Már a Déli parton is kalauzol a Balatoni Gasztrotérkép

Megjelent a Balatatoni Gasztrotérkép legújabb, harmadik kiadása – az Északi part után most már a Déli parton sem kell eltévednie azoknak, akik a minőségi vendéglátóhelyeket keresik a Balaton körül. A szerkesztők felkutatták a legizgalmasabb helyeket, van köztük eldugott, romantikus vendégház, elegáns kastélyszálló, családi borászat, kézműves cukrászat, yacht kikötő, angus marha farm, gyümölcs “wellness” központ, beachfood, vagy éppen régóta elismert “gasztro-zászlóshajó” is… 

A Balatoni Gasztrotérkép tavaly ősszel indult hódító útjára, az első kiadás a Csopak környéki vendéglátósok baráti összefogásaként jött létre. Akkor tizenhét hely, főként éttermek és borászatok csatlakoztak a kezdeményezéshez, melynek egyik fontos célja, hogy bebizonyítsa, nem csak a klasszikus értelemben vett szezonban érdemes a Balatonra látogatni, és a tó körül egyre több, gasztronómiai szempontból is izgalmas úti cél létezik.

A kezdeményezés mind a vendéglátósok, mind a vendégek körében nagyon hamar népszerű lett, január végére elkészült a második kiadás is, az Északi part Káli medencétől Badacsonyon át egészen a Keszthelyig tartó részét térképezték fel a kiadvány készítői. Idén márciusban pedig elkezdődött a kutatómunka a Balaton Déli partján is, melynek eredményeként június elején megjelent a harmadik térkép, lefedve így szinte a teljes Balatont. Mostanra összesen ötven egység szerepel már a Balatoni Gasztrotérképeken.

Az egész éven át folyamatosan nyitva tartó, magas minőségű helyek felkutatása mellett a másik nagyon fontos cél a közösségépítés, ami a balatoni régióban együtt dolgozó vendéglátósok összefogásán alapszik. A térképen szereplő egységek mindegyike egyedi és különleges, az átlagnál jóval magasabb szinvonalon dolgozik, egyfajta közös értékrend mentén.

“A Balatoni Gasztrotérkép segít eligazodni a Balaton régióban járó vendégeknek: olyan vendéglátóipari egységeket, éttermeket, borászatokat, cukrászdákat és egyéb gasztrohelyszíneket tüntetünk fel, melyek hozzánk hasonlóan elkötelezettek a folyamatos és magas minőségű vendéglátás iránt. Legyen szó street foodról, házias vendéglőről, újhullámos étteremről, egyszerű bisztrókonyháról, termelői piacról, kis pincészetről, vagy komoly méretű borászatról, mi igyekszünk olyan helyeket bemutatni és ajánlani a nagyközönségnek, amelyek egész éven át, folyamatos nyitvatartással képviselik a minőségi gasztronómiát.” – mondta el Szauer Judit, a Balatoni Gasztrotérkép alapítója.

A déli parti kiadásnál is - hasonlóképpen a korábbi térképekhez – megjelennek olyan szálláshelyek, éttermek és borászatok is, amelyek nem közvetlenül a tóparton fekszenek, hanem annak vonzáskörzetében, vagy kevesebb mint egy órányi autóútra a vízparttól, és megéri miattuk egy kicsit utazni. Lajoskomáromtól a somogyi vidékeken át egészen Zala megyéig kalandozhatunk a térkép segítségével, csodaszép vidékeket bejárva.

A kiadványokon minden információ megtalálható, ami fontos lehet a vendégek számára: nyitva tartás, elérhetőségek, online felületek és egy rövid leírás a vendéglátó helyekről. Kis piktogramokkal feltüntetik azt is, hogy van-e panoráma, borospince, gyerekmenü és, hogy kutyabarát-e az adott hely.

A Déli parti térképen szereplő vendéglátóhelyek:

BL Yacht Club & Apartments
Bonne Chance Étterem és Szálloda
Bussay Pincészet
Chateau Visz Kastélyszálló
Hubertus Hof Szálloda és Étterem
Kistücsök Étterem, Borpice és Vinotéka
Kristinus Borbirtok
Mala Garden Design Hotel & Mandara Café&Lounge
Paletta Bistrobar&Vinoteca
Páskom Cottage
Villa BOGArT Vendégház
Villa Gréta Cukrászda
Zamárdi Gyümölcs Wellness Központ

A kiadványok ingyenesek, megtalálhatók a térképen feltüntetett vendéglátóipari egységeknél, turisztikai pontokon és nagyobb szállodákban (angol nyelven is), valamint online is letölthetők a Balatoni Gasztrotérkép weboldaláról.

Forrás: Vendég & Hotel


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.