Könnyű és finom vacsorák csirkemellből

A csirkemell egy rendkívül sokoldalú alapanyag, hiszen gyorsan és igazán változatosan készíthető el. Grillezhetjük, főzhetjük vagy akár süthetjük is. 

A csirkemell egy rendkívül sokoldalú alapanyag, hiszen gyorsan és igazán változatosan készíthető el. Grillezhetjük, főzhetjük vagy akár süthetjük is. Készülhet belőle leves, ragu, saláta, natúr szelet számos féle öntettel, töltött vagy tekercses csirkemell, bundázott hús, rakottas, pizza feltét és még sorolhatnánk. Mivel az íze kifejezetten semleges, szinte mindennel kellemes összhangot alkot. Lehet egy hétköznapi vacsora alapanyaga, de felkerülhet az ünnepi asztalra is, ráadásul még a diétázók is szívesen fogyasztják. Érdemes a köretek terén szintén a változatosságra törekedni.

 Nézzünk most néhány fogást a különböző elkészítési módok mentén, de ne feledjük, hogy a változatosság leginkább abban rejlik, hogy a kiegészítő hozzávalókat minél sokszínűbben, merészebben használjuk. Lehetnek ezek sajtok, gyümölcsök, zöldségek vagy fűszerek. Ami biztos, hogy az alábbi ötletek között mindenki talál majd kedvére valót.

Töltött csirkemell vagy csirkemell tekercs

Diós csirkemell bacon bundában

Éles késsel félbevágjuk az egész csirkemellet, kiklopfoljuk és besózzuk. Ezután megszórjuk a durvára aprított dióval, majd feltekerjük és a tekercset belecsavarjuk baconba. Hajtással lefelé, kiolajozott tepsibe helyezzük, majd öntünk rá is egy kis olívaolajat, végül 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.

Csirkemell tekercs pirított gombával

A gombát apróra szeleteljük, összepirítjuk sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízlés szerint. A csirkemellet majdnem félbevágjuk, megnyitjuk, kissé kiklopfoljuk és szintén sóval, borssal fűszerezzük. Ráhalmozzuk a kész gombát a húsra, majd szorosan feltekerjük és alufóliába csavarjuk, melynek végeit gondosan lezárjuk. Tepsibe helyezzük és 180 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.

Bundázott csirkemell

Céklás tócsniban sült csirkemell

A csirkemellfiléket sóval, borssal megfűszerezzük, majd a hámozott céklát lereszeljük (nagylyukú reszelőn). A céklát tojással, finomliszttel, sóval, borssal összedolgozzuk, azután beleforgatjuk a csirkemell szeleteket és a bundát alaposan a húsra nyomkodjuk. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük, majd lecsepegtetjük.

Cornflakesben sült csirkemell

A csirkemellfiléket sóval fűszerezzük, majd felvert tojásba, azt követően pedig durvára tört cornflakesbe forgatjuk, és forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.

Csirkemell túróbundában

A csirkemellfiléket sóval fűszerezzük. A túrót elkeverjük tojással, sóval, borssal és aprított petrezselyemmel. Ebbe a keverékbe forgatjuk a húsokat, amelyeket fóliával bélelt tepsibe helyezünk és olívaolajjal meglocsolunk. 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.

Csirkés saláták

Csirkés vöröslencse saláta

A csirkemell darabokat sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajon megsütjük és hagyjuk kihűlni. Eközben a vöröslencsét sós vízben megfőzzük, majd szűrés után összekeverjük a csirkemellel. Aprított zöldhagymát, paprikát és tejfölt adunk hozzá, ezt követően sóval, borssal ízlés szerint tovább ízesítjük. Összekeverés után tálalásig hűtőben tároljuk.

Gesztenyés csirkemell saláta

A csirkemell darabokat sóval fűszerezzük és olívaolajon megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Feldaraboljuk a sült gesztenyét és ízlés szerinti aszalt gyümölcsöket vegyesen (szilva, sárgabarack, vörösáfonya, stb.). Meglocsoljuk fehérborral, illetve borssal elkevert majonézzel és összeforgatjuk. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Rakott ételek

Sajtos csirkerakottas

A kockára darabolt csirkemellet sózzuk és forró olívaolajon fehéredésig sütjük. Aprított zöldhagymával és petrezselyemmel összekeverjük majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A készre főtt tésztához tojást, tejfölt, sót, borsot keverünk. Olajjal kikent tepsibe szedjük a tészta felét, erre halmozzuk a húst, majd a tészta másik felét. Tojásos tejföllel meglocsoljuk és sajtot szórunk rá, majd 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.

Csirkemell lasagne

Az apróra vágott lilahagymát olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a csirkemell kockákat, amiket fehéredésig sütünk. Sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük. Felforralunk habtejszínt, reszelt füstölt sajtot adunk hozzá, majd sóval, borssal ízesítjük. A sós vízben kifőzött és lecsepegtetett lasagne lapokat olajjal kikent tepsibe rakjuk. Ezekre jön az elkészített csirkemell majd a sajtmártás. Az utolsó réteg mindig tészta legyen, amit megszórunk egy kis reszelt füstölt sajttal, majd 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.

Tippek, a tökéletes csirkehúshoz

  • A túlsütés gyakori hiba a csirkemellnél, ami ettől könnyen kiszárad. Ha sütés előtt páclében áztatjuk a húst, az segíthet ezen.
  • Túl korai szeletelés. Miután elkészült az egyben sült hús, nagyjából 15 percig hagyni kell állni, csak ezt követően szabad szeletelni. Így a nedvesség eloszlik benne és nem lesznek száraz részek.
  • Túl sokszor forgatjuk a serpenyőben. A sok forgatástól nem sül gyorsabban a hús, viszont nem lesz szép egyenletes a színe. Serpenyőbe helyezés után 5-7 percig sülhet az egyik oldal mielőtt megfordítjuk.
  • Túlzsúfolt a serpenyő. Ettől sajnos könnyebben megéghetnek a szeletek, ezért inkább két serpenyőben érdemes sütni a húsokat, minthogy egyet telepakolunk.
  • Fontos arra is figyelni, hogy egyszerre egyforma méretű szeletek kerüljenek a serpenyőbe vagy a tepsibe.
  • Sütés előtt hasznos serpenyőben kérget sütni a csirkemellre.
  • Elkészítés előtt hűtőben néhány órát álljon a hús páclében. Az ízek ilyenkor átjárják a rostokat és belül is finom ízes és szaftos lesz.

Különleges kaland a természet szerelmeseinek

Különleges kaland a természet szerelmeseinek 

A természet szerelmesei számára egy különleges kaland vár 2025. augusztus 25. és 29. között Balaton-felvidék festői tájain megrendezésre kerülő ötnapos közösségi túrán.
Újra jöhetnek az árstopok?

Újra jöhetnek az árstopok?  

Jöhetnek újra az árstopok? – tette fel a kérdést a nemzetgazdasági miniszter hétfői Facebook-bejegyzésében.
Pénteken eldől: módosul-e az éjszakai vendéglátás Szegeden?

Pénteken eldől: módosul-e az éjszakai vendéglátás Szegeden? 

Akkor dönt a közgyűlés arról a rendeletről, amely szabályozná a szegedi üzletek és vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását.
Így űzték el a telet Panyolán

Így űzték el a telet Panyolán 

Több százan alakoskodtak a vármegye nagyszabású hagyományteremtő rendezvényén Panyolán.
Mit gondolnak Budapestről a hozzánk érkező turisták?

Mit gondolnak Budapestről a hozzánk érkező turisták? 

Ez jelentősen függ attól is, honnan érkeznek és mennyi ideig tartózkodnak fővárosunkban a városlátogató vendégek.
Felmérés a magyarok utazási szokásairól, lehetőségeiről

Felmérés a magyarok utazási szokásairól, lehetőségeiről 

Az ALDI Utazás megbízásából készült országos reprezentatív felmérés szerint a gazdaságilag aktív korú magyarok 60 százaléka tudott az elmúlt két évben legalább egyszer belföldre vagy külföldre utazni.
Most Budapesten Kuba szívében érezheti magát

Most Budapesten Kuba szívében érezheti magát 

Lüktető ritmusok, magukkal ragadó dallomok: A kubai szenvedély Budapestre érkezik.
Fókuszban a gólyavédelmi program

Fókuszban a gólyavédelmi program 

A fenntartható örökség fókuszába került a Bodrogkeresztúron az elmúlt években megvalósult gólyavédelmi program.
Egy hét alatt két platinum szintű Good Travel Seal minősítés Magyarországon

Egy hét alatt két platinum szintű Good Travel Seal minősítés Magyarországon 

Az elmúlt egy hétben két magyarországi turisztikai szolgáltatás is megszerezte a Good Travel Seal Platinum minősítését.
Valentin-napi különleges programok a budapesti fürdőkben

Valentin-napi különleges programok a budapesti fürdőkben 

Több helyen pezsgő vagy Valentin-napi koktél is jár e napon a fürdőbe való jegyhez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.