Hamarosan érkezik a Michelin Guide legújabb magyarországi válogatása

Decemberben ismét díjátadó gálán hirdeti ki a világ legrangosabb gasztorkalauza, mely éttermek kaphatják meg újoncként és melyek tarthatják meg korábban megszerzett, nagypresztízsű Michelin elismeréseiket. Jelenleg országszerte 70 hazai kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével, és immár 26 hazai hotel is feliratkozott a mértékadó kalauz által ajánlott szálláshelyek közé. A teljes hazai vendéglátás kínálatát bemutató nyomtatott kiadvány a jövő év elején jelenik meg.

Az első hazai Michelin csillag csupán 2010-ben érkezett Budapestre, 2022-ben pedig sor került az első önálló magyar kalauz megjelenésére is, amivel immár az egész ország kulináris kínálata világszerte felkerült a vendégek gasztrotérképére. Ma már 9 Michelin-csillagos étterem fémjelzi a kreatív, minőségi magyar gasztronómiai műhelyek robbanásszerű fejlődését.

A gasztroforradalom fontos mérföldköveként a fővároson túlra is jut a csillagokból, a két hazai 2 csillagos étterem egyike is vidéken található.

A mértékadó gasztrokalauz, valamint a letölthető Michelin-applikáció az egész országban számos olyan étteremre is ráirányítja az érdeklődést, amelyek a Michelin egyéb elismeréseiben részesültek. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a kalauzban ajánlott éttermek nem csupán a „fine dining"-ot képviselik.


Fotó: depositphotos

Luxuséttermektől a trendi bisztrókon át a hazai ízeket kínáló, minőségi családi vendéglőkig sokak számára kínálnak többféle árkategóriában kulináris élményeket.

Így például a tányér szimbólummal jelzett, ajánlott éttermekkel országszerte 55 helyen találkozhatnak az utazók, ahol a minőség megfizethető áron érhető el.

Mellettük válogathatnak a kiváló ár-érték arányt jelző 6 hazai Bib Gourmand étterem kínálatából is. Az etikus és környezetbarát működést szem előtt tartó vendéglátóhelyeknek járó zöld Michelin csillagot pedig eddig négy hazai egység érdemelte ki. Így összesen már 70 hazai étterem tartozik a különböző kategóriák valamelyikébe, amire immár a nagyvilágból is mind többen figyelnek fel.

Nemzetközi kutatások szerint az utazást befolyásoló tényezők sorában a minőségi gasztronómia az egyik legfontosabb. A Michelin-elismerések ezért komoly előnyt jelentenek a gasztroturisták megszólításában is. Az utazók ugyanis mindinkább az élményeket keresik. Ezek között pedig az egyik legfontosabb éppen a kiváló konyha, amellyel a vendégek új felfedezésre vagy akár visszatérésre is csábíthatóak

– hangsúlyozta Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója.

A Michelin elismerések emellett azért is fontosak, mivel országszerte fiatal séfek újabb nemzedékeinek teremtenek motivációt, és egyben azt is jelzik számukra, hogy a karrierjüket érdemes itthon tervezniük. A Michelin nemzeti válogatása a teljes hazai gasztronómiára jelentős húzóhatást gyakorol, ami irányadó a minőség iránt elkötelezett hazai termelők számára is.


Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

Újborfesztivál és Libator a Skanzenben 

Kézműves borászatok borai, ízletes libaételek, kézműveskedés, őszi-téli hangulat, mesék és koncertek várják az érdeklődőket a szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényén.
Egyre gyorsabban melegednek a természetes vizeink

Egyre gyorsabban melegednek a természetes vizeink 

A ’80-as évektől kezdve hatszor gyorsabban melegednek természetes vizeink, mint ahogy előtte tették.
Vérfagyasztó éjszakák a viaszmúzeumban

Vérfagyasztó éjszakák a viaszmúzeumban 

Félelem és rettegés költözik a Madame Tussauds Budapest falai közé.
Égiekkel játszó földi tünemény - különleges kiállítás a Capa Központban

Égiekkel játszó földi tünemény - különleges kiállítás a Capa Központban 

Megnyílt Esther Horvath A sarkvidéki éjszaka csillagai című kiállítása a budapesti Capa Központban.
Pszichedelikus élményt nyújtó kiállítás nyílik Budán

Pszichedelikus élményt nyújtó kiállítás nyílik Budán 

Marosi Panni Hypnos című kiállítása október 30-án nyíilik a Resident Art galériában.
Őszi fesztivál a Néprajzi Múzeumban

Őszi fesztivál a Néprajzi Múzeumban 

Családi foglalkozások, tárlatvezetések, valamint néptáncbemutatók és kézműves programok is várják az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum Nagy dobra verjük! elnevezésű őszi fesztiválján október 25. és 27. között Budapesten.
Darules a szegedi Fehér-tónál

Darules a szegedi Fehér-tónál  

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetői közreműködésével felejthetetlen élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak az őszi darulesek egyikére a szegedi Fehér-tóhoz – közölte honlapján az intézmény.
Budapest Design Week: rekord számú látogató az idei rendezvényeken

Budapest Design Week: rekord számú látogató az idei rendezvényeken 

A több mint 100 hazai és régiós kortárs alkotót bemutató tárlat idén látogatói rekordot döntött: 5000 érdeklődőt vonzott a közel 300 designterméket, illetve ipar- és képzőművészeti alkotást felvonultató kiállítás.
Táncra perdült a Szabadság-szobor

Táncra perdült a Szabadság-szobor 

Különleges látványban lehetett része, aki a október 11-én este a Fővám téren járt.
Nem lesz több Balaton Sound Zamárdiban

Nem lesz több Balaton Sound Zamárdiban 

Már nyáron körbejárta az internetet a hír, hogy lejárt Zamárdi és a Balaton Soundot szervező Sziget Zrt. között a 2024-ig tartó szerződés, most kiderült: nincs folytatás.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.