A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével idén is felhívást hirdetett a Gundel Károly-díj elnyerésére. A nívós szakmai díj egy emlékplakett, a hozzá tartozó kitűző, valamint oklevél.
Kovács László, az MVI elnöke a díjat úgy emlegette, mint a „vendéglátósok kis Kossuth-díját”, mivel az elismerés egyedülálló a szakmában. Szigorú feltételeknek kell megfelelni a díjazottnak, amelyre csak az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében.
A 18 jelölt közül idén a megszokott három helyett két díjat ítélt oda a szakma, hogy ezzel is emelje a kitüntetés rangját.
Gundel Károly-díjat kapott Czubor János (posztumusz), a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző iskola örökös címzetes igazgatója, számtalan kitüntetés birtokosa, valamint Vomberg Frigyes, aki a magyar Bocuse d'Or Akadémia keretében - a korábbi évekhez hasonlóan - a hazai csapat felkészítését irányítja. Szakácsként, majd konyhafőnökként dolgozott. Közben diplomát szerezett vendéglátó szakoktatóként.