Ipolytarnóc ősmúltba vezető különleges világa

A kezünkben tartott kis könnyű műanyag darabba karmok mélyednek bele. Ahogy elnézzük, eléggé erős lehetett ez a zömök ősvilági állat, amely itt élt valaha a vidéken. Furcsa érzés, 17 millió év múlva, a kezünkben tartani a medvekutya lábnyomát. Ipolytarnócon jártunk.

A Budapesttől 140 kilométerre található falu Európa egyik kiemelkedő, és az utóbbi években látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhelye, egyben a több nemzetközi díjjal is kitüntetett természetvédelmi terület, a határon átnyúló Novohrad-Nógrád Globális Geopark beléptető kapuja.

Ipolytarnóci ősmaradványok / Fotó: FB
Ipolytarnóci ősmaradványok / Fotó: FB

A Kárpát-medence földtani örökségének 23-17 millió évvel ezelőtti páratlan kincseit őrzi és mutatja be Ipolytarnóc, és annak korszerű látogatóközpontja, a geoturizmus hívei számára. A hamarosan beköszöntő tavasz egyik különleges kiránduló célpontja lehet ez a táj, főleg az iskoláskorú gyerekekkel érkező családok számára.

A tudományos vizsgálatok 1836-ban kezdődtek el a területen, amikor Kubinyi Ferenc természettudós egy hatalmas kovásodott fenyőfatörzset talált. A miocén kor gerinces ősállatainak nyomait 1900 óta kutatják itt a paleontológusok. Az 1944 óta védett terület a magyar állam tulajdonában, és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) kezelésében lévő, 510 hektáros földtani kincsesbánya.

A gépkocsikat a fogadóépületnél kialakított parkolóban hagyva az épület pénztárában eldönthetjük, hogy a látogatásunk tervezett időtartama mit tesz lehetővé. A védett területen való tartózkodáshoz jegyet váltani szükséges. A sétajeggyel bejárhatók a természetvédelmi terület tanösvényei, megtekinthető a fogadóépület kiállítása, valamint a mellette kialakított védőépületben, a bükkábrányi fák. 

Laptársunk, az MFOR cikkét itt olvashatják >>


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.