Hungaricum vs. Gallicum

Őshazájából, azaz a Franciaországból érkező Cabernet franc vagy a villányi borvidékről származó franc? – ez itt a kérdés. Erősen megoszlanak erről a vélemények: a Loire-völgyéből érkezők esküsznek saját borvidékükről származó, könnyedebb textúrájú és ízvilágú nedűikre, a magyarok viszont az erősebb, testesebb, a hazai ízvilághoz közelebb álló villányi fajták mellett teszik le voksukat.

Korántsem tisztünk eldönteni ezt a szakértőknek is alapos leckét feladó kérdést, inkább csak kívülállóként kóstoltuk a 12 villányi, majd ugyanannyi Loire-völgyi borból álló italsort a siklósi Várban, november 20-án, a „100% Franc, 100% Villány” elnevezésű programon. Közben odafigyeltünk a szakemberek véleményére is. Akik hangsúlyozták: talán szerencsésebb lett volna először (délelőtt) a franciásan könnyed, Loire-menti tételeket kóstolni, így délutánra maradhattak volna a testesebb villányiak, nem pedig fordítva, ahogy a valóságban történt.

A vár vitéz villányi védői

A siklósi franc-konferencián kóstolt 12 helyi tételt 40 bor közül választották ki vaktesztelés útján. Így kerül elénk többek közt Vylyan, Weninger-Gere, Bock és Sauska-féle Cabernet Franc – azért ezt a négyet emelem ki, mert nekem ezek tetszettek a legjobban. Mert ezek kávés-feketecsokis ízvilággal is rendelkező, súlyos, amolyan igazi villányi világú tételek, amelyek közül egy-kettőben – bár többnyire acélhordóban érlelték a bort - erősen érezni a barrique-jelleget is. Ennek kapcsán jegyezte meg Ede bácsi (Tiffán, aki aki majdnem „ellopta a show-t” hozzászóláshegyeivel), hogy ő volt az, aki Magyarországon először használt barrique hordót, és ő az, aki elsőként kezd leszokni róla. A siklósi Wassmann Pincészet 2013-ból való franc-ja is kellemes meglepetés volt hűvös, kissé grafitos, franciás ízvilágú borával. Bár én eddig sose hallottam róluk, úgy tűnik, ideje megjegyezni ezt a feltörekvő biodinamikus pincészetet.

A csata szünetében: séta a várban

Amíg a cateringhez – stílusosan – a helyi Tenkes Csárda csapata megterít, körülnézek a gyönyörűen felújított, teljes szépségében pompázó, sokat megélt várban. Ahol bár az igazi Tenkes kapitánya sosem harcolt az 1700-as években a labancok ellen, de az erről szóló nagysikerű filmsorozatot viszont valóban itt forgatták. Az alagsorban naná, hogy végignézem a remek kínzókamrát és kínzóeszközöket, valamint a várbörtön világát bemutató kiállítást. Legjobban az ötletes kis fejprés tetszett, bár nem szeretném, hogy egyszer rajtam valaki kipróbálja. Meg a gazdag raboknak járó külön cella, aminek ablak van, benne méretes priccs, asztal székkel, tollal, pennával, és kályha – amit kívülről fűtöttek a foglárok, hogy ne fagyjon be az előkelő foglyok feneke.

Ezt követően elképesztő ebéddel rukkolnak elő Tenkesék mai megformálói, a helyi csárda csapata, Kovács Gábor tulajdonos vezetésével. Leveseik, sült libacombjuk lila káposztával, hagymás krumplival, desszertjeik – mind maga a tökély, és a magyar konyha legszebb napjait idézi.

A gallok támadása

A Cabernet Franc-nál az érlelés és a házasítás a fontos, hallottuk a francia szakértő véleményét boraik kóstolása előtt, ráhangolódásképp. Valamint nehéz és könnyebb évjáratokról, fagyokról, hideg és meleg nyarakról szólt a francia sommelier-hölgy, és arról, a cabernet franc őshazájából egész más ízvilágú tételeket hoztak, mint a délelőtt kóstolt villányiak. Bár csak a palackos érlelés nyomait lehetett érezni majd’ mindegyikben (az utolsó három kivételével), emiatt azt a következtetést vontam le (korántsem szakértőként), hogy nem csoda, ha a gallok ezeket a franc-okat házasítják, mert magukban a legtöbb nem is állná meg a helyét. A Loire-völgyéből kóstolt borok (a francia franc-ok 65 százaléka onnan való) fűszeres, borsos, sós, állítólag roppant elegáns grafitos jegyei nekem nem jöttek be, inkább a villányi házigazdák borai mellett tenném le a voksomat.

A csata kimenetele?

Szerintem utcahosszal verték a Villányban, mintegy 350 hektáron termelt cabernet franc szőlőből készített tételek a 6500 hektárnyi területről nyert ugyanilyen fajtájú gall borokat. Az persze még a jövő zenéje, hogy vajon a villányi cabernet franc – amelyet mostantól a borvidék kiemelt fajtájának, zászlóshajójának tekintenek – vajon sikeres lesz-e a nemzetközi piacon, vagy beáll a sorba, mint a legtöbb Bordeaux-i és Loire-menti borok, azért, hogy házasítások egyik szereplője legyen. Drukkoljunk neki! Mert a jelenlegi helyzeténél sokkal többet érdemel.


Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.
Megvan az Év kerékpárútja

Megvan az Év kerékpárútja  

Az Év kerékpárútja címet hatodik éve dönti el szavazással a nagyközönség, idén a Murakeresztúr kör nyerte el a címet 2938 szavazattal.
Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.
Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja

Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja 

Új elemként belvárosi korzót is nyitnak a helyi kereskedőkkel együttműködve, illetve gimnazisták saját szervezésű programjait is színpadra viszik.
Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében?

Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében? 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2025-ös kiállítás kapcsán szervezett B2B workshop sikeres volt, amelyet 2026-ban szeretnének továbbfejleszteni.
Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül 

Június 1-től akár 140 zenekar muzsikája szólhat országszerte a vendéglők, kávéházak és bisztrók teraszain.
NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok

NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok 

2025. január-április között a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 169 milliárd forintot.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.