Hiába szabnák át a SZÉP-kártyát

Korlátoznák a SZÉP-kártya éttermi felhasználását, holott akkor sem fog többet utazni a magyar, ha kevesebb helyen lehet majd melegételt vásárolni. Hiszen enni muszáj, nyaralni nem. Ezt támasztják alá a Falatozz.hu adatai is.

Az online ételrendelő portál adatbázisából egyértelműen látszik, hogy a tervezett módosítás rengeteg embert érint, hiszen 2015. első félévében a felhasználók 18,6 százaléka rendezte az ebédjét vagy vacsoráját SZÉP kártyával, illetve a rendelések összesen 16,7százalékát fizették kártyával. Továbbá átlagosan 2410 forintot költöttek a kártyával egy rendelés során.

A sajtó nemrég megírta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium átalakítaná a SZÉP-kártya rendszerét, mivel eredetileg a turizmus fellendítésére találták ki, ám az utóbbi időben főként a vendéglátásban költötték el a kártyatulajdonosok a levásárolható összegeket. Az átalakítás célja, hogy a szálláshelyeket helyezzék előtérbe, méghozzá az éttermi felhasználás visszaszorításával. Az első tervek szerint nem minden étteremre vonatkozna a korlátozás, de a gyorséttermekre biztosan.

A kártyákra a munkáltató tölti fel a – legfeljebb évi 450 ezer forintos – keretösszeget, amely három alszámlára, azaz zsebre különül el. A szállás-zseb évi maximum 225 ezer forinttal, a vendéglátás alszámla 150 ezer forinttal, a szabadidő szekció pedig 75 ezer forinttal terhelhető. A munkaadó által elutalt összeget csak arra lehet felhasználni, amire hivatott, vannak azonban átfedések: a szabadidő és a vendéglátás zseb kerete ugyanis egyaránt fordítható szálláshely-szolgáltatásra (fordítva azonban ez nem lehetséges).

A hotelek, panziók és wellness központok nyilván azt remélték, hogy a náluk pihenők a kártyán található melegétel-keretet is helyben fogyasztják le. Ám a SZÉP-kártya beépült a köztudatba, mint egy úton-útfélen használható alternatív fizetési eszköz, ami akár ebédidőben egy közeli gyorsétteremben, vagy online ételrendelésnél egyaránt felhasználható. Ezért idővel borult az arány, hiszen érthető okokból gyakrabban ebédel a magyar dolgozó, mint ahányszor kikapcsolódik.

Több tízezer elfogadóhely van országszerte, és a béren kívüli juttatási forma népszerűséget jól mutatja, hogy tavaly csak az OTP SZÉP kártyások száma meghaladta a 800 ezret.


Pénteken Állatok Világnapja

Pénteken Állatok Világnapja 

Egész évben biztosítanak a szeretetükről és az önzetlen odaadásukról- ezen az októberi napon legyenek ők a reflektorfényben.
Európai közös nyilatkozat az erdők védelméről

Európai közös nyilatkozat az erdők védelméről 

A bonni eseményen 33 ország magas rangú képviselője vett részt.
Ennyibe kerülhet idén egy  céges karácsonyi parti

Ennyibe kerülhet idén egy céges karácsonyi parti 

A 200 fő feletti vállalatok bajban lehetnek, ha még nem foglalták le a céges karácsonyi események helyszíneit.
Száz helyszínen csak design - Budapest Design Week

Száz helyszínen csak design - Budapest Design Week 

A Magyar Divat & Design Ügynökség feladatköre 2024 augusztusával kiegészült a Budapest Design Week megvalósításával.
Egyre több dán és svéd turista Budapesten

Egyre több dán és svéd turista Budapesten 

A dánok ugyanezen listán tavaly a tizenhatodik helyen szerepeltek, idén pedig bekerültek a top háromba. 
Hétvégén Budapest Maraton

Hétvégén Budapest Maraton 

Ezúttal is lesznek a mezőnyben „maraton halmozók", vagyis olyan sportemberek, akik évek óta havi rendszerességgel, sőt időnként még ennél is gyakrabban futnak maratont.
Zöld innovációkkal foglalkozó kiállítás a HUNGEXPO-n

Zöld innovációkkal foglalkozó kiállítás a HUNGEXPO-n 

Az Environtec powered by Ökoindustria szakkiállításon október 3-ig várják a szakmai érdeklődőket.
Exkluzív élménynapok a Safari Parkban

Exkluzív élménynapok a Safari Parkban 

Edukatív programokkal ünneplik az Állatok Világnapját.
Bíró Dani: Én egy olyan éttermet szerettem volna csinálni, ami tele van vendéggel

Bíró Dani: Én egy olyan éttermet szerettem volna csinálni, ami tele van vendéggel 

Berobbantotta az őszi szezont Bíró Dani, a Zazie Bistro and Bar séfje. Mutatjuk, milyen különlegességekkel várja konyhájuk mostantól kezdve vendégeiket.
A Liget egy újabb fontos program helyszíne

A Liget egy újabb fontos program helyszíne 

Eddig már 270.000 m2 zöldfelület újult meg a Liget Budapest Projekt keretében - az idén a KRESZ Park és a BalloonFly környezetének rehabilitálásával -, ami összesen a Városliget teljes zöldfelületének mintegy fele.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.