Megelevenedett a noszvaji kastély kalandos története

Könyvbemutatót, kastély- és tárlattúrát tartottak, valamint emléktáblát avattak szombaton Noszvajon. A Nemzeti Összetartozás Napján színes programokkal várták a hazánk különböző részeiből érkező vendégeket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az országos hírű De la Motte kastélymúzeumban összesereglett érdeklődőknek Búza Péter szerkesztő, helytörténész mutatta be dr. Varga Kálmán író, történész, neves műemlékvédelmi szakember Az illuzionista című könyvét. Kiemelte, hogy a Magyarországon dallamosan csengő De la Motte nevet két épület őrzi. Az egyik a budapesti várnegyedben - a Dísz téren - barokk stílusban emelt palota, a másik pedig az Egertől alig néhány kilométerre fekvő Noszvaj gyöngyszeme, az ugyancsak barokk kastély. Ez utóbbiról viszont meglehetősen keveset tudunk, mert az épületről alapos tudományos kutatást nem végeztek. Emellett rejtélyes és alig ismert a De la Motte család históriája is.

Ezért kiemelkedő fontosságú az a most megjelent könyv, amelyben dr. Varga Kálmán olvasmányosan, tudományos formában és sok fotóval illusztrálva dolgozta fel a kastély kalandos történetét. A szerkesztő hangsúlyozta, hogy a kötet hiánypótló műnek számít, amely jól szolgálja a tudományt, ugyanakkor a marketinget is. Véleménye szerint a kastélyba látogatókon kívül a műemléki szakmákban tevékenykedők érdeklődését is bizonyára kiváltja majd. A könyvet a Szaktudás Kiadó Ház Zrt. jelentette meg.

A bemutatót követően a könyv szerzője, dr. Varga Kálmán az általa gondozott Ők is voltak gyerekek című vándorkiállítás kastélybeli megtekintésére invitálta a közönséget. Az író kalauzolásával a résztvevők megtudhatták, hogy milyenek voltak a 17-19. századi arisztokrata családok gyermekportréi. A különleges festménygyűjtemény azt reprezentálja, hogy számos hazai főúri családban megörökítették a sarjaikat. Ez a szokás eleinte inkább csak a fiúkra vonatkozott, de később, a 18. században már a lányok portréit is elkészítették.

Eszterházy Pál és II. Rákóczi Ferenc gyermekportréja

A továbbiakban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Eszterházy Kastély Kápolna Alapítvány néhány évvel ezelőtt feltárta a köz- és magángyűjteményekben őrzött 17-19. századi magyar vonatkozású főnemesi gyermekábrázolásokat. Ennek eredményeként mintegy másfélszáz meglevő portré adatait gyűjtötték össze, amelyek jó alapot nyújtottak ahhoz, hogy létrejöhessen a mostani vándortárlat. A kiállítás 2012-ben a fertődi Eszterházy-kastélyban debütált, aztán Nagycenken, a Széchenyi-kastélyba vándorolt, 2014-ben pedig a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum - a saját gyűjtésű helyi anyaggal és egykorú játékokkal kiegészítve - rendezett kiállítást belőlük.

A noszvaji tárlat közel negyven gyerekportét mutat be. Dr. Varga Kálmán érdekességként emelte ki és mutatta be a későbbi főtiszt Eszterházy Pál gyerekkori képét, akinek például négy házasságából 25 gyermeke született. Azután a hét éves II. Rákóczi Ferencről - a későbbi erdélyi fejedelemről - festett képre hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a kiállított alkotásokon jól tükrőződik a főúri családok tagjainak gyermekek iránti szeretete. A most bemutatott képek közül az elsőt 1618-ban, az utolsó pedig 1705-ben festették.

Az Illuzionista című könyv szerzője ezután a kastélymúzeumot is bemutatta a vendégeknek. Ez a barokk remekmű a különlegességével, a reprezentatív megjelenésével hívja fel magára a figyelmet, amelyet a nehéz időszakok ellenére is sikerült megőrizni a mának. A pompás kastély jelenlegi bérlője felelősséggel teszi a dolgát és a jó gazda gondosságával kezeli az épületet, illetve annak díszparkját.

Ismét méltó helyére került az emléktábla

Délután a Noszvajt Szomolyával összekötő út mentén található négycsillagos Oxigén Hotel Family és Spa kerítésénél avatták fel a felújított trianoni szégyenfal emléktábláját. Ezt a hotel tulajdonosai az ünnep alkalmából állíttatták helyre. A táblát eredetileg a falu közössége emelte még 1933-ban, de az idők során megsemmisült. Noszvaj egyik legidősebb lakójának elmondása szerint viszont sikerült rekonstruálni, így ezentúl a régi helyén, méltó körülmények között látható.

Az emléktábla jelentőségét Anda Tibor református lelkipásztor méltatta és megáldotta azt. Ezután Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Noszvaj és térsége országgyűlési képviselője, valamint Bóta Géza, a község polgármestere helyezett el koszorút az emléktáblánál.

A programsorozat a helybeliek Imány-tetőn tartott megemlékező ünnepségével zárult.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.