Márton-nap Székesfehérváron

Székesfehérvár idén is gazdag programkínálattal várja a látogatókat Márton-nap alkalmából, amely nemcsak a hagyományőrzésről, hanem a finom ételekről és közösségi élményekről szól. Márton-nap gyökerei a 4. századig nyúlnak vissza, amikor Szent Márton, a jóságos püspök, egy libaólban próbált elrejtőzni a püspöki cím elől, ám a libák gágogása elárulta őt. Az ünnep része az újbor megkóstolása és a libalakomák, melyek a mezőgazdasági év végét ünneplik.

Székesfehérvár csodálatos gasztronómiai és kulturális élményeket kínál Márton-nap alkalmából, ahol a hagyományok tisztelete találkozik a modern kulináris élvezetekkel. Az ünnep története egészen Szent Márton püspök legendájáig nyúlik vissza, aki a libák közé bújt, hogy elkerülje a püspökké választását, ám a madarak gágogása felfedte rejtekhelyét. Azóta a libaételek és az újbor fogyasztása fontos részei ennek az ünnepnek, amely a mezőgazdasági munka végét és az advent előtti böjti időszak kezdetét jelzi.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ november 8-án, pénteken, családi délutánnal várja a látogatókat a Fürdő sori központi épületében.


Fotó: Tourinform Székesfehérvár

A város több neves étterme különleges menükkel készül a Márton-napi ünneplésre:

  • A Pady’s Bistro (Fő utca 1.) november 8-tól 10-ig várja vendégeit, ahol a séf különleges fogásai és gondosan összeállított borajánlatok emelik az ünnepi vacsorák színvonalát. 
  • A Beat étterem (Vörösmarty tér 1.) szintén felkészült a Márton-napi ünnepségre, és különleges libaételeket kínál a napi ajánlatok között. 
  • A Prézli étterem (Nagyszombati út 66.) egy csendes, baráti vacsorára invitálja az érdeklődőket november 11-én, 18 órától. Az étterem menüjében libaleves zöldségekkel, zúzával és macesszel, ropogós libacomb káposztás rétessel és körtés fügecsatnival, valamint lúdláb kehely szerepel. 
  • A Hatpöttyös étterem (Prohászka Ottokár utca 16.) szombati menüjében a hagyományos Márton-napi fogások, mint a libaleves maceszgombóccal és ludaskása, is megtalálhatók. 
  • A Böllér Boutique (Rákóczi utca 1.) különleges menüvel készül november 8-a és 11-e között. 
  • A Szárcsa étterem (Szárcsa utca 1.) konyháján is Márton-nap idején készülnek az ősz legízletesebb, legnépszerűbb fogásai. 
  • A 67Sigma étterem (Oskola utca 2-4.) az egész heti menüt a Márton-napi finomságoknak szenteli, amelyben liba erőleves és konfitált libacomb is helyet kap, méghozzá sütőtökös gnoccival és lilakáposztával, a desszert pedig mi más lehetne, mint lúdláb.

 Turizmusmarketing konferencia Pécsett

Turizmusmarketing konferencia Pécsett 

2025. április 11-én rendezik Pécsett a hazai turizmus- szakmai konferenciák zászlóshajójává vált évenkénti turizmusmarketing konferenciát.
Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein

Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.