A jótékony hatású matcha tea hasonlóan a kávébabhoz, tartalmaz koffeint, azonban rendszeres fogyasztása nem okoz függőséget, emellett pedig számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Nézzük részletesebben, miért érdemes a kávéról áttérni a matcha teára.
A matcha tea hatásai
Az M Matcha korábbi cikkében összegyűjtötte, hogy miért tökéletes megoldás a matcha tea fogyasztása azok számára, akik nehezen tudnak koncentrálni. De az összpontosítás javítása mellett egyéb haszna is van a zöld tea ivásának. Anyagcserénk felgyorsításával például elősegíti a természetes súlyvesztést, illetve hatásosan csökkenti a rossz koleszterint és a magas vérnyomásra is kedvező hatással van.
Koffein nem csak a kávéban van
A nagy mennyiségű koffein elfogyasztása, mely nemcsak a kávéban, hanem többek között az energiaitalokban is megtalálható, gyorsan pörget fel, majd ebből a felüdült állapotból hirtelen következik be a visszaesés. A koffein hatására sokan tapasztalnak szívdobogást, erős nyomást a fejben vagy remegő kezeket.
Természetesen a koffein élénkítő hatása elvitathatatlan, hiszen enélkül néhányunk az ágyból sem tudna kikelni, viszont érdemes olyan formában fogyasztani, amikor nem hirtelen fejti ki hatását, hanem fokozatosan szabadul fel a véráramban. A matcha zöld teában is megtalálható a koffein azonban az L-theanin és katekin hatására, mely szintén része a teának, egész napra biztosítja az összeszedettséget, energikusságot és nyugalmat.
Egészségmegőrzés természetes módon
A Japánból származó matcha tea rengeteg tápanyagot tartalmaz, mindez annak is köszönhető, hogy a friss, fiatal tealeveleket leszedésük után teljes egészében porrá őrlik, így a növény valamennyi része hasznosul fogyasztáskor. A legnagyobb természetes antioxidáns forrásként számtalan hasznos tulajdonsággal rendelkezik, mely egészségünk megőrzésében segít.
A szabadgyökök elleni harc eszközei az antioxidánsok, így a matcha tea fogyasztásával rengeteget tehetünk az öregedési folyamat lassításáért, immunrendszerünk védelméért. A szervezet méregtelenítésében szintén segítségünkre van a tea fogyasztása, hiszen többféle vitamin (pl. A-vitamin, C-vitamin, magnézium, cink, szelén, stb.) található meg benne és magas a klorofilltartalma is.
A matcha zöld tea nemcsak hagyományos módon fogyasztható, hiszen por állagú, így akár ételek, smoothie összetevőjeként is használható. Hidegen vagy melegen, tejjel, esetleg limonádéként pedig bármelyik évszakban frissítő ital lehet. Íze édes és zamatos, aromája finomabb, mint a kávénak. A matcha tea elfogyasztásával sokat tehetsz egészséged megőrzése érdekében úgy, hogy közben élénk, összeszedett és koncentrált módon éled mindennapjaidat.