Így változott a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint 2024. áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, ugyanakkor a vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7%-kal mutatott kisebb számot, mint az egy évvel ezlőtti hasonló időszak száma.Csökkent ugyanakkor a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma és a külföldivendég-éjszakáké is.

A vendégéjszakák legnagyobb hányadát (71%) a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 5,5%-kal volt kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában, de kevesebb regisztrált vendégéjszaka volt a magán- és egyéb szálláshelyeken (2,7%-kal), mint 2023-ban. 

Mivel idén a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó négy napból három márciusra esett, illetve május elsejéhez sem kapcsolódott hosszú hétvége, csökkenés feltehetően az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.

Kevesebb belföldi vendég

A Balatonnál is visszaestek a számok
A Balatonnál is visszaestek a számok
Fotó: Pixabay

Mint a KSH jelentésben olvasható: „A belföldi vendégek száma 5,5, a vendégéjszakáké 8,9%-kal kisebb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 598 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 434 ezer vendéget és 952 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 76%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,0%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 12%-kal maradt el a 2023. áprilisitól. A belföldivendég-éjszakák száma a Bük–Sárvár turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (14%-kal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (22%-kal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 8,2%-kal emelkedett, a Balatonnál 8,9%-kal visszaesett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.”

De mit mutatnak a külföldre vonatkozó számok?

A külföldi vendégek száma 3,2%-kal emelkedett, míg a vendégéjszakáké 0,9%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2024 áprilisában 609 ezer vendég közel 1,6 millió vendégéjszakát töltött el a turisztikai szálláshelyeken, közülük 433 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

A külföldivendég-éjszakák számának csökkenése Gyula térségében figyelhető meg leginkább
A külföldivendég-éjszakák számának csökkenése Gyula térségében figyelhető meg leginkább
Fotó: pixabay

2023 áprilisához viszonyítva a magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 5,5%-kal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecen és térségében 26%-kos emelkedést mutatott, az előző év azonos időszakához képest a legnagyobb visszaesést Gyula térségében volt megfigyelhető (51%-kal).

Budapesten 4,2%-kal nőtt, míg a Balatonnál 6,7%-kal csökkent a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma – derül ki a frissen közzétett tájékoztatóból.

 

A jelentésből megtudható, hogy 2024 áprilisában összesen 22 532 turisztikai szálláshely, ezen belül 2 409 kereskedelmi, illetve 20 123 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 940 szálloda és 1024 panzió volt nyitva április egy részében vagy egészében. A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 69,2 milliárd forint volt, folyó áron 3,6%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. 2024. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 7,7%-kal több, összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 4,8, a külföldiek 10%-kal több (4,7 millió, illetve 5,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.