Huszonnegyedik helyen állunk a világranglistán

Rendületlen a növekedés a turizmusban, az augusztusi és az első nyolc havi adatok alapján az idei ismét rekordév lehet az ágazatban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára Budapesten. Hazánk a nemzetközi turistaérkezéseket tekintve a globális toplista 24. helyén áll.

Ruszinkó Ádám kiemelte, hogy a magyar turizmus mind a vendégforgalmat, mind a vendégéjszakákat tekintve jelentős fejlődést mutat, idén augusztusban a vendégek száma 7,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 5,3 százalékkal, a szállásdíj-bevétel 16,6 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál. Így a szálláshelyeken 1 millió 450 ezer vendég fordult meg, a vendégéjszakák száma meghaladta a négymilliót, a szállásdíj-bevételek 29,4 milliárd forintra emelkedtek - ismertette.

A tíz legnagyobb küldőpiac közül 8-ban növekedést mértek, három országból - Egyesült Királyság (+20,9%), Spanyolország (+16,7%), Egyesült Államok (+12,65)- kétszámjegyű volt a növekedés. A német és az osztrák forgalom kismértékben csökkent augusztusban, de összességében az osztrák piacról így is növekedést könyvelhettünk el.

Hozzátette: az első nyolc hónap számai is jól alakultak, minden lényeges mutató javult, a vendégszám 8,5 százalékkal, a vendégéjszakák száma 6,4 százalékkal nőtt. Január-augusztusban 7,2 millió vendég 18,5 millió éjszakát töltött el a szálláshelyeken. A turisták a tavalyinál 13,6 százalékkal többet, 145,2 milliárd forint szállásdíjat költöttek el.

Szavai szerint az adatokból azt a következtetést is le lehet vonni, hogy a piac jól diverzifikálódik, nem függ egy-egy meghatározott országtól nagymértékben, egyre több a fontos küldőország. Az orosz turisták számának visszaeséséről elmondta: mértéke folyamatosan csökken, az idei első félévben még 30% körüli volt a visszaesés, jelenleg megközelíti a 20 százalékot. Ruszinkó szerint az orosz vendégéjszakák száma még így is el fogja érni a 2013-as szintet. Bár a magyar turizmusdiplomáciai és marketing erőfeszítéseket igazolja a bizakodásra okot adó tény, hogy az orosz visszaesés mértéke folyamatosan csökken, de a negatív tendencia megfordulásáról egyelőre nem beszélhetünk. Ennek megfelelően a bő egy éve még a harmadik helyet elfoglaló Oroszország augusztusban már csak a 12. legnagyobb küldőpiacunk volt.

Kiemelte, hogy az eddigi adatok alapján az idei ismét rekordév lehet: a szálláshelyek vendégeinek száma meghaladhatja a 10 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig a 25 milliót, a szálláshelyek bevétele elérheti a 350 milliárd forintot.

Ruszinkó Ádám hangsúlyozta: az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) adatai szerint is kimagaslónak számít a magyar turizmus növekedése, az első fél évben 17,5 százalékkal több turista érkezett, mint 2014 első fél évében. Eközben a turistaérkezések világszinten 4,1 százalékkal, Európában 5 százalékkal bővültek, Magyarország növekedése így a világátlag több mint négyszerese, az európainak pedig több mint háromszorosa. Az UNWTO nemzetközi turistaérkezéseket rangsoroló 50-es toplistáján Magyarország tavaly a 24. helyet foglalta el, a mezőnyben a mienkénél nagyobb növekedést csak Japán, Thaiföld, Szaúd-Arábia és Görögország ért el.

A migránshelyzet hatásairól szólva elmondta, hogy bár a szeptemberi adatok még nem állnak rendelkezésre, de az előzetes becslések szerint a budapesti szállodák - ahová a külföldi vendégek kétharmada érkezik - foglaltsága 90 százalék körüli volt, válság jele egyáltalán nem mutatkozik a turizmusban. Az októberi hosszú hétvégére pedig már most csaknem teljes a foglaltság - közölte. A Budapest Airportnak pedig negyedik hónapja egymillió feletti az utasforgalma.

Összegzése szerint 2010 óta minden jelentős mutatóban jobban teljesít a magyar turizmus, mint korábban bármikor: idén nyolc hónap alatt több vendég érkezett Magyarországra, mint 2009-ben egész évben. A vendégek száma 2010 és 2014 között 30 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal nőtt. Az eredmények eléréséhez egyebek között az uniós forrásokból végrehajtott fejlesztéseket, a fapados légitársaságok járatnyitásait és bővítéseit, és a SZÉP-kártya belső keresletet élénkítő hatását emelte ki.

Forrás: MTI / turizmusonline.hu


Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában  

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható.
Újfajta építőjátékok és a transformers robotok

Újfajta építőjátékok és a transformers robotok 

Ki ne szeretné meglepni gyermekét egy különleges játékkal? Cikkünkben hozunk pár tippet ahhoz, mely modelleket célszerű közelebbről szemügyre venni a játékboltok polcain.
Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Mit jelent a motorolaj viszkozitása?

Mit jelent a motorolaj viszkozitása? 

A motorolaj viszkozitása olyan fogalom, amivel a legtöbb autós gyakran találkozik. Sokak számára azonban homályos, hogy mit is jelent ez valójában, és miért annyira fontos ez a tulajdonság.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.