Márton-nap Székesfehérváron

Székesfehérvár idén is gazdag programkínálattal várja a látogatókat Márton-nap alkalmából, amely nemcsak a hagyományőrzésről, hanem a finom ételekről és közösségi élményekről szól. Márton-nap gyökerei a 4. századig nyúlnak vissza, amikor Szent Márton, a jóságos püspök, egy libaólban próbált elrejtőzni a püspöki cím elől, ám a libák gágogása elárulta őt. Az ünnep része az újbor megkóstolása és a libalakomák, melyek a mezőgazdasági év végét ünneplik.

Székesfehérvár csodálatos gasztronómiai és kulturális élményeket kínál Márton-nap alkalmából, ahol a hagyományok tisztelete találkozik a modern kulináris élvezetekkel. Az ünnep története egészen Szent Márton püspök legendájáig nyúlik vissza, aki a libák közé bújt, hogy elkerülje a püspökké választását, ám a madarak gágogása felfedte rejtekhelyét. Azóta a libaételek és az újbor fogyasztása fontos részei ennek az ünnepnek, amely a mezőgazdasági munka végét és az advent előtti böjti időszak kezdetét jelzi.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ november 8-án, pénteken, családi délutánnal várja a látogatókat a Fürdő sori központi épületében.


Fotó: Tourinform Székesfehérvár

A város több neves étterme különleges menükkel készül a Márton-napi ünneplésre:

  • A Pady’s Bistro (Fő utca 1.) november 8-tól 10-ig várja vendégeit, ahol a séf különleges fogásai és gondosan összeállított borajánlatok emelik az ünnepi vacsorák színvonalát. 
  • A Beat étterem (Vörösmarty tér 1.) szintén felkészült a Márton-napi ünnepségre, és különleges libaételeket kínál a napi ajánlatok között. 
  • A Prézli étterem (Nagyszombati út 66.) egy csendes, baráti vacsorára invitálja az érdeklődőket november 11-én, 18 órától. Az étterem menüjében libaleves zöldségekkel, zúzával és macesszel, ropogós libacomb káposztás rétessel és körtés fügecsatnival, valamint lúdláb kehely szerepel. 
  • A Hatpöttyös étterem (Prohászka Ottokár utca 16.) szombati menüjében a hagyományos Márton-napi fogások, mint a libaleves maceszgombóccal és ludaskása, is megtalálhatók. 
  • A Böllér Boutique (Rákóczi utca 1.) különleges menüvel készül november 8-a és 11-e között. 
  • A Szárcsa étterem (Szárcsa utca 1.) konyháján is Márton-nap idején készülnek az ősz legízletesebb, legnépszerűbb fogásai. 
  • A 67Sigma étterem (Oskola utca 2-4.) az egész heti menüt a Márton-napi finomságoknak szenteli, amelyben liba erőleves és konfitált libacomb is helyet kap, méghozzá sütőtökös gnoccival és lilakáposztával, a desszert pedig mi más lehetne, mint lúdláb.

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.