondja közben a séf, miközben készíti az ízletes krokodilszendvicset. Zöldségekkel, párolt rizzsel és indonéz rendang szósszal kínálva. Idegenkedve kóstoljuk, de megállapítjuk, ennél nagyobb bajunk sose legyen, minthogy a krokodilt mi esszük meg – ahelyett, hogy jó étvággyal ő fogyasztana el minket.

Paprikás csirkepöri a király

Másutt friss, gyümölcsös bort kóstolunk, trendi habzóbort, a kávésok standjánál tökéletes burundi feketét. Meg persze paprikás csirkét parikás csirkével – hiszen az idei Gourmet-n ez most a fesztivál alapeledele. Szégyenkezve valljuk be, nekünk bizony a hagyományosan elkészített ízlik igazán, galuskával, tejfölös ubisalival, ahogy nagyanyáink készítették anno, a mindenféle újragondolt csirkepaprikás, amiről az anyja sem mondja meg, mi az valójában, annyira nem érint meg.

A pék pókja

 

Közben kihajolnak ismerőseink rommá ázott pavilonjuk rései közül, és egy másik exkluzív csemegét tesznek elénk: tengeri pókot sütögettek, melegen ajánlják, kóstoljuk meg. Ízlelgetjük az ízelt lábút, és úgy döntünk, a pók maradjon a hálójánál, mi meg inkább a hagyományos paprikás csirkénél, de egy biztos: aki ma tudni szeretné, hogy mit gondolnak Magyarországon a topéttermek, bisztrók és street food konyhák a gasztronómia terén, ha átugrik egy-két pocsolyát a budai Millenárison ezen a hétvégén, máris végigkóstolhatja a teljes topgasztronómiai kínálatot, és jóféle bort, pezsgőt, háziszörpöt, majd akár a legtrendibb kávét hörpinthet mellé.


Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál? 

Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a tó körül élő, szolgáltatási területen dolgozó szakértőket.
Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.