Jön a Michelin Guide idei magyarországi válogatása

Decemberben ismét díjátadó gálán hirdeti ki a világ legrangosabb gasztorkalauza, mely éttermek kaphatják meg újoncként és melyek tarthatják meg korábban megszerzett, nagypresztízsű Michelin elismeréseiket. Jelenleg országszerte 70 hazai kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével, és immár 26 hazai hotel is feliratkozott a mértékadó kalauz által ajánlott szálláshelyek közé. A teljes hazai vendéglátás kínálatát bemutató nyomtatott kiadvány a jövő év elején jelenik meg.

Az első hazai Michelin csillag csupán 2010-ben érkezett Budapestre, 2022-ben pedig sor került az első önálló magyar kalauz megjelenésére is, amivel immár az egész ország kulináris kínálata világszerte felkerült a vendégek gasztrotérképére. Ma már 9 Michelin-csillagos étterem fémjelzi a kreatív, minőségi magyar gasztronómiai műhelyek robbanásszerű fejlődését.

A gasztroforradalom fontos mérföldköveként a fővároson túlra is jut a csillagokból, a két hazai 2 csillagos étterem egyike is vidéken található.

A mértékadó gasztrokalauz, valamint a letölthető Michelin-applikáció az egész országban számos olyan étteremre is ráirányítja az érdeklődést, amelyek a Michelin egyéb elismeréseiben részesültek. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a kalauzban ajánlott éttermek nem csupán a „fine dining"-ot képviselik.


Fotó: depositphotos

Luxuséttermektől a trendi bisztrókon át a hazai ízeket kínáló, minőségi családi vendéglőkig sokak számára kínálnak többféle árkategóriában kulináris élményeket.

Így például a tányér szimbólummal jelzett, ajánlott éttermekkel országszerte 55 helyen találkozhatnak az utazók, ahol a minőség megfizethető áron érhető el.

Mellettük válogathatnak a kiváló ár-érték arányt jelző 6 hazai Bib Gourmand étterem kínálatából is. Az etikus és környezetbarát működést szem előtt tartó vendéglátóhelyeknek járó zöld Michelin csillagot pedig eddig négy hazai egység érdemelte ki. Így összesen már 70 hazai étterem tartozik a különböző kategóriák valamelyikébe, amire immár a nagyvilágból is mind többen figyelnek fel.

Nemzetközi kutatások szerint az utazást befolyásoló tényezők sorában a minőségi gasztronómia az egyik legfontosabb. A Michelin-elismerések ezért komoly előnyt jelentenek a gasztroturisták megszólításában is. Az utazók ugyanis mindinkább az élményeket keresik. Ezek között pedig az egyik legfontosabb éppen a kiváló konyha, amellyel a vendégek új felfedezésre vagy akár visszatérésre is csábíthatóak

– hangsúlyozta Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója.

A Michelin elismerések emellett azért is fontosak, mivel országszerte fiatal séfek újabb nemzedékeinek teremtenek motivációt, és egyben azt is jelzik számukra, hogy a karrierjüket érdemes itthon tervezniük. A Michelin nemzeti válogatása a teljes hazai gasztronómiára jelentős húzóhatást gyakorol, ami irányadó a minőség iránt elkötelezett hazai termelők számára is.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.