Megoldást javasol a Balatoni Szövetség a halhiányra

A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőrégió vendéglátóegységei, büféi, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak, ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki - derül ki a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökségének állásfoglalásából.

Emlékeztetnek arra, hogy a Balatonon megszűnt a halászat, a vendéglátósok jelenleg csak halastavakból vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot, a balatoni hal fogyasztása így csak a horgászok kiváltsága lett.

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szervezet vezetése a megoldást nem a halászat visszaállításában látja, mivel egyetért a horgászturizmus fejlesztésének fontosságával - jelezték az állásfoglalásban.

A szövetség egyik megoldási javaslata az úgynevezett úsztatott halak értékesítése. Ennek lényege egy már bevált technológia, amely során a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartanák egy meghatározott ideig, amíg a halak íze hasonlóvá válik a Balatonban élőkéhez.

A másik lehetőség egy halfelvásárlói hálózat létrehozása lenne a térségben, ahol az engedéllyel rendelkező horgászok leadhatnák, illetve értékesíthetnék a Balatonból kifogott halakat.

A BSZ elnöksége támogatni szeretné azt a "gasztronómiai forradalmat", amely a Balatonnál is zajlik, és amelynek sajátossága, hogy a vendéglátóipar helyi alapanyagot használ fel termékeihez. A halételek esetében ez a balatoni hal - mutatnak rá.

A szövetség törvénymódosítást, illetve a jogszabály kiegészítését tartja szükségesnek annak érdekében, hogy a térség vendéglátóegységei ismét hozzájuthassanak a halételekhez szükséges helyi alapanyaghoz.

Balassa Balázs, a BSZ elnöke közölte, a kezdeményezésről a szervezet legutóbbi elnökségi ülésén született határozat. A következőkben egyeztetik a javaslatokat szakértőkkel, és az érintett tárcák elé tárják - tette hozzá.

Forrás: MTI


Gyógyvizek birodalma:  célcsoportok és gyógyturizmus – folytatás

Gyógyvizek birodalma: célcsoportok és gyógyturizmus – folytatás 

A beszélgetés célja volt annak bemutatása, hogy a fürdőgyógyászat nemcsak hagyomány, hanem komoly tudományos potenciállal rendelkező, jövőformáló ágazat is.
Nyár a szolnoki RepTárban

Nyár a szolnoki RepTárban 

A gyerekek örömére egész nyáron nyitva a tematikus repülős játszótér, ahol játékos formában ismerkedhetnek a repülés világával.
Miért távozott a Hagymatikum vezetője?

Miért távozott a Hagymatikum vezetője? 

A távozás hátterében az elmúlt másfél-két év intenzív munkaterhelése áll.
Egész nyáron ingyenes tárlat a Brody House-ban

Egész nyáron ingyenes tárlat a Brody House-ban 

„Ha már itt vagyunk – Kristóffal” címen nyílik kiállítás.
Kerékpáros szakmai konferencia Balatonfüreden

Kerékpáros szakmai konferencia Balatonfüreden 

Három nap, több mint ötven nemzetközi szakértő és rengeteg inspiráló előadás.
Zseblámpával a székesegyházban

Zseblámpával a székesegyházban 

Többek között a Szent Mihály Főszékesegyház harangtornyát is felfedezhetik azok, akik a Múzeumok Éjszakáján a veszprémi várnegyedbe látogatnak.
Októberben indiai esküvő-workshop Budapesten

Októberben indiai esküvő-workshop Budapesten  

A brit-indiai Priti Raichura, a luxusesküvők nemzetközi szakértője a HotelPremio Group-pal együttműködve workshopot szervez.
Rangos díjat nyert a budapesti sportlétesítmény

Rangos díjat nyert a budapesti sportlétesítmény 

Budapest ikonikus sportlétesítménye, a Nemzeti Atlétikai Központ páratlan sikert aratott a világ egyik legjelentősebb építészeti megmérettetésén, a 13. Architizer A+Awards-on. 
Jubileumot ünnepel a hazai szafari park

Jubileumot ünnepel a hazai szafari park 

A Richter Safari Park az évforduló alkalmából ingyenes programokkal és születésnapi bulival ünnepel 2025. június 14-én.
Akadályfutás és sár – hétvégén jön a futók erőpróbája

Akadályfutás és sár – hétvégén jön a futók erőpróbája 

Futás, csúszás, kúszás, mászás, trükkös akadályok és rengeteg sár – hétvégén ismét megrendezik Nyáregyházán a Brutálfutást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.