Könnyű és finom vacsorák csirkemellből

A csirkemell egy rendkívül sokoldalú alapanyag, hiszen gyorsan és igazán változatosan készíthető el. Grillezhetjük, főzhetjük vagy akár süthetjük is. 

A csirkemell egy rendkívül sokoldalú alapanyag, hiszen gyorsan és igazán változatosan készíthető el. Grillezhetjük, főzhetjük vagy akár süthetjük is. Készülhet belőle leves, ragu, saláta, natúr szelet számos féle öntettel, töltött vagy tekercses csirkemell, bundázott hús, rakottas, pizza feltét és még sorolhatnánk. Mivel az íze kifejezetten semleges, szinte mindennel kellemes összhangot alkot. Lehet egy hétköznapi vacsora alapanyaga, de felkerülhet az ünnepi asztalra is, ráadásul még a diétázók is szívesen fogyasztják. Érdemes a köretek terén szintén a változatosságra törekedni.

 Nézzünk most néhány fogást a különböző elkészítési módok mentén, de ne feledjük, hogy a változatosság leginkább abban rejlik, hogy a kiegészítő hozzávalókat minél sokszínűbben, merészebben használjuk. Lehetnek ezek sajtok, gyümölcsök, zöldségek vagy fűszerek. Ami biztos, hogy az alábbi ötletek között mindenki talál majd kedvére valót.

Töltött csirkemell vagy csirkemell tekercs

Diós csirkemell bacon bundában

Éles késsel félbevágjuk az egész csirkemellet, kiklopfoljuk és besózzuk. Ezután megszórjuk a durvára aprított dióval, majd feltekerjük és a tekercset belecsavarjuk baconba. Hajtással lefelé, kiolajozott tepsibe helyezzük, majd öntünk rá is egy kis olívaolajat, végül 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.

Csirkemell tekercs pirított gombával

A gombát apróra szeleteljük, összepirítjuk sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízlés szerint. A csirkemellet majdnem félbevágjuk, megnyitjuk, kissé kiklopfoljuk és szintén sóval, borssal fűszerezzük. Ráhalmozzuk a kész gombát a húsra, majd szorosan feltekerjük és alufóliába csavarjuk, melynek végeit gondosan lezárjuk. Tepsibe helyezzük és 180 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.

Bundázott csirkemell

Céklás tócsniban sült csirkemell

A csirkemellfiléket sóval, borssal megfűszerezzük, majd a hámozott céklát lereszeljük (nagylyukú reszelőn). A céklát tojással, finomliszttel, sóval, borssal összedolgozzuk, azután beleforgatjuk a csirkemell szeleteket és a bundát alaposan a húsra nyomkodjuk. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük, majd lecsepegtetjük.

Cornflakesben sült csirkemell

A csirkemellfiléket sóval fűszerezzük, majd felvert tojásba, azt követően pedig durvára tört cornflakesbe forgatjuk, és forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.

Csirkemell túróbundában

A csirkemellfiléket sóval fűszerezzük. A túrót elkeverjük tojással, sóval, borssal és aprított petrezselyemmel. Ebbe a keverékbe forgatjuk a húsokat, amelyeket fóliával bélelt tepsibe helyezünk és olívaolajjal meglocsolunk. 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.

Csirkés saláták

Csirkés vöröslencse saláta

A csirkemell darabokat sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajon megsütjük és hagyjuk kihűlni. Eközben a vöröslencsét sós vízben megfőzzük, majd szűrés után összekeverjük a csirkemellel. Aprított zöldhagymát, paprikát és tejfölt adunk hozzá, ezt követően sóval, borssal ízlés szerint tovább ízesítjük. Összekeverés után tálalásig hűtőben tároljuk.

Gesztenyés csirkemell saláta

A csirkemell darabokat sóval fűszerezzük és olívaolajon megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Feldaraboljuk a sült gesztenyét és ízlés szerinti aszalt gyümölcsöket vegyesen (szilva, sárgabarack, vörösáfonya, stb.). Meglocsoljuk fehérborral, illetve borssal elkevert majonézzel és összeforgatjuk. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Rakott ételek

Sajtos csirkerakottas

A kockára darabolt csirkemellet sózzuk és forró olívaolajon fehéredésig sütjük. Aprított zöldhagymával és petrezselyemmel összekeverjük majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A készre főtt tésztához tojást, tejfölt, sót, borsot keverünk. Olajjal kikent tepsibe szedjük a tészta felét, erre halmozzuk a húst, majd a tészta másik felét. Tojásos tejföllel meglocsoljuk és sajtot szórunk rá, majd 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.

Csirkemell lasagne

Az apróra vágott lilahagymát olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a csirkemell kockákat, amiket fehéredésig sütünk. Sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük. Felforralunk habtejszínt, reszelt füstölt sajtot adunk hozzá, majd sóval, borssal ízesítjük. A sós vízben kifőzött és lecsepegtetett lasagne lapokat olajjal kikent tepsibe rakjuk. Ezekre jön az elkészített csirkemell majd a sajtmártás. Az utolsó réteg mindig tészta legyen, amit megszórunk egy kis reszelt füstölt sajttal, majd 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.

Tippek, a tökéletes csirkehúshoz

  • A túlsütés gyakori hiba a csirkemellnél, ami ettől könnyen kiszárad. Ha sütés előtt páclében áztatjuk a húst, az segíthet ezen.
  • Túl korai szeletelés. Miután elkészült az egyben sült hús, nagyjából 15 percig hagyni kell állni, csak ezt követően szabad szeletelni. Így a nedvesség eloszlik benne és nem lesznek száraz részek.
  • Túl sokszor forgatjuk a serpenyőben. A sok forgatástól nem sül gyorsabban a hús, viszont nem lesz szép egyenletes a színe. Serpenyőbe helyezés után 5-7 percig sülhet az egyik oldal mielőtt megfordítjuk.
  • Túlzsúfolt a serpenyő. Ettől sajnos könnyebben megéghetnek a szeletek, ezért inkább két serpenyőben érdemes sütni a húsokat, minthogy egyet telepakolunk.
  • Fontos arra is figyelni, hogy egyszerre egyforma méretű szeletek kerüljenek a serpenyőbe vagy a tepsibe.
  • Sütés előtt hasznos serpenyőben kérget sütni a csirkemellre.
  • Elkészítés előtt hűtőben néhány órát álljon a hús páclében. Az ízek ilyenkor átjárják a rostokat és belül is finom ízes és szaftos lesz.

Gyógyvizek birodalma – Hogyan újulhat meg a magyar termálturizmus?

Gyógyvizek birodalma – Hogyan újulhat meg a magyar termálturizmus? 

A gyógy- és termálturizmus egyre fontosabb szerepet tölt be, ugyanakkor számos kihívással is szembesül, mint a fenntarthatóság, a piaci elvárások, az orvosi validáció, a vendégigények és a nemzetközi versenyhelyzet.
Jön a VéNégy Fesztivál

Jön a VéNégy Fesztivál 

Július első napjaiban, Nagymarosnál.
Javult a természetes fürdővizeink minősége

Javult a természetes fürdővizeink minősége 

A 2024-ben 288 természetes fürdővizet tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 193 kiváló, 58 jó és 4 tűrhető minősítést kapott.
Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.