Indul a Füredi Betyár Bazár

Bár a hajdani lovas útonállók nem térnek vissza, mégis betyáros jókedvre derülhet, aki  pünkösd hava legelső napján Mátrafüredre látogat.

A mátrafüredi részönkormányzat és a helyi Turisztikai Desztinációs Menedzsment munkájának köszönhetően új eseménnyel bővül idén a mátrai turisztikai paletta. Május 1-jén indul hódító útjára a Füredi Betyár Bazár, mely havi egy alkalommal várja a betyárokat és a betyárkodókat. Az esemény életre hívói azt szeretnék, ha Mátrafüredre még több színvonalas rendezvény csábítaná a turistákat, ezért hagyományteremtő céllal hozták létre a Bazárt. A népi hősöknek is tartott betyárok ugyan csak nevükben jelennek meg a Bazáron, de az eseménynek azok a vendégek lehetnek az igazi hősei, akik részt vesznek a játékon.

A havonta egy alkalommal megrendezendő „kincskereső piac” lényege, hogy miközben a 24-es út mentén a Palóc Bistorant és a Palóc Babaház közötti járda vonalában, a hivatalos Palóc úton autentikus környékbeli kézmívesek mutatják be portékájukat, a bazárra látogatókat különféle játékok, rendezvények szórakoztatják, melyek középpontjában természetesen füredi nevezetességek állnak. A település más részein is lesznek árusok, így a játékosok nagy és kis kört is megtehetnek, egész Mátrafüredet átszelve.

A Bazár koncepciója szerint a látogatók egy játék keretén belül szisztematikusan járják végig az egyes helyszíneket, így egészen biztosan mindenhová eljutnak és mivel a Bazáron résztvevő kereskedőket a szervezők aktívan bevonják magába a játékba is, a portéka is nagyobb valószínűséggel talál vevőre. A kiránduló pedig egy betyáros világba csöppenve szórakozhat kedvére, miközben színvonalas termékeket vásárolhat.

A játék lényege, hogy a látogató a Tourinform Ponton játékosok térképet kap és eszerint kell végig járnia az utat minden árusnál, akik kérdéseket intéznek hozzájuk, amelyre ha a turisták helyesen válaszolnak – vagy válaszhiány esetén vásárolnak! - akkor bélyegzést kapnak cserébe. Az a játékos, aki az útvonalon összegyűjtötte a 10 bélyegzést és tudja a 10 választ a füredi kérdésekre (amit csak akkor tud meg, ha elmegy a helyszínekre), mátrafüredi emlékajándékot kap, amit a játékban résztvevő üzletek és partnerek ajánlanak fel.

Az első, tehát május 1-jén megrendezendő Füredi Betyár Bazárra még várják a kereskedők, árusok, kézmívesek jelentkezését e-mailen az info@matratourinform.hu címre. A jelentkezéseket március 31-ig lehet elküldeni, s már most is be lehet jelölni akár az összes időpontot is, ha valaki nem akarna lemaradni a soron következő Bazárokról. Jó hír, hogy ebben az évben a kézmívesek, árusok térítésmentesen kapják a helyet és a promócióra sem lesz gondjuk, a közönségszervezés ugyanis az esemény megálmodóinak feladata. A játékos vásár iránt – amely részben civil, közösségi kezdeményezés – minden bizonnyal nagy lesz az érdeklődés, az előzetes visszajelzések legalábbis erre utalnak.

A Füredi Betyár Bazárnak tehát, mint Mátrafüred új attrakciójának minden esélye meg van arra, hogy a térség egyik kiemelt turisztikai eseménye legyen.


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.